Légiósok

Háromszor lett a meccs legjobbja magyar légiós a WhoScored szerint

Huszti Szabolcs teljesített a legkiegyensúlyozottabban.

A tavaszi szezon során a Rangadó.hu többször is jelentkezett légiósaink heti WhoScored-értékeléseinek összefoglalójával. Nos, a szezon minden játékosunknak véget ért, így most már mérleget vonhatunk. A cikkből kiderül, melyik honfitársunk hogyan teljesített a csapatához és közvetlen riválisához képest.

Eredivisie

Ahogy a szezon során, úgy most is Hollandiába „utazunk” először. Vida Kristopher csapata, a De Graafschap a 18 együttes közül 17. helyezést érte el, majd az osztályozók során kiesett az élvonalból. A magyar középpályást 12-szer vetette be edzője, ebből kilenc alkalommal csereként. Egy gól, egy gólpassz, négy sárga lap, átlagban 1.2 lövési kísérlet volt az idei teljesítménye. A meccseken 76%-os sikerrel passzolt, a portál ez alapján 6.35-os átlagértékelést adott neki. Ezzel csapaton belül a 16. legjobb ember lett.

A De Graafschap hasonló poszton játszó focistái közül átlagban Kaak, Smeets, Diemers és Pröpper is jobb értékelést kapott.

Bár a Heerenveen is futott már jobb szezont, 12. helye összességében megfelel az elvárásoknak. A csapat nigériai magyarja, Otigba Kenneth legtöbbször kezdő volt, 34 találkozóból 23-szor volt fent az első perctől, nyolcszor később állt be. Három gólt szerzett, hat sárga lapot kapott, 76.5%-os pontossággal passzolt. 6.66-os szezonbeli átlagértékelésével a tizedik legjobb lett együttesén belül.

Posztriválisai közül St. Just és van Aken szárnyalta őt túl, igaz, ők az egész csapaton belül második, illetve harmadik legjobbak lettek.

Championship

Csalódást keltő szezonon van túl a Queen’s Park Rangers is, amely az idény elején a feljutást tűzte ki célként. Ennek ellenére a londoniak jobbára a középmezőnyben tanyáztak, és annak is a közepén, tizenkettedikként fejezték be a 2015–2016-os sorozatot. Itt Tőzsér Dánielre figyelhettünk, a válogatottból Storcknál kikerülő középpályás azonban a 46 találkozóból mindössze 11-szer léphetett pályára, ebből öt alkalommal csereként. Bár egy gól és két gólpassz még így is összejött neki, csupán 69.3%-os pontossággal továbbította a labdát. 6.64-dal csak a huszadik legjobb átlagértékeléssel zárt a QPR-on belül. A kék-fehéreknél a posztján szereplő Faurlin például 7.14-es átlaggal zárt.

Serie A

Az olasz első osztályban is csak egyetlen játékosért szoríthattunk: Balogh Norbert a télen került a Palermo együtteséhez, és végül nagy küzdelemben ugyan, de 16. helyével bennmaradtak a Serie A-ban. A korábbi debreceni támadónak viszont ehhez sok köze nem volt, hiszen mindössze négyszer dobták be csereként, összesen 49 percet játszott. Ez alatt 73.7%-os pontossággal passzolt és lövéssel is alig-alig próbálkozott. Az átlagértékelésben nem érte el az indulóértéknek számító 6-ot sem, 5.98-dal zárt (amivel harmincadik a csapatban).

Bundesliga

Mivel a La Ligában Megyeri Balázst sajnos a Getafe kiesése ellenére sem próbálta ki a vezetőedző, egyből Németországba „furikázhatunk”. A magyar játékost foglalkoztató csapatok közül a bajnokságban a legjobb Kleinheisler László együttese, a Werder Bremen lett. A télen szerződtetett magyar csapaton belül a 23. pozícióra ért oda. Hatszor játszott, de ötször csereként, 191 perc alatt sem gól, sem gólpassz, sem sárga lap nem fűződik a nevéhez, viszont majdnem minden pályára lépésénél volt egy lövés (0.8). 79.7%-os passzhatékonysága nem számít rossznak, 6,27-os átlagértékelése pedig, ahogy említettük, a 23. helyre volt elég.

31-ből 23. legjobb átlaggal zárt, a helyén Bargfrede, Fritz és Junuzovic is jóval jobb volt ennél – utóbbi kettő 7 fölötti átlagot hozott.

Huszti Szabolcs és az Eintracht Frankfurt számára hétfőn ért véget a szezon, amelynek alapszakaszában csak a 16., osztályozós helyre tudtott befutni. A télen érkező magyar szélső értékelése nem lett rossz: 15 meccséből 14-szer kezdő volt, egy gól, két gólpassz és öt sárga került a neve mellé, 1.3 lövéssel kísérletezett bajnokinként, 75%-kal passzolt, ami 7.02-os átlaghoz segítette, ezzel pedig a harmadik legjobb lett együttesén belül. Egyetlen alkalommal még a teljes találkozó legjobbjának is kihozta a portál. Rajta kívül 7 fölötti átlagot csak Meier és Stendera hozott az Eintrachtnál.

Szalai Ádám két Bundesliga-csapatban is megfordult a szezon során. Az idényt Hoffenheimben kezdte, ahol négy meccsen háromszor csak csereként számítottak rá; 66.7%-kal passzolt, 107 perc alatt gólt nem szerzett, a gárda 26 játékosából a 24. lett 6.23-os osztályzattal.

Ezt követően a télen váltott a szezon végén utolsó helyen kieső Hannoverhez, ahol már 12-szer vetették be, ebből hat alkalommal a kispadról. Itt két gólpassz és két sárga már összejött neki, de gólt idén nem ünnepelhetett. A Hannover 33 játékosából a 25. lett, 6,ó.41-os átlagértékeléssel zárta ezt a fél évet. Posztriválisa, Sobiech 6.66-dal a 13. helyen végzett.

Süper Lig

Utolsó állomáshelyünk Törökország, ahol Futács Márkó sérülése miatt csak négyszer játszott a 2015–2016-os idény során, három alkalommal csereként beszállva. Mivel gólt nem szerzett, ráadásul csak 56.7%-os pontossággal passzolt, nem meglepő, hogy 83 játékperce alatt csak 5.95-os átlagértékelésre volt képes a csontutolsóként végző Mersinnél – 33 játékosból a 29. lett.

Dzsudzsák Balázs szezonja sem volt éppen zökkenőmentes, a Bursaspor mélyen várakozáson alul teljesített 11. helyével, de azért nem összehasonlítható Futácséval. Válogatottunk csapatkapitányát 23-szor láthatták játszani a szurkolók, ebből 21-szer az első perctől a pályán volt. Három gól és öt gólpassz érkezett tőle ebben az idényben, három sárga mellé egy pirosat is begyűjtött, 2.3 lövéssel próbálkozott átlagban, 76%-kal passzolt, kétszer lett a meccs legjobbja. 6.91-os átlaggal zárt, a csapat nyolcadik legjobbja lett – posztján nem volt jobb játékos a Bursasporban.

Olvasói sztorik