Légiósok

„Nem vagyok varázsló” – Dárdai

Az április a kijózanodásról szólt Berlinben. A reális cél a Bundesligában az ötödik hely lehet.

Dárdai Pál az ősz legjobb edzője lett a Bundesligában, egy év alatt nemzetközi kupaszereplő lett a kiesés ellen küzdő Herthából. A berlini focicsapat újra térképen van, és bár tavasszal visszaestek, a magyar edző így is hatalmas sikert ért el a csapattal. Nem véletlen, hogy pénteken bejelentették: számítanak rá a következő szezonban is. Az idei utolsó hazai meccsük előtt beszélgetett vele az Index.hu.

Két fordulóval a német labdarúgó-bajnokság vége előtt a Hertha BSC már biztosította a helyét valamelyik nemzetközi kupában. A nívósabb Bajnokok Ligája ugyan már nem a berlinieken múlik, de két hete még arról is lehetett álmodozni. A klub hat év után jutott el ebbe a magaslatba, akkor Dárdai Pál még játékosként vette ki a részét a sikerből. Aztán a Benfica 4-0-val kiütötte őket Lisszabonban, 2010 februárjában.

Az utolsó hazai meccsükön a Darmstadtot fogadják, amely a kiesés elől menekül. Pénteken Dárdai megkapta a következő szezonra szóló szerződését is.

– Biztosan más lenne most a hangulat, ha egy nagy hajrával törünk előre, zsinórban nyerjük a meccseket, és van egy csodás tavaszunk, és megfogjuk az ötödik vagy hatodik helyet – mondta Dárdai az Indexnek. Majd hozzátette: – Így viszont kiderült, álmodozni ugyan lehet a BL-ről, de a realitás inkább az, ha az Európa Ligában indulunk. Sosem árt, ha a szurkolók szembesülnek azzal, így is a határon teljesítettünk, és folyamatosan nem tudjuk tartani a száz százalékot. Nekünk nem természetes, hogy folyamatosan nyerünk. Mi azért voltunk elől, mert az utánunk lévőket jó eséllyel meg tudtuk verni. Nem vagyok varázsló.

A magyar szakember végig reálisan értékelte a sikereket és a kudarcokat is.

– Limit. Sokszor mondtam ezt a szót. Nem elterelésből. Az április a kijózanodásról szólt, a realitás előbb vagy utóbb utoléri az embereket. Nekünk most így sikerült, áprilisban egy döntetlen mellett négyszer kikaptunk. Küzdöttünk, ennyi jött ki belőle.

A kulcsember álla leesett

Amikor nyáron, az átigazolási időszak utolsó napjaiban a bosnyák Vedad Ibisevic megszerzésén fáradoztak, Dárdai azt mondta a csatárnak, ha minden jól megy, akár a hetedik hely is elérhető. Ibisevic és a menedzsere akkor arra számítottak, hogy Dárdai a bennmaradást ígéri meg.

– Majdnem leesett az álluk, amikor erről a helyezésről beszéltem. Én azonban makacsul hittem benne. Szerencsére ott tartunk, hogy ez a hetedik már biztosan megvan két fordulóval a befejezés előtt, és még lehet szépíteni a dolgot. Mert ha ötödikek vagyunk, akkor nem kell selejtező az Európa Ligában.

Az interjúbankitért a Dortmund elleni 3-0-ra elveszített Német Kupa-elődöntőre is, mely után a provokatív riporteri kérdésekre ingerülten válaszolt – saját csapatát védte.

– Nem voltam ingerült, de ez a csapat megfeszült, míg a Dortmund olyan nívón játszott, amivel nemcsak mi, mások sem tudtak volna mit kezdeni. Aki ezt nem látta, nem ért a futballhoz. Ha letámadom őket, átszaladnak rajtunk, bevágnak még gyorsabban még többet, mi pedig megalázva lejövünk a pályáról. Ezt a Dortmundot, ha jó napja van, nálunk sokkal gyorsabb csapatok sem győzik le. Ha nincs jó napjuk, akkor reménykedhetünk, hogy szerencsésen pattannak a labdák. Ha esetleg vezetünk, akkor utána bekkelhetünk. Eljutottunk egy szintre, kezdettől fogva nem voltak kiesési gondjaink, a tizenegyedik helynél lejjebb sohasem jártunk.

A Bayern-meccs után is azt mondta neki egy elismert szakember, értette, mi volt a céljuk, látta, mit akartak, és ameddig bírták, meg is valósították. Ezekkel a véleményekkel képes azonosulni, azzal azonban nem, ha alap nélkül, utólag okoskodva olyanok szapulják őket, akik egyetlen edzésüket sem látták. Neki mindenáron meg kell védeni a játékosait.

A többi között szó esett a jövőről is, amelyet már bőven tervez a stáb.

– Egy biztos, időben el kell kezdeni a következő szezonra a felkészülést. Most már egy másik Hertha van a képben, mint egy éve ilyenkor. Most már az ötven pont lesz a cél.