Légiósok

A Wolfsburg, a Basel és a Juventus is hívta Langot

Csaknem egy héttel az igazolási határidő lejárta után vált hivatalossá a nyár legnagyobb magyar üzlete. Ha most nem jött volna össze az igazolás, a Dijon télen vitte volna a válogatott védőt.

Irány Franciaország! Mégsem. Technikai problémák. Másfél percen múlik a szerződés. A furcsa hírek hallatán az ember csak kapkodta a fejét az elmúlt napokban, és igencsak nehezen lehetett követni, mi történik Lang Ádámmal. A Videoton és a magyar válogatott hátvédje egy hete megállapodásra jutott a francia élvonalban szereplő Dijonnal, ám az üzlet – vitathatatlanul a nyár legnagyobb magyar vonatkozású igazolása – csak hétfő este vált hivatalossá.

Mint megtudtuk, a székesfehérvári klub és a futballista szerződését intéző hazai menedzseriroda mindent az előírásoknak megfelelően intézett, a csúszás a francia fél számlájára írható. Még szerencse, hogy végül happy enddel végződött a történet…

– Storck kapitány engedélyezte, hogy este kilenctől Telkiben kövessük az eseményeket, Lang Ádámot életemben először ott láttam izgulni – árulta el a Rangadónak Illés Zoltán, a labdarúgó ügyeit intéző menedzseriroda képviselője. – Minimális csúszás történt a Dijon részéről, ám mivel az ügyben semmilyen érdekellentét nem vetődött fel, a FIFA végül elfogadta az igazolást. Már csak azért is örömteli, hogy létrejött a transzfer, mert Ádám nagyon akart menni. Nem mintha a Videotonban rosszul érezte volna magát, ám huszonhárom évesen, a jól sikerült Európa-bajnoki szereplést követően külföldre vágyott, ami, azt hiszem, tökéletesen érthető.

Szinte hihetetlen: a kontinenstornát megelőző, horvátok elleni budapesti felkészülési mérkőzésen kilenc külföldi klub megfigyelője volt jelen Lang Ádám miatt. Az ifjú hátvéd neve az elmúlt hónapokban az egyik orosz élvonalbeli együttes mellett felvetődött a német Wolfsburg, a svájci Basel és a Juventus kapcsán. Úgy bizony, az olasz sztárcsapat is érdeklődött iránta, az elképzelések szerint a „zebrák” azonnal kölcsönadták volna az egyik Serie A-s alakulatnak…

– Bejelentkezett Ádámért a francia másodosztályú Red Star is, ám ez az ajánlat a futballista és a Videoton számára sem volt elfogadható – folytatta Illés. – Az utolsó előtti napon, tehát augusztus 30-án befutott a Dijon tapogatózása is, ám kezdetben meglehetősen távol álltak egymástól az elképzelések. Innen jutottunk el odáig, hogy létrejött a megállapodás, melyet Kovács Zoltán sportigazgató is visszautasíthatatlannak minősített…

A menedzser hangsúlyozta, a Videoton vezetése az első perctől kezdve remek partner volt, ugyanis a játékos érdekeit maximálisan figyelembe vette. Ismert, hogy a magyar labdarúgók iránt az Európa-bajnoki szereplést követően sem kapkodtak az európai klubok – Lang Ádám Ligue 1-es szerződése ennek tükrében kifejezetten bravúrosnak tekinthető. De vajon mikor csatlakozik a dijoniakhoz?

– Szervezzük az utazását, várhatóan csütörtökön útra kelhet – folytatta a menedzser. – Hogy aztán bemutatkozhat-e a szombati bajnokin, az a kinti szakmai stábon is múlik, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy Ádámon nem múlik majd semmi.

S, hogy mi történt volna, ha a másfél perces csúszás megakadályozza a klubváltást?

– Készültünk B-verzióval: ez esetben előszerződést kötünk, és Lang Ádám a télen igazolt volna Dijonba.

Olvasói sztorik