Légiósok

Egész Romániát kedveli Bőle Lukács

Erdély elcsatolásának ünnepe alkalmából készítettek interjút a magyar középpályással.

Köztudott, hogy Erdély Magyarországtól való elcsatolásának napja – december 1. – nemzeti ünnepnek számít Romániában. Ennek kapcsán a román prosport.ro az ország egyetlen élvonalbeli magyar labdarúgóját, Bőle Lukácsot kérdezte…

A CSMS Iasi játékosa először is elmondta, hogy az ilyenkor szokásos katonai felvonuláson még nem járt, bár szeretett volna, mert a televízión keresztül jól néz ki.

Kiemelte, hogy a román emberek kedvesek, nyitottak, barátságosak és segítőkészek; de az egész ország gyönyörű. Szereti Bukarestet, a hegyeket, Erdélyt és a tengerpartot (vagyis gyakorlatilag egész Romániát) is, ahogy természetesen csapata, a Iasi városát is.

A Romániába érkező magyaroknak a hagyományos román ételeket, főleg a “papanasii-t”, egy lekvárral és tejszínnel tálalt fánkot ajánlja.

Kedvenc román játékosa Lucian Sanmartean, a válogatott veteránja, aki egykoron a Panatinaikosz és az Utrecht csapatainál, valamint természetesen a legnagyobb román gárdáknál is megfordult, jelenleg 36 éves – egyébként pedig a teniszező Simona Halepet kedveli.

A legszebb romániai emléke a nyári, Hajduk Split elleni EL-selejtező párharc, melyen a Iasi hazai pályán már 2-0-ra is vezetett, de Said a 95. percben egyenlített; idegenben pedig egy 90. perces góllal szenvedtek vereséget.

A legjobb rituálé Bőle szerint az, hogy a meccsek előtt grillezett sajtot és paradicsomot fogyasztanak, esténként pedig hagymát.

Végezetül néhány magyar és román dolog közül kellett választania a volt kaposvári középpályásnak, aki minden esetben a hazait kedvelte jobban: a kürtőskalácsot az említett román süteménynél, a gulyáslevest a román leveseknél, a magyar paprikát a románnál és a magyar lányokat a híresen szép moldávoknál.

Végezetül a prosport azt is megkérdezte, a magyar futballista mit kíván a románoknak a nemzeti ünnep alkalmából, Bőle pedig így válaszolt:

– Boldog születésnapot Románia, boldog születésnapot románok! Csendes és kellemes nemzeti ünnepet kívánok!

Olvasói sztorik