Légiósok

Litauszki: a vártnál nehezebben megy a beilleszkedés

A védő szerint is messze még a saját csúcsformája, de tudja, hogy megkapja majd a lehetőséget a bizonyításra.

Litauszki Róbert idén nyáron igazolt az Újpesttől a lengyel bajnokságba, a KS Cracovia Kraków csapatához. A középhátvéd az első fordulóban kezdő volt, és végigjátszotta a Piast Gliwice ellen megnyert 5-1-es találkozót. A második mérkőzésén már csak 78 perc jutott a védőnek, aki öngólt szerzett a meccsen, csapata pedig 3-2-re vereséget szenvedett idegenben a Termalica ellen. Litauszki a harmadik fordulóban a kispadról nézte végig a találkozót, ám a hátvéd nem aggódik, tudja, hogy lesz még lehetősége a bizonyításra.

– Először is leszögezném, hogy távol vagyok még a saját csúcsformámtól. Az első mérkőzés jót tett, ott már teljesen fel tudtam szabadulni, a második találkozón éreztem, hogy egyre jobb állapotban vagyok és egyre magabiztosabb a játékom. Ott sajnos volt egy nagy hibám: a harmadik gól előtt a társamnak csínbe adtam a labdát, amit az ellenfél megszerzett, és ebből kaptuk a gólt. Az, hogy végül ez az én öngólom is volt, az lényegtelen, hiszen vétlen szituáció volt, de az ellenfél akciója az én hibámból indult el, ez jobban bosszant. Egyébként nem éreztem úgy, hogy rosszul ment volna a játék, de a következő meccsen már a kispadon találtam magam, és nem játszottam egy percet sem – kezdte a Rangadónak adott interjúját Litauszki.

– Az elmúlt időszakra ez nem volt jellemző, furcsa érzés volt a partvonalról nézni a találkozót, sajnos most ez van. Nem kaptunk az előző összecsapáson gólt, így valószínűleg nem fog változtatni a vezetőedzőnk a felálláson a következő fordulóban. Valószínűleg felértékelődött ez a hibám, hiszen a csapatkapitány helyén játszottam az első két fordulóban, ő pedig most a posztomon bizonyíthatott ismét. Továbbra is teszem a dolgomat, és várok a soromra. Nem akarok a kardomba dőlni, nagyon az elején vagyok még a lengyel kalandnak, nem kell messzemenő következtetéseket levonni ebből, sok mérkőzés van még hátra a bajnokságból – tekintett pozitívan a jövőre nézve a 26 éves játékos.

– Az edzővel egyébként beszélgettünk, és az ő véleménye is az volt, hogy egyre jobban ment nekem a játék, és egyre jobb állapotba kerülök. Azt is hozzátette viszont, hogy még nem vagyok abban a formában, amiben a magyarországi karrierem során láttak focizni. Ebben sajnos egyet kellett, hogy értsek vele. Tudom, hogy lesz még lehetőségem, nincsen világvége – tette hozzá a védő, aki az elmúlt idényben harminc alkalommal lépett pályára az Újpestben.

– A vártnál nehezebb a beilleszkedés, egy kicsit könnyebbre számítottam. Az idegen nyelvet és az új csapatot nem egyszerű megszokni, de semmi probléma, csinálom a dolgomat tovább. Próbálok beilleszkedni, megtanulni a lengyel nyelvet, és bízom benne, hogy idővel minden rendben lesz – válaszolta Litauszki Róbert, majd végül az Újpest szezonkezdetére is kitért.

– A volt csapattársakkal napi szinten tartom a kapcsolatot, szerencsére már bekötöttem a lakásomba a magyar csatornákat, így tudom követni a magyar mérkőzéseket. Nagyon szurkolok a csapatnak, az eltiltás miatt azonban nem egyszerű a dolguk, illetve az sem tett nekik jót, hogy két alapember, Balogh Balázs és Heris is sérült. Szurkolok nekik, hogy minél jobban játszanak és minél jobb helyezést érjenek el – zárta a Rangadónak adott interjúját Litauszki Róbert.

A Cracovia együttese pénteken azt a Wisla Krakow csapatát fogadja, amelynek Guzmics Richárd is a tagja – még.

Olvasói sztorik