Légiósok

Bundesliga-hajrá: hol végez a Hertha?

Áttekintettük és elemeztük Dárdai Pál csapatának, valamint legfőbb üldözőinek hátralévő meccseit.

Már csak hat forduló van hátra a német Bundesligából, nyitott még a bajnoki cím sorsa, a tabella alsó felében pedig öldöklő harc folyik a bennmaradást érő helyek megszerzéséért is, számunkra azonban mégis az európai kupaszereplést jelentő helyezésekért – köztük a Bajnokok Ligája-főtáblát érő harmadik pozícióért – folyó küzdelem lehet a legérdekesebb.

A Dárdai Pál vezette Hertha BSC egyel több mérkőzést játszva, jelenleg 49 ponttal a harmadik helyen áll, amelyet – a berliniekre az előző fordulóban hatalmas verést mérő – Borussia Mönchengladbach és a Bayer Leverkusen követ 45-45 ponttal. Fontos megjegyezni, hogy a németeknél pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönt a helyezéseknél, és ebben mindkét rivális jobban áll a Herthánál: a Gladbach +15-ös, a Leverkusen pedig +9-es gólkülönbséggel áll, míg Dárdai csapata csak öttel több gólt rúgott, mint ahányat kapott. 44 pontot gyűjtött eddig a Mainz (+4-es gólkülönbség) és a nemrég még a legveszélyesebbnek tűnő üldöző, a Schalke (+1) is. A nyolcadik helyezett Wolfsburg 38 ponttal áll, ők kis szerencsével egy Európa Ligás helyezést még talán el tudnak csípni, de a harmadik helyért folyó versenyfutásba aligha szólhatnak már bele.

Örök kérdés a bajnokság hajráját illetően, hogy milyen csapat ellen a legnehezebb, és milyen ellen a legkönnyebb játszani? Egyesek szerint a hajrá nem változtat semmin, a tabellán elfoglalt helyezés pedig reális képet nyújt a csapatok erejéről, így az alsóbb régiókban szereplő gárdák jelentik a legjobb sorsolást. Mások szerint a fontos pozíciókért, tehát bajnoki éremért, európai indulást jelentő helyekért, és a kiesés elkerülése ellen harcoló együttesek jelentik a nehezebb feladatot, a középmezőnyben tengődő együttesek pedig a könnyebbet.

Ez alapján talán a hatodik helyen álló Mainz van a legjobb helyzetben, Martin Schmidt legénysége szombaton a nyolcadik Wolfsburghoz látogat, majd a következő fordulókban az abszolút középmezőnyt jelentő, jelenleg a 10-12. helyen álló Hamburg, Köln, Stuttgart trióval játszik. A 31. fordulóban beékelődik ugyan egy nehezebbnek ígérkező túra, ahol a Mainz a 17., kiesés ellen küzdő Eintracht Frankfurthoz utazik, de ez a sorozat még ezzel együtt sem tűnik megoldhatatlan feladatnak. Egy jó széria esetén pedig az utolsó körben saját kezükben lesz a sorsuk, hiszen a Hertha együttesét fogadják.

Nem mondható különösebben nehéznek a Herthát az elmúlt fordulóban 5-0-ra legyőző Mönchengladbach sorsolása sem, mert bár a 31-33. körben játszanak még a Hoffenheimmel, a Bayern Münchennel és a Leverkusennel is, a 9. Ingolstadt, a 13. Darmstadt és az utolsó, reális bennmaradási eséllyel már nem rendelkező Hannover elleni találkozó sem látszik embert próbáló feladatnak. Ami viszont riadalmat okozhat a csapat háza táján, hogy a hátralévő meccsekből négyet idegenben játszik, és amíg hazai pályán zseniálisan teljesít – az elmúlt 13 meccséből 11-et megnyert – addig idegenben szörnyen szerepel, három győzelem és két döntetlen mellett nyolc vereséget számlál.

