Légiósok

„Jobb-e annyival a Legia a Ferencvárosnál, hogy érdemes volt Nagy Dominiknak elmennie?”

Paunoch Péter FIFA-licences játékosügynök beszélt a magyar játékosok nyári átigazolásairól.

Paunoch Péter FIFA-licences játékosügynök volt Szombathy Pál műsorvezető vendége a Digi Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban. Több magyar válogatott labdarúgó nyári klubváltása is szóba került.

– Rendkívül szervezett, jól felkészített magyar válogatottat láttunk az Eb-n, de kevés olyan egyéni teljesítmény volt a csapatban, ami rögtön felkeltette volna a figyelmet – fogalmazott Paunoch Péter arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem hozott igazi áttörést az Eb-szereplés.

Elmondta, amiről már mi is írtunk: Nagy Ádám átigazolása a Ferencvárosból az olasz Bolognába sem az Eb-hez kötődik: folyamatosan napirenden volt már ez a kontinensviadal előtt is. A Nagy Ádám távozása után a Fradiba berobbanó Nagy Dominik is vált, igaz, csak a télen, akkor igazol a lengyel Legia Warszawához.

– Ha azt nézzük, hogy csak most állandósította helyét a Ferencváros kezdőcsapatában, akkor korainak tűnhetett volna a nyári klubváltás, de ha azt nézzük, ahogy játszott ebben a szezonban hétről hétre, akkor nem. Egy kérdés azonban joggal felmerül: ez a Legia annyival jobb csapat-e a Ferencvárosnál, hogy érdemes volt elmennie – fogalmazott a menedzser.

Szombathy Pál műsorvezető erre reagálva kiemelte: a Legia a BL-ben a csoportkörben szerepel, míg a Ferencváros azonnal kiesett a selejtezőben.

Paunoch kifejtette: a Legia a lengyel bajnok, azonban mégsem olyan klub, amely a nyugati topbajnokságokban szerepel hétről hétre. A kérdés az, hogy Nagy Dominik tud-e állandó játéklehetőséget kiharcolni.

Korhut Mihály Izraelbe, Sallai Roland az olasz Palermóhoz, Bese Barnabás Franciaországba került, míg Lang Ádám szintén Franciaországban köthet ki.

– A fiatalokat keresik, ez egyértelmű. Az utolsó napokban az átigazolási piac nálunk is felpörgött. Ez nem mindig volt így a magyar bajnokságban, korábban inkább szabadon igazolható játékosokat szerződtettek. Nyugat-Európában hihetetlen összegek repkedtek, és a távozó a játékosokat a korábbi klubjaiknak pótolniuk kellett, ez a finisben hozzánk is beszivárgott – fogalmazott.

Hogy ez összegszerűen mit jelentett?

Paunoch szerint a megemelt televíziós pénzek miatt emelkedett a magyar játékosok ára is valamilyen szinten. Ezek a fiatal játékosok legalább 50 százalékkal értek többet, mint két évvel ezelőtt. Durván fél és egymillió között lehet ezeket az összegeket belőni, korábban ezek 2-300 ezer eurós összegek voltak. Ez emelkedhetne, ha a klubcsapataik Európában szerepelnének.

Mit kell tudnia ma egy kelendő magyar védőnek? – merült fel a kérdés.

– Korhut Misi ügyeit mi intéztük. Fontos volt, hogy folyamatosan játszott klubcsapatában, ezt tudták monitorozni a csapatok, meg tudták nézni őt. Játszott a válogatottban a felkészülési meccseken és az Eb-n is, ez szintén jó ajánlólevél vol. Emellett a Debrecen a játékos érdekeit nézve a tárgyalások során partnert volt, így sikerült nyélbe ütni az üzletet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik