Légiósok

„A DAC öltözőjében ismét a magyar lehet a hivatalos nyelv”

Egyre növekszik a légiósaink száma a szlovák bajnokságban: vajon tendencia lehet ez hosszú távon?

Priskin Tamás (Slovan Bratislava) és Kocsis Gergő (DAC Dunaszerdehely) után újabb magyar játékos igazolt a szlovák bajnokságba, ezúttal Vida Krisztofer személyében, aki szintén a dunaszerdahelyi gárdát választotta. A lengyel Ekstraklasában az előző idényben hét honfitársunk próbált szerencsét, kérdés, hogy az északi szomszédaink felé is folytatódhat-e a jövőben ez a fajta átigazolási hullám. A Rangadó.hu Darázs Tamást, az ETO FC Győr és a Rába ETO Futsal Club technikai vezetőjét, illetve a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia scoutját, azaz megfigyelőjét kérdezte erről a témáról.

– Kizártnak tartom azt, hogy Szlovákia legyen az „új Lengyelország”. Anyagilag és infrastruktúrában is hatalmas a lemaradásuk a szlovák csapatoknak a magyarokkal szemben. Egy átlagosnak mondható szlovák első osztályú fizetést ma Magyarországon az NB III-ban meg lehet keresni. Ha csak nem a Slovan Bratislaváról beszélünk, anyagi motivációt nem nagyon találhatnak a magyar játékosok. Sokkal inkább a vízió, ami vonzó lehet egy motivált magyar játékosnak, hiszen az elmúlt évek nemzetközi eredményei alapján magasabb a szlovák bajnokságból érkező játékosok marketing értéke, ami azt jelenti, hogy könnyebben és valamivel magasabb összegért kelnek el a Fortuna Ligából a játékosok. Mivel a szlovák csapatok nem túl gazdagok, ezért erre tudatosan is építenek. Egy fiatal magyar játékost azzal foghatnak meg igazán, hogy stabil játéklehetőséget biztosítanak számukra amellett, hogy tudatosítják a játékosban, tökéletes ugródeszka a csapat számára. Hála istennek azért lassan, de biztosan már Magyarországról is egyre több játékost tudnak eladni a csapatok jó pénzért külföldre. Ami most az NB I-ben tapasztalható, az Szlovákiában hét-nyolc éve lezajlott. A lengyel és cseh piac azonnal felszippantja azokat a játékosokat, akik vagy fiatalon már stabilan játszanak az első osztályban, vagy kiemelkedőt nyújtanak ideális életkorban. Átigazolások terén a pozitív folyamatok beindulása ellenére még mindig van lemaradása a magyar focinak, hiszen amellett, hogy a már említett csehek és lengyelek folyamatosan halásznak a Fortuna Ligában, egyre gyakrabban előfordul az is, hogy már top bajnokságokból is közvetlenül igazolnak szlovákokat. Erre a legjobb példa talán Bénes László vagy Milan Skriniar esete, hiszen az előbbi a Mönchengladbachhoz igazolt, utóbbi pedig ma már a Sampdoria mezét húzza magára – kezdte az értékelést a szlovák foci szakértője, aki aztán egyenként kitért Priskin Tamás, Kocsis Gergő és Vida Krisztofer helyzetére is.

