Légiósok

Nikolics lett a lengyel alapszakasz legjobbja

Az egyik tekintélyes szaklap rangsorolta az élre.

Véget ért a lengyel élvonal 30 fordulóból álló alapszakasza, ezért a Przeglad Sportowy megválasztotta a bajnokság első fázisának legjobbjait. A jelentős létszámú magyar légiót a góllövőlistát 25 találattal vezető Nikolics képviseli a felsorolásban.

Az alapszakasz válogatottja: Jakub Szmatula (Piast) – Boban Jovic (Wisła), Igor Lewczuk (Legia), Jaroslaw Fojut (Pogoń), Adam Mójta (Podbeskidzie) – Szymon Pawlowski (Lech), Damian Dąbrowski (Cracovia), Mateusz Cetnarski (Cracovia), Mateusz Mak (Piast) – Nikolics Nemanja (Legia), Mariusz Stępinski (Ruch)

A legjobb játékos: Nikolics Nemanja (Legia Warszawa): a legia.net cikke vérbeli mesterlövésznek nevezi, aki a XXI. század eddigi legjobb teljesítményét produkálta a lengyel bajnokságban – holtversenyben Tomasz Frankowski 2005-ös remeklésével. Még Józef Kohut – aki 1948-ban 31 alkalommal volt eredményes – második világháború utáni rekordjának megdöntése sem lehetetlen feladat.

„Nikolics mély benyomást tett mindenkire a bajnokságban, olyannyira, hogy egyedül a Pogon ellen nem tudott a hálóba találni. Télen a kínai bajnokságba hívták, de úgy döntött, hogy még legalább fél évet Varsóban tölt. Hogy mi fog történni nyáron, a franciaországi Európa-bajnokság után, azt jelenleg nehéz megjósolni. Vagy mégsem? Ha ugyanilyen hatékony marad, jobb ligába és jobb klubba szerződhet” – írja a legia.net.

A Przeglad Sportowy azt írja: ebben a kategóriában nem hozott meglepetést a szavazás. Nikolics ott folytatta a lengyel élvonalban, ahogyan Magyarországon befejezte, a gólkirályi címét semmi nem fenyegeti. Kiemelik azonban, hogy az abszolút csúcsot (Henryk Reyman 1927-ben 37 gólt szerzett) aligha dönti meg.

A legjobb edző: Piotr Stokowiec (Zaglebie Lubin)

Az alapszakasz felfedezettje: Adam Mójta (Podbeskidzie Bielsko-Biala)

A legnagyobb előrelépés: Mariusz Stepinski (Ruch Chorzów)

A legjobb előkészítő: Mateusz Cetnarski (Cracovia)

A leglátványosabb visszatérő: Filip Starzynski (Zaglebie Lubin)
A legnagyobb csalódás: Górnik Zabrze

Így folytatják a rájátszásban

Felsőház:

1. Legia Warszawa 30 pont (Nikolics)

2. Piast Gliwice 29 pont

3. Zaglebie Lubin 23 pont

4. Pogon Szczecin 23 pont (Gyurcsó)

5. Cracovia 23 pont

6. Lech Poznan 22 pont (Lovrencsics, Kádár)

7. Lechia Gdansk 19 pont

8. Ruch Chorzów 19 pont

Alsóház:

1. Korona Kielce 19 pont

2. Podbeskidzie 19 pont

3. Wisla Kraków 18 pont (Guzmics)

4. Jagiellonia 18 pont

5. Slask Wroclaw 17 pont (Mervó, Gosztonyi)

6. Termalica Bruck-Bet 17 pont

7. Górnik Leczna 16 pont

8. Górnik Zabrze 13 pont

Olvasói sztorik