Légiósok

Bogdán távozni akar Liverpoolból

Nincs tüske a válogatott miatt a magyar kapusban, aki Anglián belül menne kölcsönbe.

Bogdán Ádám a nyári szabadságát Magyarországon tölti, és a klubja jóváhagyásával az MTK Budapestnél edz, hogy formában maradjon. A Lantos Mihály Sporttelepen beszélgetett a Goal.com a 28 éves kapussal, aki mesélt első liverpooli szezonjáról, a válogatottról, és jövőbeni terveiről.

– A Facebook oldala tanúsága szerint követi a magyar válogatott meccseit az Európa-bajnokságon. Minek tudható be ez a jó szereplés?

– Nem tudom biztosan a választ. Az látszik, hogy nagyjából a pótselejtező óta nagyon stabilan, magabiztosan játszik a válogatott. Ez látható az Eb-n is. Az első meccsen remekül futballoztunk, gyorsan, kulturáltan járattuk a labdát, öröm volt nézni a csapat játékát. Persze hozzátartozik az igazsághoz – nem kisebbítve a srácok érdemeit –, hogy Ausztria a várakozásokon alul teljesített. Az Izland elleni meccs nagyjából azt hozta, amit vártam, egyedül a 70-80 százalékos labdabirtoklás lepett meg. Ez fantasztikus mutató egy ilyen nehéz ellenféllel szemben.

– Nagy változás nincs a keretben az előző évekhez képest, mégis sokkal jobban teljesít a csapat. Úgy tűnik, hogy Bernd Storckék valamit ki tudnak hozni ebből a játékosállományból, amit korábban más nem tudott…

– Egyrészt azt gondolom, hogy – ahogy ez a nemrég bemutatott dokumentumfilmben is látszik – rengeteget tanult a válogatott a közelmúlt kudarcaiból, fejlődött, tapasztaltabb lett. Másrészt Dárdai Pál stabilizálta a védelmet, megmutatta, hogyan kell nemzetközi szinten, kőkeményen védekezni, mennyit kell futni. Bernd Storck ezt vitte tovább, és ráadásul remek érzékkel nyúl a fiatalokhoz, elég csak megnézni Nagy Ádámot vagy Kleinheisler Lászlót.

– Maradt önben tüske a válogatott kapcsán?

– Nyilván nem jó érzés, hogy nem vagyok ott az Eb-n, főleg, hogy hosszú évekig válogatott voltam, de ezt egy-két nap alatt elrendeztem magamban. Az esett rosszul, hogy nem kaptam meg a lehetőséget a bizonyításra, hogy beverekedjem magam.

– Mi történt pontosan?

– A kapitány úr felhívott, hogy mivel nem védek rendszeresen a klubomban, így nem visz ki az Eb-re, de ettől függetlenül az azt megelőző ausztriai edzőtáborba kimehetek a csapattal.

– Hogyan fogadta a döntését, hogy végül nem megy? Nem fél, hogy ez a későbbiekben még visszaüthet?

– Azt mondta, hogy ha úgy döntök, megyek, akkor nagyon profi, korrekt hozzáállást vár tőlem, de azt is megérti, ha nem megyek. Nem gondolom, hogy rossz néven vette volna. Inkább az dönt majd a jövőben, hogy hol és mennyi tudok védeni. De alapvetően nincs bennem tüske, ő megmondta előre, hogy azokra a kapusokra számít, akik rendszeresen védenek a klubcsapataikban.

– Mikor megy vissza Liverpoolba? Indul a csapat nyári túrájára?

– Július elsején kell visszamennem. Mignolet az Eb után még nem lesz 2-3 hétig, Danny Ward sem. Reális esély van rá tehát, hogy el kell utaznom az Egyesült Államokba a csapattal, de elsődleges célom az, hogy minél előbb kölcsönadjanak valahova, ahol tudok bizonyítani. Hiába is mennék Amerikába, az elmúlt fél év és a német srác leigazolása is azt mutatja, hogy nem velem számolnak első számú kapusként.

– Valóban, Loris Karius érkezésével még nehezebbé vált a helyzete. Megy vagy marad?

– Az a cél, hogy kölcsönbe menjek. Maradhatnék, de azt gondolom, óriási szerencse kellene most ahhoz, hogy előrébb kerüljek a rangsorban, eltiltások, ne adj’ isten sérülések árán. Ebből úgy lehet kijönni, ha máshol bizonyítok és nagyon jól védek. Aztán ha az élet úgy hozza, esetleg visszakerülhetek Liverpoolba. De ehhez most mennem kell, hogy bizonyíthassak.

– Talán nem túlzás kijelenteni, ez a szezon nem úgy sikerült, ahogy remélte. Mi volt a gond? Miért nem jött ki a lépés?

– Jó kezdés után jött egy peches szituáció, amiből nem tudtam kijönni, az Exeter elleni meccsnek pedig sajnos nem tiszta fejjel mentem neki, meg is lett az eredménye. Ez a két hiba pedig megbélyegzett.

– De még nem mondott le véglegesen a Liverpoolról…

– Nem, egyelőre úgy érzem, még korai lenne. Persze lehet, hogy egy nap eljön ez is.

– Egy korábbi interjúban említette, hogy február óta nem beszélt Jürgen Klopp-pal. Ez a posztjából dódóan alakult így, vagy mert távolabb került az első csapattól?

– Én előtte se nagyon beszéltem vele, talán egyszer. Februárban is csak azt jeleztem neki, hogy szeretnék kölcsönbe menni, de azt mondta, szükség van rám. Ez az Exeter elleni meccs után történt. A Ligakupában előtte végigvédtem minden mérkőzést, és az elődöntő előtti edzésen, futás közben szóltak, hogy a Stoke City ellen már Mignolet kezd, én az Exeter elleni FA-kupa meccset kapom. Nagyon nehezen dolgoztam fel, mert addig jól ment a Carlisle, a Bournemouth és a Southampton ellen is.

– Nem is indokolták meg?

– Semmi. Nem voltam ehhez hozzászokva, új szituáció volt, ráadásul az Exeter meccs után ugye egyből visszarendelték Wardot, és éreztem, hogy lépnem kell. De nem engedtek el, mivel Ward a visszavágón még nem védhetett volna, de közben a csapat harmadik számú kapusát, Ryan Fultont kölcsönadták. Szóval ekkortájt jött egy megkeresés a francia első osztályból, ez ügyben beszéltem Klopp-pal, de végül nem engedtek, mert külföldi kölcsönadás esetén nem tudnak 28 napon belül visszahívni.

Jürgen Klopp valóban olyan, amilyennek látjuk a médiában? Bohókás, mégis nagyon szenvedélyes ember, aki ezer fokon ég, és ha kell ordít, mint a sakál, máskor meg ölelgeti, csókolgatja a játékosokat.

– Tényleg ilyen: nagyon laza, értelmes, szórakoztató figura. Ami számomra furcsa volt, hogy egyáltalán nem magyarázza meg a döntéseit, azoknak a hátterét. Például mindenki egy nappal az aktuális bajnoki előtt, a hirdetőtáblára kiszegezett névsorból tudja meg, hogy épp számít-e rá vagy sem. Biztos egyszerűbb így neki, de nekem például ezt meg kellett tanulnom kezelni, eleinte nagyon furcsa volt.

– Érkeztek már megkeresések?

– Vannak, igen, bár egyelőre kevesebb, az Eb miatt, de már voltak tapogatózások. Elsősorban Angliából, de máshonnan is. Én kipróbálnám magam máshol is, de valószínűbbnek tűnik, hogy országon belül adnak kölcsön.

– Mik a céljai a következő szezonra?

– Szeretném újra megtalálni a korábbi formámat, hétről-hétre védeni, és akkor majd idővel jön a válogatottság is.

Olvasói sztorik