Légiósok

Magyar BL-triplázás: Jakabfi beérheti Puskást

Jakabfi Zsanettnek négy év alatt sikerülhet az, ami Puskás Ferencnek 1959 és 1966 közt, nevezetesen, hogy háromszor emelheti fel a BEK/BL-serleget.
Női Bajnokok Ligája-döntő
Wolfsburg-Lyon

Reggio Emilia, csütörtök, 18.00 (tv: Eurosport1)

A német Wolfsburg magyar légiósa szerda este az olaszországi Reggio Emiliában száll harcba a trófeáért, melyet 2013-ban, majd két éve is megszerzett.

A magyar labdarúgók táborában keveseknek adatik meg, hogy a nevét futballszakmai körökben Puskással együtt emlegessék. Jakabfi Zsanett ilyen, hiszen, ha ma újra megnyeri a Bajnokok Ligáját, beéri a három BEK-győzelemmel büszkélkedő madridi legendát. A szőke hölgy 2009 óta erősíti a német Wolfsburgot, amellyel tökéletesen hangolt a francia Lyon elleni fináléra, hiszen múlt szombaton 2-1-re megnyerte az SC Sand elleni Német Kupa-döntőt – történetesen két lenyűgöző Jakabfi-góllal. A hosszabb sérülés után újra pazar formában futballozó honfitársunk a BL-ben sem vesztegette az idejét, az olasz Brescia elleni negyeddöntőben ugyancsak két találatot tett be a közösbe. Az elődöntőben a Frankfurt sem tudta feltartóztatni a zöld-fehéreket (az összesítésben 4-1), akik hat győzelem mellett egy-egy döntetlennel és vereséggel meneteltek be a döntőbe.

A rivális franciák még ennél is jobb mérleggel rendelkeznek a sorozatban: a nyolcaddöntőben elért prágai 0-0-t leszámítva valamennyi összecsapásukon diadalmaskodtak. A két együttes három éve is a döntőben futott össze, s a 11-esből szerzett Martina Müller-góllal a Wolfsburg örülhetett (1-0). A nagyobb nemzetközi rutint emelte ki a honlapunknak nyilatkozó női szövetségi kapitány is.

– Két nagyszerű együttes találkozik szerdán, nehéz lenne rangsorolni – vélekedett Markó Edina. – Zsani miatt mi természetesen nagyon szeretnénk, ha a Wolfsburg győzne, és erre meg is van minden esély, hiszen a tapasztalat mellette szól. Meggyőződésem, hogy apróságok döntik majd el a mérkőzést, a jobb napi forma aranyérmet érhet.

A német női együttesek uralják Európát az utóbbi években, hiszen a már említett két Wolfsburg-diadal (2013, 14) után tavaly a Frankfurt ért fel a csúcsra, miután a fináléban legyőzte a PSG-t. A Lyon sem nevezhető tapasztalatlannak: 2012-ben megszerezte a Bajnokok Ligáját.

A világ legerősebb női ligájaként emlegetett Bundesliga egyik legjobb labdarúgója – Zsanettet néhány éve az edzők rangsorolták az első helyre – gyerekkorában a somogyvári temetőkertben bűvölte a labdát, merthogy ott lakott a Jakabfi család. A szőke hölgyet egyébiránt egy barátnője ajánlotta be az MTK edzőinek, s bár kezdetben olyan szégyenlős volt, hogy elszaladt a „teszt” elől, 14 évesen már a budapestieket erősítette. Lassan annak is hét éve, hogy a jelenlegi német klubjába igazolt, ahol olyannyira megbecsülik, hogy a menedzsere, Nagy Mihály nemrég tető alá hozta az újabb, két évre szóló szerződést.

Ami azt illeti, Jakabfi a Bundesligában is megtehetné, hogy profi futballistaként él, ám – merthogy a jövőt is szem előtt tartja – gazdaságtant tanult, és dolgozik a Wolfsburg klubirodájában.

– A férfi és a női együttesnél is hozzám tartozik a jegyértékesítés, és örömmel mondhatom, nagyon élvezem a munkát – tette hozzá a játékos. – Jó, hogy nem csak a focira kell összpontosítanom, s ha jön egy rosszabb meccs, a munkahelyemen gyorsabban fel tudom dolgozni a történteket. Ha már itt tartunk, egyre jobban megbecsülik Németországban a női labdarúgást, mi is új otthont kaptunk, az ötezres stadionunk közvetlenül a férficsapat létesítménye mellé épült.

Sok mindent elárul a női foci németországi megítéléséről, hogy a már említett, néhány nappal ezelőtti kupadöntőre 16 542-en voltak kíváncsiak a kölni RheinEnergieStadionban…