Légiósok

„Az a kulcs, hogy jól alkalmazkodunk az ellenfelekhez és a modern foci változásaihoz”

Gulácsi Péter szerint már a Bayern München és Dortmund is hosszú távú veszélyt lát az RB Leipzig szereplésében.

Tizenkét forduló elteltével az újonc RB Leipzig vezeti nagy meglepetésre a Bundesliga tabelláját. A lipcseiek kapuját az összes bajnoki mérkőzésen a magyar válogatott Gulácsi Péter védte, aki eddig csupán tíz gólt kapott a német élvonalban. A 26 éves hálóőr a Digi Sport Reggeli Start műsorának vendége volt.

– Szédítő érzés a Bundesliga első helyén állni?

– Nyilván ez egy olyan pillanat, amelyre sokáig emlékezni fogunk. Kemény munkának az eredménye ez, és nem érdemtelenül állunk az élen – kezdte Gulácsi Péter. – A klubnak az a hozzáállása, hogy reálisan kezeljük a helyzetet, és meccsről-meccsre tekintünk előre. Próbálunk minél kevesebbet foglalkozni a tabellával, és nyilván óriási dolog lenne, ha még fordulókon át tudnánk tartani ezt a szituációt. Azonban tisztában vagyunk azzal, hogy az ellenfeleinknek ilyen téren nagyobb tapasztalata van a Bundesligában. Mi viszont egy fiatal, sikerre éhes csapat vagyunk, amely nagyon jó focival, megérdemelten szerzett harminc pontot.

– Milyen várakozásai voltak a saját teljesítményével kapcsolatban?

– A szezon előtt én sem tudtam még, hogy ezen a szinten milyen teljesítményre lehetek képes. Szerettem volna magamat felépíteni és lépésről-lépésre haladni. Egy kapusnál az a legfontosabb, hogy stabil legyen, ne hibázzon és biztonságot adjon a csapatnak. Úgy gondolom, hogy ez teljesen rendben van, és ezekre lehet ráépíteni a bravúrokat, és az extrákat, ami egy kapust különlegessé tesz, és amitől hosszú távon is benn lehet ragadni a kapuban. Szerencsére egyelőre ez tökéletesen működik.

– Minek köszönhető ez a lipcsei sikertörténet, ha a csapat felfogását, mentalitását vesszük figyelembe?

– Az egész játékfilozófiánk megálmodója Ralf Rangnick sportigazgatónk, aki ezt a futballt már más kluboknál is próbálta sikerre juttatni. Az évek során azért ez változott, ahogy a modern futball is, hiszen egyre nagyobb tempóban játszanak a csapatok, egyre kevesebb érintésszámmal. Ezt a presszingelős futballt is egyre nehezebb játszani, és szerintem az a kulcs, hogy mi folyamatosan tudtunk ehhez alkalmazkodni. Nem az ellenfél ötösén, vagy tizenhatosán támadunk le, hanem egy zárt középpályás védekezést alkalmazunk, ahol a középpályára beérkező labdákra már nagyon agresszíven próbálunk lecsapni, és létszámfölényt próbálunk kialakítani. Arra területre próbálunk gyorsan kontrázni, amit az ellenfél védelme mögé megnyitottunk. Ez a játékunk kulcsa, nem feltétlenül mi akarunk kezdeményezni, ami szerintem egy újonc csapatnál nem feltétlenül probléma. Próbálunk folyamatosan fejlődni, előre lépni, hogy arra is legyen megoldásunk, ha esetleg az ellenfél zártabban védekezik. Az alkalmazkodás a fontos a mi játékunkban. Az ellenfél játékához és a modern futball változásaihoz is folyamatosan alkalmazkodunk.

– Hogyan látja azt, hogy a teljesítményük mennyire frusztrálja és idegesíti az ellenfeleket, és a szurkolótáborokat?

– Most már azért olvasni a sajtóban, hogy kezdjük zavarni ott a tabella tetején a nagyokat. Ez egy újabb visszajelzés arra, hogy valamit jól csinálunk, és hogy ők hosszú távú veszélyt látnak a szereplésünkben. Megerősítés számunkra, hogy kezdenek velünk komolyan számolni. Ez a focinak a rendje, hogy ha valaki huzamosabb ideig elől tud lenni, akkor megkapja a tiszteletet, illetve ugyanazt a bánásmódot a másik klubtól.

Olvasói sztorik