Légiósok

Futács fizetése miatt aggódnak a horvátok

Pénzügyileg törékeny a Hajduk Split.

Évek óta nehéz anyagi helyzetben van az egyik legpatinásabb horvát klub, a Hajduk Split. Sokáig a megszűnés szélén álltak, de az elmúlt egy-két esztendő alatt többé-kevésbé sikerült stabilizálni a helyzetet, bár a csapat pénzügyileg továbbra is törékeny.

Éppen ezért különösen fájóak számukra az olyan játékosok, mint a korábbi Dinamo Kijev-sztár, ötvenszeres ukrán válogatott Artem Milevszkij vagy a Hajduk-nevelésű, de a Rosztovtól 2013-ban visszahozott, hatszoros horvát válogatott Hrvoje Milic. Előbbi a slobodnadalmacija.hr értesülései szerint havi 12 ezer, utóbbi havi 15 ezer fontot tehetett zsebre, miközben egyáltalán nem szolgálták meg az árukat és később távoztak is (Milevszkijt 2015 szeptemberében rakták ki, majd egyetlen meccs erejéig a városi rivális RNK Splitben is megfordult, de november 4-én ott is búcsút vettek tőle; Milic mára a Fiorentina játékosa).

Bár a menedzsment azzal védekezik, hogy számukra csak szabadon igazolható játékosok leigazolása lehetséges, a portál szerint semmit nem nyernek ezzel, ha közben ilyen óriási fizetéseket osztogatnak ki. Hasonló okokból fogalmaznak meg aggodalmat a magyar Futács Márkó miatt is. A lap leírása alapján egyelőre számukra is rejtélyes, hogy a csatár mire lehet képes, a fizetése viszont vélhetőleg hasonló, mint az említett két labdarúgóé (a háromszoros válogatott támadó eddig mindössze egy meccsen 34 percet töltött pályán).

Éppen ezért jelentene sokat a klub számára, ha az Európa Liga selejtezőjét túlélve elérnék a csoportkört, ahol busás pénzdíjakhoz jutnának, ráadásul a szurkolók is nagyobb számban látogatnának ki. És a slobodnadlamacija.hr finom kritikája szerint még a kettős terheléssel is simán befuthatnának a bajnokság harmadik helyére…

A Hajduk csütörtökön 20:30-tól a Maccabi Tel-Avivval játszik hazai pályán, az első meccset 2-1-re az izraeliek nyerték.

Olvasói sztorik