A Leverkusennél pont fordított a helyzet, ők vendégként szerepelnek kiemelkedően, amire a továbbiakban is nagy szükségük lesz, hiszen a 31. fordulóban a Schalke és a 33. körben a Mönchengladbach ellen is idegenben vívnak rangadót. Ha hozzátesszük, hogy a 32. fordulóban a Herthát fogadják, akkor kijelenthető, hogy a gyógyszergyáriaknak van a legnagyobb sanszuk a saját szájízük szerint alakítani a hajrát, hiszen három közvetlen riválisukkal is megmérkőznek még. Rajtuk kívül a 11. Köln, a 9. Ingolstadt és a kiesés elől menekülő Frankfurt ellen játszanak még a továbbiakban.

A legnehezebb helyzetben talán a Schalke van, hiszen nem elég, hogy az említett csapatok közül ők futnak neki a legrosszabb pozícióból a hajrának, a következő két körben a Dortmunddal és a Bayern Münchennel játszanak, utóbbival ráadásul idegenben. A sorsolásuk a két bajnokaspiráns után sem könnyű, bár játszanak még a szinte biztosan kieső Hannoverrel, de a bennmaradásért a végletekig küzdő Hoffenheim, Augsburg duóval is, sőt a Leverkusen is ellátogat még a Veltins Arénába.

Na de mi a helyzet a Herthával? Dárdai Pál egy hete azt nyilatkozta, hogy a hátralévő hét mérkőzésen 12 pontot szeretne gyűjteni a csapatával, és akkor elérhetik a harmadik helyet. Nos, erre a Mönchengladbach elleni fiaskó, és a Hannover elleni döntetlen után is minden esélyük megvan, a hátralévő találkozók őszi odavágóján ugyanis pont 12 pontot szerzett a berlini alakulat.

A péntek este megrendezett, Hannover elleni találkozó nem okozhatott volna gondot, az ellenfél a tabella legutolsó helyén, a bennmaradást érő 15. pozíciótól 11 ponttal lemaradva helyezkedett el, ráadásul 2016-os mérlegük sem túl impozáns, ebben az esztendőben mindössze egyszer hagyták el győztesen a pályát, tízszer viszont kikaptak. Azonban a Hertha odahaza csak 2-2-es döntetlent ért el, így két fontos pontot máris elhullajtott.

Bár az első meccsen 1-0-s győzelmet arattak, a Hoffenheim elleni idegenbeli találkozó sem ígérkezik könnyűnek, mint ahogy az ezt követő Bayern München elleni mérkőzés sem. A bajoroktól ősszel 2-0-ra kikapott a Dárdai-alakulat, ráadásul az ezredforduló óta lejátszott 28 összecsapáson mindössze két alkalommal nyert a berlini együttes. Mi több, a legutóbbi Hertha-pontszerzés sem ma volt, ez 2009-re datálódik, amikor a kék-feketék – még Dárdai Pállal a csapatban – 2-1-re intézték el a német rekordbajnokot.

Kulcsfontosságú mérkőzés lesz a 32. fordulóban a Leverkusen elleni idegenbeli rangadó, bár az előjelek itt sem a legkedvezőbbek Dárdaiék szempontjából. Bár ősszel egy nagyon fontos, 2-1-s sikert arattak a Bayer ellen, vendégként legutóbb 2008-ban nyertek ellenük utoljára, azóta két döntetlen és két vereség a mérleg.

Az utolsó két összecsapás sem lesz sétagalopp, a Hertha előbb a Bundesliga döntetlen-királyát, a legutóbbi négy meccsén ikszelő Darmstadtot fogadja, majd az utolsó körben a jelenleg remek formában lévő, legutóbbi nyolc meccsén csak egy vereséget szenvedő Mainz otthonába látogat.

Egy biztos, izgalmakban nem lesz hiány a német bajnokság hajrájában, valószínűleg több fontos helyezés is csak az utolsó fordulóban dől el.

Olvasói sztorik