Légiósok

Dzsudzsák jó tanuló volt, de a matekot száműzte volna az életéből

A magyar válogatott csapatkapitányát, akit otthon csak Balázskának szólít édesanyja, nagyon féltették Törökországban.

Kalandos karriert futott be a Nyírlugosról származó Dzsudzsák Balázs. Jelenleg évi egymilliárd forintos fizetésért az egyesült arab emírségekbeli Al-Vahda játékosa. Édesanyja, Kósa Ildikó ma is a helyi általános iskola pedagógusa. Ritkán áll szóba a médiával, de a Magyar Nemzet Online-nal kivételt tett.

– Tősgyökeres nyírlugosiak vagyunk. Édesanyám vonalán az egész Csillám család pedagógusokból állt. Édesanyám, nagyapám is tanított, sőt anyai dédnagyapám kántortanító volt a településen. És a nővérem, sőt a lányom, Natália is pedagógus lett. Itt szakadt meg a vonal Balázskánál – mondja nevetve Kósa Ildikó, aki harmincnégy éve tanít az intézményben. Kiderült, Dzsudzsák Balázs már kisgyerekként is a „focival kelt és feküdt”.

Középiskolásként labdarúgó tagozatos lett, Létavértesen focizott, tizenhét éves korában került Debrecenbe, az NB I-es DVSC-hez. Lisztes Krisztián volt a példaképe, de nem volt képekkel kiposzterezve a nyírlugosi szobája.

A közös tanulásról így vall Kósa Ildikó:

– Balázska jó tanuló volt. Soha nem kérdeztem ki a tananyagot. Ha hazajött, még egy ideig töltődött, azaz a közeli focipályán pattogtatott, vagy bekéredzkedett a nagyokhoz. Addig kiemeltem neki a szöveges anyagokból a lényeget, s azt vettük át egyszer-kétszer. Könnyen memorizált, a lecke végére pedig elaludt. Ez volt az én esti mesém történelemből, biológiából, földrajzból. Szerette az irodalmat, a történelmet, az angolt, de a matekot szívesen száműzte volna az életéből.

A töltött káposzta legendája

Ami viszont a sportot illeti, nem volt olyan torna, amelyikről Balázs úgy jött volna haza, hogy nem ő lett a legjobb mezőnyjátékos vagy a gólkirály. Debreceni sportkollégista korában mindennap beszélt az édesanyjával telefonon, hét végén pedig mindig hazabuszozott Nyírlugosra. Amikor indult vissza Debrecenbe, egyik zsákjában kimosott, -vasalt sportfelszerelések voltak, a másikban pedig elemózsia. A „töltött káposztás korszak” a Lokinál (DVSC) kezdődött: édesanyja és Dzsudzsák Balázs nyolcvanegy éves nagymamája (ő az unokáját Balcsikának becézi) azóta számtalanszor elkészítette a szabolcsi típusú, apró méretű, édeskés, paradicsommal leöntött töltött káposztát. A magyar válogatott is mindig kap belőle egy adagot. A csapatkapitány ezzel ösztönzi őket.

Törökországról

Szóba került a nyári átigazolás is, amikor is Törökországból az Egyesült Arab Emírségekbe szerződött Dzsudzsák.

– Nagyon féltettem. Arra kértem a Jóistent, hogy Törökországból kerüljön el bárhová. Nagy szerencsénk, hogy onnét eligazolt. Akárhová megy, a világatlasszal kezdem. A mostani klub székhelye a fővárosban, Abu-Dzabiban van. A lányom okostelefonja úgy van beállítva, hogy az ottani időt is mutatja… Már küldött telefonos fényképeket az edzőterméről, a lakásáról, és mindennap beszélünk.

A karácsony szent, ez is kiderült az interjúból, akkor Dzsudzsák otthon tölt egy egész estét. Születésnapja egy nappal előzi meg a szentestét, így duplán „indokolt” az ajándékozás:

– Finom étkek lesznek az asztalon, és már kinéztem egy nemzetközi sportkönyvet, amelynek a hátlapján Király, Gera és a fiam látható. És örül a zokninak, bokszernek, térdgatyónak is. Szereti a mézet, a mackós formájút, az nem cseppen vissza – tette hozzá Kósa Ildikó.

A teljes interjú ide kattintvaolvasható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik