Légiósok

Sztárigazolásként kezelik Bajner Bálintot a Modenánál

A játékos menedzsere a Rangadónak elárulta, miért nem vált be a paksi kaland Bajnernek, és milyen ajánlatokat utasított vissza a nyáron.

Bajner Bálint a nyári átigazolási szezonban egy kevésbé sikeres idény után elhagyta a Paksi FC-t, és az olasz harmadosztályba igazolt a Modena együtteséhez. A Magyarországon töltött előző egy éve alatt nem jutott sok játéklehetőséghez, éppen ezért még az olaszokhoz sem száz százalékosan érkezett. A játékos menedzsere, Kozák Attila, a Rangadónak beszélt arról, miért pont a Modenára esett a választás.

A meccsen kívül heti tizenegy edzéssel készül

– A fő szempontunk az volt, hogy olyan helyre kerüljön, ahol kap egy kis időt arra, hogy fizikálisan utolérje magát, hiszen Pakson sajnos nem kapott megfelelő terhelést az elmúlt egy évben. Ebből adódóan nem volt bevethető állapotban még az őszi szezon elején, márpedig a legtöbb helyre azonnali játékra kerestek csatárt. Olyan csapatot akartunk találni, ahol szakmailag megadják számára a megfelelő hátteret, valamint türelmesek vele szemben. Úgy terveztünk, hogy 4-6 hét alatt jusson el Bálint arra a szintre, hogy újra 90 perces játékos legyen. Nagyon keményen dolgozik jelenleg is ezért, heti tizenegy edzésen vesz részt, plusz még az a terhelés, amit a meccseken kap – vázolta fel a transzfer körülményeit a játékos ügyeit intéző menedzseriroda munkatársa.

– Most négy hét után ott tart, hogy egy bő félidőt tud játszani, és ezt a legutóbbi meccsen meg is tette. Mindemellett a szakma szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Südtirol ellen nyert a Modena. A következő fordulóban pedig úgy néz ki, hogy a kezdőben kap helyet. Anyagi szempontból egyáltalán nem a legjobb ajánlatot fogadta el, fényévekkel jobb fizetéseket utasított vissza, és még magyar szinthez képest is kevés pénzért igazolt az olasz csapathoz egy évre. Egyértelműen csak a szakmai szempontok voltak lényegesek, és az, hogy felépítse magát, és továbblépjen olyan szintre, ahol ő már járt – folytatta a menedzser, majd arra is kitért, mely országokból érkezett megkeresés a támadó felé a nyáron.

– Német és magyar lehetősége is adódott a továbbállásra, de mivel a paksi kitérő nem igazán jött össze, nem akart még egy otthoni kalandba belevágni. Németországból egy olyan harmadosztályú csapat kereste, amelynek feltételei alapján simán helye lenne a Bundesliga 2-ben is. Viszont ahogyan említettem, itt is azt várták el, hogy rögtön bevethető legyen. A Modenánál sztárigazolásként kezelik, különleges figyelem övezi, ami nagyon jól eső érzés számára, nagyon megakarták őt szerezni.

Érti az olasz focit

– Pakshoz képest előrelépésnek tekintjük ezt a váltást, hiszen Bálintnak a külföldi légkör, a külföldi felfogás mindig is olyan pluszt adott, és olyan kvalitásokat hozott ki belőle, amelyeket Magyarországon többnyire nem tudtak használni. A Paksi FC teljesen más felfogásban játszott Bálint korábbi csapataihoz képest. A tolnaiak játékrendszerét a rövid passzos, technikás, sokérintős játék jellemezte, nem pedig az a szisztéma, amihez egy 195 centis erőcsatár megfelelő lenne. Ezáltal nem volt meg a kémia a csapatjáték és a focista között – indokolta meg Kozák Attila a balul elsült paksi szereplést.

– Olaszországban ez másképp működik, volt, hogy a csapatnak 80 percig egyetlen helyzete sem akadt, aztán beállt 10 percre Bajner, megtartotta, lekészítette a labdákat, és ilyen kis idő alatt is rögtön két ziccer kialakult. Érti az olasz focit, és ezt nem én állítom, hanem egy olyan játékos mondta róla, aki több, mint kétszáz Serie A-s múlttal rendelkezik – tette hozzá a menedzser.

Bajner a 2014–2015-ös szezont a jelenleginél is magasabb szinten, az angol másodosztályú Ipswichnél töltötte, kérdés, 25 évesen hova juthat még el karrierje szempontjából, mi a realitás.

A következő évben már egy osztállyal feljebb!

– Van egy karriertervünk, aminek konkrét lépcsőfoka volt az, hogy egy olyan európai elit harmadosztályban töltse ezt az évet, ahol folyamatos játéklehetőséget kap, ami egy ugródeszka számára. A Lega Próban folyamatosan jelen vannak az élvonalbeli és Serie B-s csapatok megfigyelői. Ez mindenképpen jobb választásnak tűnt, mint hogy elmenjen egy gyengébb lengyel csapatba. A realitást nézve Bajnernek a következő szezont már egy másodosztályú olasz csapatnál kell elkezdenie, és ezért mindent meg is tesz. Egyébként ez az előrelépés a bajnokság kiegyensúlyozottságából adódóan, és a rájátszásos lebonyolítási rendszernek köszönhetően akár a Modenával is megtörténhet. De nem feltétlenül csak ebben a variációban gondolkodunk, mert ez alatt a pár meccs alatt is felkeltette már a stílusa néhány együttes figyelmét. Elég ritka az ilyen felépítésű és stílusú csatár, emellett még nagyon jól meg is tudja játszani a labdát. Ebből adódóan pedig nagyon hamar híre ment a környéken. Amennyiben e mellé még egy év kemény munkáját is oda tudja tenni, a realitás az, hogy a közeljövőben még oda tud érni arra a szintre, ahol nemrégiben volt, azaz egy Ipswich-szintű csapatnál stabil kezdő lesz. Ezután pedig már a szerencsefaktor is közrejátszik a karrierje alakulásában – zárta honlapunknak adott nyilatkozatát Kozák Attila, Bajner Bálint menedzsere.

Olvasói sztorik