Légiósok

A korábbi Fradi-védőnek jelenleg nem hiányzik Magyarország

Sváb Dániel Bundesliga-körülmények között készül a negyedosztályú Cottbusban.

Idén nyáron az NB II-ből kieső Szigetszentmiklósból igazolt a ciprusi első osztályú Karmiotissa FC csapatához Sváb Dániel, akinek aztán villámgyorsan véget ért a szigetországi kalandja, és alig több mint egy hónappal később már Németországban találta magát a negyedosztályú Energie Cottbusnál. A 26 éves védő a 2013–2014-es szezonban a Bundesliga másodvonalában már szerepelt a kelet-németeknél, akik most két osztállyal lejjebb szerénykednek. A korábban a Ferencvárost is megjárt hátvéd a Rangadó.hu megkeresésére elmondta a nem mindennapi klubváltás okait, és mesélt arról is, milyen körülmények várták a német csapatnál.

– Nagyon jól indult a ciprusi időszak, sok jó játékos érkezett a csapathoz, aztán egyik pillanatról a másikra nem voltak meg a feltételek a további munkához, pénzügyi problémák akadtak, jobbnak láttam, ha felbontjuk a szerződésemet – kezdte a hatszoros U21-es magyar válogatott játékos. – Az is közrejátszott a Cottbushoz átigazolásomnál, hogy nagyon sok arcot ismertem innen korábbról, szinte csak a vezetőedzőt nem ismertem személyesen. A legfeltűnőbb viszont az volt számomra az egyesület háza táján, hogy a negyedosztály ellenére egyáltalán nem változtak a körülmények, sőt még fejlődött is minden, ez teljesen ledöbbentett. Hihetetlen profizmus uralkodik itt, nagyon jól érzem magam, bátran kijelenthetem, hogy a Bundesligához méltó körülmények között készülhetek minden nap – mesélte elégedetten Sváb Dániel.

A balhátvéd az ötödik forduló után csatlakozott a német együtteshez, ahol eleinte kevés lehetőséget kapott, az utóbbi négy körben viszont már kirobbanthatatlan a kezdőből. Csapata jelenleg a harmadik helyen áll a Regionalliga északkeleti csoportjában, tíz ponttal lemaradva a Jena mögött.

– Az első hetekben a beilleszkedésen volt a hangsúly, de mindenki segített ebben, és mindenki az együttes körül azon volt és van, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsunk. Csináltam a dolgomat, aztán bekerültem a csapatba, és sikerült meghálálni a bizalmat, hiszen már meccsek óta a kezdő tagja vagyok. Az eredmények is rendben vannak egy-egy meccs kivételével. Egyértelmű célkitűzés a csapatnál a feljutás, ezt a vezetőség is megfogalmazta a szezon elején. A rajt egy kicsit döcögős volt, de megtaláltuk a ritmust és kiegyensúlyozottan teljesítünk. Ha ugyanígy folytatjuk, akkor szerintem nem behozhatatlan ez a tízpontos hátrány, hiszen a Jena sem egy verhetetlen csapat – vélekedett a magyar játékos.

Honlapunknak azt is elmondta, hogy egyelőre egyéves szerződése van a csapatnál, ha pedig feljutnak, ez meghosszabbodik plusz egy évvel. Sváb jelenleg nem foglalkozik a jövővel, nem nézi, mi lesz két év múlva, ha jön egy lehetőség, elgondolkodik rajta, de ha nem, akkor szívesen marad jelenlegi együttesénél.

– Az előző két évhez képest előrelépésnek tekintem a Cottbust, és úgy érzem, nagyon jó szezonom lesz. Elkezdtem játszani, érzem a bizalmat és élvezem is a játékot. Minden meccsünkre kijön minimum hatezer néző, akik végig tapsolnak, buzdítanak minket, és pozitívan állnak a labdarúgókhoz. Egy jó passznak vagy becsúszásnak is örülnek, a híres német mentalitás a lelátón is tapasztalható. Nagyon kellemes élmény ez a karrieremben, öröm itt játszani – folytatta Sváb, végül arról is beszélt, mennyire húz haza a szíve.

– Furán hangzik, de jelenleg nem hiányzik Magyarország, jól érzem magamat Németországban. Természetesen követem az otthoni eredményeket, szurkolok a válogatottnak és szorítok a korábbi klubcsapataimért, nézem a barátaim teljesítményét, de jelenleg nem vágyom haza. A nyári váltásom pedig olyan hirtelen jött, hogy esély sem volt a hazatérésre, mert nem kaptam konkrét ajánlatot sehonnan.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik