Légiósok

Vécsei alig játszott a Serie C-ben, de az NB I akkor sem opció neki

Storck Olaszországig utazott, hogy megnézze a focistát, aki nagyjából addig elégedett saját pályafutásával, hogy külföldre sikerült igazolnia. Még mindig csak 23 éves.

Vécsei Bálint 2015-ben 7 év és 90 NB I-es meccs után hagyta el nevelőklubját, a Budapest Honvédot. A még mindig csak 22 éves középpályást augusztusban szerződtette az olasz első osztályú Bologna, de azonnal kölcsön is adták őt a szebb napokat is megélt, jelenleg harmadosztályú Leccéhez.

– Nemrég még a válogatottban is lejátszott két meccset Albánia, illetve Kazahsztán ellen, aztán szépen eltűnt a nemzeti csapat térképéről.

– Még az előző, sőt kettővel ezelőtti szövetségi kapitánynál, Pintér Attilánál lettem válogatott. Amióta külföldre kerültem, egyszer Bernd Storck is megfigyelt, de érthető a döntése, hogy nem számít rám. Nem sok szerepet kapok Leccében, 19 meccsen 597 játékperc alatt 1 gólt szereztem.

– Nekem úgy tűnik nem elégedett azzal ami önnel történt, mintha egy kicsit meg is keseredett volna.

– Nagyjából addig vagyok elégedett, hogy külföldre tudtam kerülni, azzal, hogy kölcsönadtak, és pláne ami a Leccénél történt azzal már nem. Meg kellett szokni az itteni létet, új volt minden. Az idény elején sokat játszottam, de a posztomon olyan csapattárs van, aki több éve a Lecce játékosa, így amikor felépült a sérüléséből, az edző őt kezdte játszatni. Kaptam utána is szerepet, de nem posztomon, így talán érthető, hogy nem tudtam kimagaslóan focizni, és biztos helyet követelni magamnak.

– A Lecce épp az osztályozó elődöntőit játssza, az első meccsen 3-2-re nyert a Foggia idegenben. Sikerülni fog a feljutás?

– Így van, még csak az elődöntő odavágóinál tartunk, a másik ágon a Pisa 3-0-ra verte a Pordenonét. Ha sikerülne is továbbjutnunk, még egy kétmeccses döntő várna ránk. Ebben a szakaszban sem mi számítunk esélyesnek, bár azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy itt nem érvényes az idegenben lőtt gól szabálya, tehát egygólos siker is hosszabbítást érne Foggiában. Mindent megpróbálunk majd.

– Ha jól tudom, a szezon előtt a feljutást tűzték ki célul.

– Egyértelműen a Serie B-be való feljutás volt az elvárás. A bajnoki címet kellett volna megszerezni, mert az automatikusan ezt jelentette volna, de persze a rájátszáson keresztül is csak ez lebeghet a szemünk előtt.

– Beszéljünk még egy kicsit Önről. Mi a terv nyártól? Visszatér a Bolognába?

– Erről nem tudok bővebbet, hiszen még a leccei szezonom is tart, de kétlem, hogy itt maradok. A továbbiakról a menedzseremnek kell majd egyeztetnie a Bolognával. Nem tudom, hogy szeretnének-e megnézni vagy kölcsönadnak máshová.

– A hazatérés is lehet opció?

– Nem, egyelőre nem szeretnék újra Magyarországon játszani. Számítottam rá, hogy az első évem nehéz lesz, de állom a sarat. Érdekes lesz a nyári időszak.

– És nem csak Vécsei Bálint személyes sorsa miatt, hiszen az Európa-bajnokságon a magyar válogatottnak is szoríthatunk.

– Nehéz ezt megsaccolni, hoyg mire leszünk képesek. Egy Európa-bajnokságon már a csoportkörben is iszonyatosan erős ellenfeleink vannak. Ha a szerencse is mellénk áll és jól is játszunk, akkor azonban meglepetést okozhatunk.

Olvasói sztorik