Légiósok

Ki érti ezt? Pályára lép az Európa Ligában, de Magyarországon nem számolnak vele

Nem hívják be az U21-es válogatottba a Rapid Wien magyar tehetségét, Szántó Tamást.

Az idei év eddigi talán legnagyobb szenzációja Szántó Tamás szereplése. A mindössze 20 éves középpályás 2016-17-ben eddig stabil kerettag a Rapid Wiennél, mi több: az osztrák Bundesligában már négy bajnokin pályára lépett. A Rangadó.hu Szalai Attila után most a 2015-ös U20-as vb-keretbe be nem kerülő labdarúgóval is beszélgetett.

– Kezdjük az elejéről! Hogyan került a Rapid Wienhez?

– 14 évesen Sopronban játszottam. Az U15-ös csapat akkor egy barátságos meccset vívott a Rapid Wien hasonló korú együttesével és szerencsére jól ment a játék. A lefújás után kérdezték, hogy nem lenne-e kedvem megnézni a bécsi körülményeket. Belementem, kilátogattunk és úgy döntöttünk, csatlakozom hozzájuk.

– Az azóta eltelt évek során mennyire számítottak Önre a kezdőben?

– Végig. Természetesen hagytam ki találkozókat, de alapvetően stabil csapattagként tekintettek rám.

– Az idén hat bajnokiból négyszer pályára lépett, kétszer kezdőként. Gondolt erre?

– Évek óta ezért edzek. Titkon reménykedtem benne és most kijött a lépés. Minden futballistának az a célja, hogy az első osztályban játsszon.

– Ígértek ilyen szerepet az edzők?

– Nem ért váratlanul a dolog, hiszen már a télen is pályára léptem edzőmeccseken. A Chelsea elleni stadionnyitón beraktak a kezdőbe, remekül teljesítettem és azóta szerencsére mindig egyre több szerep jut nekem.

– Milyenek a Rapid esélyei a bajnokságban?

– Új stadionunk lett, néhány többmillió eurós igazolás is befutott, ezért a cél a bajnoki cím. Úgy látjuk, most megtörhető a Red Bull Salzburg egyeduralma. Folyamatosan adják el legnagyobb értékeiket Németországba és más országokba. Szerintem gyengültek, bár továbbra is olyan lehetőségeik vannak, amivel mi nem számolhatunk.

– A Rapid Wien az Európa Liga csoportkörébe is bejutott. A bajnoki vagy az európai porond a fontosabb?

– A nemzetközi kupaszereplés feltétlenül fontos. Minden játékosnak egy álom, hogy a csoportkörben szerepeljen. Meg tudjuk mutatni magunkat, hiszen arra sokkal nagyobb figyelem hárul. Ezzel együtt természetesen a bajnokságra is maximálisan koncentrálunk majd.

– Nemrég mesterhármast ért el egy felkészülési meccsen. Milyenek voltak a visszajelzések?

– Alacsonyabb osztályú csapattal játszottunk és főleg azok kaptak szerepet, akik nem válogatott kerettagok vagy kevesebb szerephez jutottak. Támadó középpályásként vetettek be és igyekeztem a legjobbamat nyújtani.

– Életkora alapján az U21-es magyar válogatottban kellene szerepelnie (igaz, Ön 1996-os, míg a jelenlegi „garnitúra” java része 1994-95-ös születésű). Miért nem volt ott a legutóbbi összetartáson és a meccseken?

– Nem hívtak be, de arról, hogy miért, nem engem kellene megkérdezni. Nincsen személyes ellentét a szakvezetéssel, nem is ismerem őket, hiszen új, német trénerek vannak most. Storck úrral még az U20-as világbajnokság előtt találkoztam, de azóta semmi. Nem hallottam arról, hogy megnézték volna meccsemet. Amennyiben hívnak, természetesen örömmel megyek a válogatottba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik