Légiósok

„Hol van Dzsudzsák és az eindhoveni hősök?”

A Feyenoord 10-0-s kiütésén szereplők közül még a legtöbb legyőzött is rangosabb bajnokságban játszik.

2010. október 24. Egy nap, amit sem a PSV, sem a Feyenoord szurkolói nem fognak elfeledni egy darabig, persze más-más okból. Azon a napon ugyanis az Isaksson – Pieters, Bouma, Marcelo, Lens, Afellay, Engelaar, Hutchinson, Dzsudzsák, Toivonen, Jonathan Reis összeállítású tizenegy 10-0-s megsemmisítő csapást mért az ősi rivális Feyenoordra (van Dijk – de Cler, André Bahía, Leerdam, de Vrij, Bruins, Wijnaldum, Fer, Mokotjo, Schaken, Castaignos, az első félidőben el Ahmadi és Martins Indi is beálltak) – csak hogy érzékeltessük ennek súlyát, hazánkban az Újpest már „csak” egy Ferencváros elleni 6-0-s győzelem után is újságot nevezett el a meccsről.

A földbe döngölésből két góllal vette ki a részét a magyar válogatott csapatkapitánya, a voetbalzone.nl pedig most egy-egy mondatban bemutatta, hol játszanak manapság az akkori szereplők.

Dzsudzsákról természetesen tudjuk, hogy az Egyesült Arab Emírségekben, az Al-Vahda gárdájánál játszik, holott a Feyenoord széttiport csapatából is többen vannak, akik azóta még az Eredivisie-nél is jóval magasabb szintre léptek.

A sokszoros holland válogatott, világbajnoki és Európa-bajnoki szereplő trió, vagyis Leroy Fer, Gregory Wijnaldum és Bruno Martins Indi például a Swansea-Liverpool-Stoke hármasnál játszanak. Castaignos megfordult az Interben, jelenleg a portugál Sportinggal BL-szereplő; míg de Vrij a Serie A-s Lazio keretéhez tartozik. Schaken az ADO Den Haag, Bruins az Excelsior, Mokotjo a Twente, Leerdam a Vitesse futballistája manapság, ketten pedig szögre akasztották a stoplist: a kapus van Dijk, illetve de Cler. A brazil André Bahía Japánban keresi kenyerét.

Érdekes módon mintha a rotterdami generáció vitte volna többre, ugyanis a PSV részéről kevesebben futottak be a fentiekhez hasonló karriert. Jonathan Reis jelenleg Japánban játszik, Lens a Fenerbahcénál, a vándormadár Toivonen most épp a Toulouse-nál, de azért akad két Premier League-spíler is: Pieters és Afellay (akitől ne vegyük el, hogy kevés sikerélménnyel ugyan, de megfordult a Barcelonánál) most a Stoke-nál csapattársak. Marcelo és Hutchinson a Besiktassal most a BL-csoportkörben vitézkedhet, Isaksson pedig hazájában a svéd Djurgardens kapuját őrzi. Ketten vonultak vissza, Wilfred Bouma, illetve Orlando Engelaar.

Olvasói sztorik