Légiósok

Egy győzelem, és biztosan bajnok Nikolics csapata

Ha pontokat veszít a Legia, elúszhat az álom; Dárdai az EL-csoportkörért küldi pályára a Herthát.

A Rangadó.hu minden héten jelentkezik légiós-körkép rovatával, amelyben a külföldön szereplő honfitársaink teljesítményét összegezzük, illetve a fordulók előtt megnézzük, milyen feladat vár a magyarokra határainkon túl.

Péntek – Vidáéknak a bennmaradás a tét

Megkezdi osztályozóját a Vida Kristophert is soraiban tudó De Graafschap a holland élvonalért. Az elődöntő első mérkőzését idegenben játssza a Maastricht ellen.

Biztos másodikként várja utolsó előtti, 32. bajnokiját – a Michalovce ellen – a szlovák élvonalban Priskin Tamás csapata, a Slovan Bratislava.

Szombat – EL-csoportkörért játszik a Hertha

Az Oostende ellen lép pályára Köteles László együttese, a KRC Genk a belga rájátszás nyolcadik fordulójában.

A már biztos kieső Podbeskidzie ellen zárja a lengyel élvonal osztályozós csoportját Guzmics Richárd csapata, a Wisla Kraków, mely ha nyer a hetedik fordulóban, akkor elsőként végez az alsóházban. Mervó Bence és Gosztonyi András együttese, a Slask Wroclaw a Lecznával csap össze.

Ha nyer a Mainz ellen a Bundesliga utolsó, 34. fordulójában, akkor nagy eséllyel az Európa Liga csoportkörében szerepelhet a Dárdai Pál vezette Hertha BSC. Ha a Schalke viszont jobb eredményt ér el, akkor visszacsúszik a hetedik helyre a tabellán. Kiesési rangadót vív Huszti Szabolcs csapata, az Eintracht Frankfurt a Kleinheisler Lászlót az elmúlt hetekben mellőző Werder Bremen ellen. A Werder csak győzelme esetén kerülheti el az osztályozót vagy a kiesést. A már biztos búcsúzó HSV Hannover – Szalai Ádám klubja – a bajnok Bayern München vendégeként zárja az évet. A harmadosztályban tét nélküli rangadót vív a Nagy Dánielt is foglalkoztató Würzburger Kickers a negyedik Magdeburggal a 38. fordulóban – a magyar középpályás csapata biztosan harmadikként végez, így osztályozót játszik.

Közvetlen riválisával, a szintén 62 pontot gyűjtő Cesenával csap össze Adorján Krisztián együttese, a Novara az olasz másodosztály 41. fordulójában.

Legutóbbi három meccsén csak egy pontot gyűjtött a thaiföldi élvonalban a Csiki Norbertet is soraiban tudó Sisaket FC. Az együttes a 12. fordulóban a Siam Navyt fogadja.

Vasárnap – Most már biztosan bajnokot avatnak a lengyelek

A legutóbbi nyolc bajnokiján nyeretlen West Bromwich Albion vendégeként zárja a Premier League idei kiírását Bogdán Ádám csapata, a Liverpool FC. A hírek szerint Bogdán lehetőséget kaphat az utolsó fordulóban, ahol a Pool a nemzetközi indulás kiharcolásáért lép pályára.

Megnyeri a lengyel bajnokságot a Nikolics Nemanja fémjelezte Legia Warszawa, ha nem ér el rosszabb eredményt, mint a szintén negyven ponttal álló riválisa, a Piast Gliwicze. A Legia Gyurcsó Ádám együttesével, a Pogon Szczecinnel játszik hazai pályán a rájátszás utolsó, hetedik fordulójában. Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő klubja, a Lech Poznan a Ruch Chorzówot fogadja.

Zárul a német másodosztály is: a már biztos feljutó, Gulácsi Pétert is soraiban tudó RB Leipzig a kieséstől fenyegetett MSV Duisburg otthonában lép pályára; a biztos harmadik, így osztályozóra készülő, Stieber Zoltánt is foglalkoztató 1. FC Nürnberg a kieső Paderborn vendége lesz; a kiesés ellen szintén nagy harcot folytató, Kalmár Zsoltot legutóbb nélkülöző FSV Frankfurt a sérült Simon Krisztián csapatát, az 1860 Münchent fogadja.

Az olasz élvonalban (Serie A) maradását a kieső Hellas Verona ellen biztosíthatja Balogh Norbert együttese, a Palermo a bajnokság utolsó, 38. fordulójában. A másodosztály 41. fordulójában a Tamás Krisztiánt is soraiban tudó Spezia a Como vendége lesz. A harmadosztályban már az osztályozókat rendezik: a negyeddöntőben Vécsei Bálint klubja, a Lecce a Bassanóval, a Forgács Dávidot is foglalkoztató AC Pisa a Maceratesével csap össze.

A román bajnokság osztályozó csoportjának 11. fordulójában az éllovas, Bőle Lukácsot is soraiban tudó CSMS Iasi a Concordiával találkozik.

Hetedik alapszakasz-mérkőzésére készül az észak-amerikai bajnokság harmadosztályában (USL) a Sallói Dánielt is foglalkoztató Swope Park Rangers. Az együttes a Tulsa Roughnecksszel meccsel.

Hétfő – Vidáék újabb meccse

Hétfőn már a visszavágón lép pályára Vida Kristopher klubja, a De Graafschap a Maastricht ellen. A továbbjutó számára tét a holland élvonalban maradás.

A svájci bajnokság 34. fordulójában a Thun vendége lesz Vanczák Vilmos csapata, a nemzetközi szereplésért harcoló FC Sion.

Olvasói sztorik