Légiósok

Szégyen! Détári egy szóval sem volt hajlandó dicsérni Nagy Ádámot

Az olasz futball szakértője úgy véli, 21 évesen nem neves csapatba, hanem erős bajnokságba kellett igazolnia a válogatott középpályásnak. Miközben mindenki ünnepel, a Bologna korábbi magyar csillaga érthetetlen nyilatkozatot adott…

Nagy Ádám már új csapatával, a Bolognával edz, miután hosszú tárgyalások után megköttetett az üzlet az olasz klub, a Ferencváros és a fiatal válogatott játékos közt. Az itáliai focit tökéletesen ismerő Misur Tamás amondó, Nagy remekül választott.

– Szerintem nem tudott rosszul dönteni – magyarázta honlapunknak a Sport Televízió szerkesztője. – A szóba hozott csapatok (Bologna, Benfica, Marseille, Leicester) mind biztosították volna számára a továbblépés lehetőségét. A Bologna talán azért egy picivel jobb, mint a többi, mert itt szerintem jobb esélye van a csapatba kerülésre, és mert Olaszországban nemcsak fizikailag fejlődhet sokat (ami szerintem ráfér), de taktikailag is rengeteget tanulhat.

Hallani fanyalgó hangokat, mondván a Bologna nem elég neves csapat a legtehetségesebbnek tartott magyar fiatalnak. Hogy látja a szakértő?

– Huszonegy évesen nem neves csapatban kell (esetleg nem) játszani, hanem neves bajnokságba kell kerülni, és ez sikerült neki –folytatta a kiváló sportújságíró. – Az olasz bajnokság talán nem olyan erős, mint 10-15 éve volt, de még mindig a négy európai topliga egyike. Itt futballozni hétről hétre a Milan, az Inter, a Juve, a Napoli ellen többet ér, mint mondjuk a Maritimo vagy a Braga ellen ülni a kispadon.

Nézzük csak, van-e valami sajátossága a klubnak Olaszországon belül!? Mi jellemző a csapatra azon túl, hogy tavaly jutott vissza az élvonalba, és nyilván azért harcol, hogy tartósan az elitben maradjon?

– Bologna a leggazdagabb olasz város, elképesztő tradíciókkal és zseniális konyhával – így a szakember. – De ami ennél fontosabb, hogy a csapat kispadján Roberto Donadoni ül, aki napjaink egyik legjobb olasz edzője. Már játékosként is a kedvenceim közé tartozott – pedig abban a Milanban Van Bastentől Gulliton át Szavicsevicsig volt néhány világklasszis -, és edzőként is az egyik favoritom. A válogatotthoz túl fiatalon került, ott egy kicsit megégett, de azóta újraépítette magát, és Bologna ideális helyszín számára a nyugodt és színvonalas munkához.

A Serie A (és az alacsonyabb osztályok sem) évtizedek óta nem kifejezetten a magyar futballisták játszótere. De vajon miért?

– Az elmúlt évtizedekben egy-két kivételtől eltekintve nem volt olyan játékosunk, aki befért volna valamelyik európai topliga valamelyik középcsapatába. A magyar labdarúgás egyszerűen nem volt jelen az európai, s így az olasz futballporondon. A válogatott Eb-szereplése sokat segített ezen a téren, de nagyon fontos, hogy akik most kikerülnek, ne okozzanak csalódást. Az olasz klubok most is sokkal szívesebben igazolnak mondjuk délszláv vagy afrikai labdarúgókat, mint magyarokat – tette hozzá.

Ismert, hogy Détári Lajos 1990. és 1992 közt fantasztikus teljesítményt nyújtott az olasz klubban. A vajon a 25 évvel ezelőtti játékának lehet még bármi köze ahhoz, hogy éppen a Bologna akarta Nagyot?

– Nem hiszem, Détári már nem több Bolognában, mint egy távoli emlék – vélekedett Misur Tamás. – Ráadásul egy-két napja Claudio Beneforti, a Corriere di Bologna sportújságírója csinált egy telefoninterjút Détárival, aki nem volt hajlandó egyetlen szóval sem dicsérni Nagy Ádámot, mondván, mivel sem az edzője, sem a menedzsere, nem áll érdekében jót mondania róla. Talán ezért is tartunk itt, mi, magyarok…

Ha jól játszik, vajon lecsaphat Nagy Ádámra valamelyik itáliai klubóriás?

– Igen, az olasz belső játékospiac nagyon erős, ha Nagy jól játszik a Bolognában a bajnokikon, simán megakadhat rajta a nagyok szeme. Ráadásul semmilyen kockázattal nem járna a megvásárlása, hiszen addigra már ismerni fogja a Serie A titkait.

Olvasói sztorik