Légiósok

A franciák is Gulácsi Pétert méltatják

Ezúttal a SoFoot készített bemutató cikket a magyar válogatott kapusáról.

Egyre nagyobb és nagyobb nemzetközi sztár lesz Gulácsi Péter, a Bundesliga élén álló RB Leipzig magyar válogatott hálóőre. Most épp a francia SoFoot.com írt cikket a liverpooli akadémián felnövő kapusról, illetve legendás elődjéről, Király Gáborról.

A SoFoot szerint 18 év különbséggel ugyan, de mindkét portás egy kivédett tizenegyessel tört ki a névtelenségből. Király 1998-ban Toni Polster büntetőjét hárította a válogatottban, míg Gulácsi idén novemberben a Leverkusen ellen 1-2-es állásnál fogott meg egyet, a Lipcse pedig később 3-2-re nyert. A jövő azonban utóbbié.

– A szövetségi kapitány, Bernd Storck Király Gábor visszavonulása után döntés előtt állt: kire bízza a válogatott kapuját? A ferencvárosi Dibusz Dénesre? Ő Magyarországon ragadt, pedig korábban a Hertha csábította. Megyeri Balázsra? Ő a német másodosztályban véd, miután kudarcot vallott a Getafénél. Bogdán Ádámra? Ő térdsérülést szenvedett egy pocsék liverpooli idény után – írja a lap.

– Gulácsinak megvan az a tapasztalata, ami riválisainak nincs. Gondoljon bele: öt liverpooli szezon, melynek nagy részét az angol harmad- és másodosztályban töltötte, harmadik hely a 2009-es U20-as világbajnokságon (ami alatt hat büntetőt védett), két Osztrák Kupa-győzelem, egy osztrák bajnoki cím és EL-szereplés a Salzburggal. Mozart városában hős lett, pedig a magyar élvonalban egyszer sem játszott – írták még.

– A siker az Alpokból Szászországba is követte Gulácsit, aki a Red Bull-franchise két csapata közötti üzlet során került a német-osztrák határ másik oldalára, ahogy Schmitz, Bernardo, Sabitzer, Keita és Ilsanker is. A Lipcse hat év alatt négy osztálynyit lépett felfelé – fogalmazott a SoFoot.

Gulácsiról edzője, Hasenhüttl is nyilatkozott a Kickernek.

– Péter nem bravúrkapus, de stabilan számíthatunk rá. Valójában jobban véd, mint amit az elemzések állítanak róla. Ezért szeretem. Nyugodt, kiegyensúlyozott – mondta Hasenhüttl.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik