Légiósok bajnokok ligája

„A magyar foci egyik legnagyobb tehetségeként emlegetik Varsóban Nagy Dominikot”

A Legia Warszawa pocsék idei bajnokságának okairól, valamint Nikolicsról és Nagyról is beszélt a Rangadónak Mitrovits Miklós.

A lengyel bajnokság legutóbbi bajnokcsapata, a Legia Warszawa csak szenved az idei szezonban. Tizenkét forduló után csupán a tizenkettedik helyet foglalja el, és már jelenleg több veresége van, mint az előző idényben összesen. A nyáron távozott a sikeredző, Sztanyiszlav Csercseszov, de az akkor a helyét átvevő Besnik Hasi talpára is útilaput kötött már a vezetőség. A Rangadónak Mitrovits Miklós, az Ekstraklasa.hu főszerkesztője elemezte a varsóiak bukdácsolásait.

Hasi kinevezése felért egy katasztrófával

– Egyértelmű, hogy Besnik Hasi az egyik legfőbb oka a Legia idei rossz szereplésének, nagyon rossz választás volt ő a tulajdonosok részéről. Senki nem érti, mi szükség volt egy olyan edzőre, aki még nem mutatott fel komoly eredményt – az Anderlecht bajnoki címén kívül – pályafutása során. Európai középcsapatoknál nem szokás albán trénert kinevezni, pláne nem egy olyan együttesnél, amely a BL-ben szeretne valamit elérni. Az ittléte felért egy katasztrófával, a csapategység teljesen szétesett. Három játékos – köztük a korábbi csapatkapitány, Jakub Rzezniczak – megpróbálta megbuktatni Hasit, őket azonban száműzték a B-csapatba, ami csak még inkább tovább rontotta a csapategységet – kezdte a lengyel foci szakértője.

– A BL-selejtezőkön látható volt, hogy mentálisan jobban felpörgött a csapat, de játékban ott is gyengék voltak, látszott, hogy az edző nem tudja összerakni az együttest. A másik ok pedig egyértelműen a nyári átigazolási szezonban történt jövés-menés. Elengedtek néhány kulcsjátékost, akiket nem lett volna szabad. Az előző szezonban az egyik legjobb volt a Legia védelme, idén pedig az egyik legrosszabb, rengeteg gólt kapnak nevetséges hibákból. A középhátvéd, Igor Lewczuk eladása nagyon rossz húzás volt, hiába van ott középen Michal Pazdan, egyedül ő nagyon kevés, a balhátvéd Adam Hlousek pedig árnyéka tavalyi önmagának. Amennyiben ez kedden is így lesz, akkor nagyon súlyos verést kaphatnak a varsóiak a Real Madridtól – utalt a szakértő a varsóiak keddi madridi BL-meccsére.

Falusi csapatok után irány a Bernabéu

Mitrovits szerint a jelenlegi vezetőedző, Jacek Magiera kinevezése inkább tűzoltásnak nevezhető, és nem igazán tűnik jó választásnak.

– Magiera korábban a másodosztályban volt vezetőedző, a Legiánál pedig pályaedzőként dolgozott, valamint az ifjúsági csapatnál is tevékenykedett, de komoly edzői tapasztalata nincs. A második vonalban szinte kisvárosok, falvak ellen irányíthatta csapatát, kedden pedig a Santiago Bernabéu Stadionban kell meccselnie a BL-győztes ellen, ami finoman fogalmazva sem ugyanazt a szakmai felkészülést igényli. Mellette szól, hogy fel tudja tüzelni a játékosokat, ez viszont nem feltétlenül elég, mint ahogyan a Sporting ellen sem volt az idegenben. Sokak szerint a tavalyi, Csercseszov-féle sokkal eredményesebb Legiának is brutál lenne ez a csoport, viszont az orosz edzővel, valamint azzal a kerettel nem futottak volna bele ekkora pofonokba – folytatta Mitrovits Miklós, aki aztán a magyar támadó, Nikolics Nemanja teljesítményére is kitért.

Nikolicsot nem kell félteni, Nagy akár rögtön esélyt kaphat

– A csapat formájának visszaesése valamennyire Nikolicsot is magával rántotta, igaz a bajnokságban az első néhány fordulóban alig játszott, így nem volt sok lehetősége a gólszerzésre. A középpálya is meggyengült, Ondrej Duda Herthába igazolása meglátszik a csapaton, valamint Guilherme sérülése sem jött jól, kevés támogatást kapott így Nikolics. Viszont én egyáltalán nem féltem őt, könnyen formába lendülhet, amint megkapja maga köré a társakat. Valószínűleg nem a Real ellen fog mesterhármast rúgni kedden, de a bajnokságban már jó lenne, ha megtalálná a góllövő cipőjét, mert elúszni látszik ez az éve a Legiának. Nagyon kiegyenlített ez a mezőny, nehéz lesz felkapaszkodni – véli az Ekstraklasa.hu főszerkesztője, majd végül Nagy Dominik Legiába történő átigazolására is kitért. A Ferencváros játékosa a télen fog csatlakozni a varsóiak keretéhez, Mitrovits szerint pedig akár egyből meg is kaphatja a lehetőséget.

– Nem nagyon ismerték a lengyel emberek Nagy Dominikot, de nagyon pozitív cikkek jelentek meg róla, mint a magyar foci egyik legnagyobb tehetségéről, akinek ez egy nagy előrelépés. Ondrej Dudához hasonlították, aki Kassából érkezett Varsóba, majd pedig két év után elvitte őt a Hertha majd’ ötmillió euróért. Elnézve a Legia középpályáját, Nagy akár már januárban szerepet kaphat. Nagy szemszögéből talán pozitívum is lehet, hogy gyengén szerepel a csapat, mivel így talán nagyobb esély van arra, hogy rögtön bizonyítási lehetőséget kap, hiszen nincs most egy olyan alapcsapat a Legiánál, amely folyamatosan hozná a meccseket.

Olvasói sztorik