Priskin Tamás esete lényegében azért másabb, mint Vida vagy Kocsis szerepvállalása, mert Priskin Szlovákiában nőtt fel és beszéli a nyelvet, illetve Szlovákia egyik legpatinásabb csapatában szerepel, amely minden évben a bajnoki címért küzd. Krisztofer és Gergő transzferét én nem is a játékosok szemszögéből, hanem maga a DAC oldaláról közelíteném meg. A DAC Dunaszerdahely egy jelkép, a felvidéki magyarság jelképe. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben a magyar labdarúgók száma a csapatban drasztikusan csökkent, Tomislav Maric korábbi vezetőedző pedig jobbára a saját horvát és német vonalát erőltette rá a klub játékospolitikájára. Ha a DAC szerepét tekintjük egy kisebbség életében, véleményem szerint rendkívül rossz irányba haladtak a dolgok. Viszont a vezetőség még időben eszmélt, és a klub egyik ikonját, Németh Krisztiánt nevezték ki a vezetőedzői pozícióra, ennek köszönhetően pedig pozitív folyamatok indultak el a klub átigazolási politikájában. Több felvidéki magyar labdarúgót is megkerestek, hogy csatlakozzanak hozzájuk, több kevesebb sikerrel. De vajon mi lehet a céljuk ezzel? Véleményem szerint az eddig sem kis létszámú szurkolóikat szeretnék még jobban a klub mögé állítani azzal, hogy elkezdték magyarosítani a csapatot. De fogalmazhatok úgy is, hogy tettek lépéseket annak irányába, hogy a DAC öltözőjében ismét a magyar legyen a hivatalos nyelv – ecsetelte Darázs Tamás, aki a fentebb felsorolt tevékenységei mellett többek között még a hungaryscout.hu weblap tulajdonosa is, amely honlapon foglalkozik olyan játékosokkal, akik minőségi igazolások lennének a magyar bajnokság életében, illetve olyan fiatal határon túli tehetségek bemutatásával, akik egyszer akár a magyar válogatott sikereiért is küzdhetnek. Az oldalon a szlovák bajnokság híreiről is olvashatnak az odalátogatók, azonban néhány fontosabb tudnivalót a Fortuna Ligáról a Rangadóval is megosztott a fiatal szakember.

– A szlovák bajnokságban sokkal több a párharc, mint a magyar bajnokságban. A játék sebessége valamivel magasabb, azonban a labdarúgók többsége nem rendelkezik olyan technikai tudással, mint itt Magyarországon. Ezt a hátrányt viszont kiválóan kompenzálják az elképesztő győzni akarásukkal, küzdeni tudásukkal és futómennyiségükkel. Alapvetően tényleg nehezen emészthető egy szlovák bajnoki meccs. Persze vannak kivételek, mert a Spartak Trnava vagy az MSK Zilina is helyenként nagyon szép játékot produkál. Az AS Trencín pedig egyszerűen szenzációsan játszik, szerintem Közép-Európa egyik legerősebb csapata. Játékos barátaim arról számoltak be, hogy például a Slovan is egy nagyon jó csapat, de akkora nyomás alatt, mint az AS Trencín ellen, sosem játszottak még.

Darázs Tamás végül a nemrégiben Szlovákiából Magyarországra kerülő játékosokról is beszél. Elmondta, hogy Mészáros Karol (DVSC) és Hudák Dávid (Mezőkövesd) szlovák szinten remek játékosok, fiatal koruk ellenére nemzetközi rutinnal is rendelkeznek. Véleménye szerint többek között azért választották ezek a focisták az NB I-et, mert jelenleg már majdnem minden tekintetben erősebb a magyar bajnokság, de a hírnév és a pozitív attitűd lassan alakul ki. Ez az egyetlen előnye a szlovák első osztálynak.

– El sem tudják képzelni, hogy egy szlovák labdarúgónak mennyire vonzó ma Magyarország. Merem állítani, hogy szívesebben jönnek már hazánkba, mint Csehországba. Nemrég volt egy olyan kérdés, hogy Szlovákia lehet az „új Lengyelország” a magyaroknak? Nem, pont ellenkezőleg, Magyarország az „új Lengyelország” a szlovákoknak. Higgyék el, hamarosan a legjobb szlovák labdarúgók elsődleges célpontja hazánk lesz, ha lesz erre nyitottság a honi klubok részéről. Megérné, mert komoly továbbértékesítési potenciállal rendelkeznek – zárta a honlapunknak tett nyilatkozatát az ETO FC Győr és a Rába ETO Futsal Club technikai vezetője.

Olvasói sztorik