Légiósok

László Csaba nem román, hanem európai állampolgár

Az erdélyi trénerrel, akit Ugandában is tárt karokkal várnak, szlovák portál készített hosszú interjút.

Néhány héttel ezelőtt nevezte ki vezetőedzőjévé László Csabát a szlovák élvonalbeli bajnokságban egyelőre pocsékul álló felvidéki csapat, a DAC. A Vida Krisztofert és a sérült Kocsis Gergőt is soraiban tudó együttes azóta kikapott a Spartak Trnavától, majd idegenben győzte le a Spartak Myjavát, így egy hellyel feljebb lépett. Az erdélyi szakembert most a profutball.sk című szlovák portál hosszan kérdezte.

– Románnak vagy magyarnak érzi magát inkább? – indította az interjút kényes témával a weboldal.

– Engedje meg, hogy elmondjam, ki vagyok valójában! Romániai magyar kisebbségből származom, ott is nőttem fel. Van német állampolgárságom, de magyar nincs. A gyermekeim Németországban születtek, én mindig is inkább európai állampolgárnak tekintettem magam – vágta ki magát László, aki hozzátette: otthonának Skóciát tekinti, hiszen családja Edinburgh-ben él.

– Amikor Romániába telefonálok, azt mondják, menjek haza; a feleségem pedig budapesti, így ott is otthon vagyok. Ha Ugandába megyek, azt mondják, „az edző visszatért” – mesélt életéről László.

Ezt követően jelenlegi csapatáról, a DAC-ról beszélt.

– A minap újságírók arról kérdeztek, miért nem játszatom a csapat sztárját. Én viszont úgy vélem, egyetlen sztárunk sincs, játékosaink vannak, akikből összeáll az együttes. Ez a munkám – mondta keményen a korábban az MTK-t edző tréner.

László kapuscserét is eszközölt a gárdánál.

– Tofiloski helyére Slávika került be, mert azt gondolom, új játékosok új lendületet adhatnak a csapatnak. Előbbi rendkívül tapasztalt kapus, rengeteg meccs van a lábában és komoly reputációja van Szlovákiában, de a Zilina elleni 0-6-ot követően változtatni kellett. Nem ellene szól, de a munkám, hogy döntéseket hozzak – nyilatkozta határozottan László, aki eddigi két meccséről mesélt.

– A Trnava ellen könnyedén nyerhettünk volna. Irányítottuk a második félidőt, de mindent kihagytunk. A második találkozón aztán fordult a kocka és elhoztuk a három pontot. A kezdéssel azonban ekkor sem voltam elégedett – mondta.

– A szlovák fociról már érkezésem előtt sokat tudtam. Televíziós szakértőként spanyol, angol, német és holland átigazolásokról is beszélgetünk, edzőként pedig körbeutazom Európát. Korábbi csapataimnál is próbáltam szlovákokat szerződtetni. Teljes mértékben ismerem a Fortuna Ligát – fogalmazott László, aki az év végéig írt alá Dunaszerdahelyen.

– Az első benyomások pozitívak, nemcsak nyolc hónapra tervezek – nyilatkozta erről az edző.

László Csaba színes karrierje során sokfelé járt már és sokakkal is dolgozott.

– A magyar válogatott mellé Lothar Matthaus vitt. Büszke vagyok rá, hogy a világ egyik legjobb futballistájával dolgozhattam együtt. Még mindig tartjuk a kapcsolatot. Később Ugandában is jól éreztem magam. 40 év után először sikerült legyőznünk Nigériát. Sok barátot szereztem ott, Hearts-hoz való távozásomkor nem is voltak boldogok, hiszen elégedettek voltak a munkámmal – zárta szavait László.

Olvasói sztorik