Légiósok

Kovács Péter legalább 15 gólt ígér az idei szezonra

Norvégiából is figyelemmel kíséri a magyar válogatottat; Ausztria és Izland ellen is bízik a győzelemben.

A Norvégiában élő és futballozó Kovács Péter tavaly novemberben az élvonalból kiesett Sandefjord csapatához igazolt. A 38 éves csatár 2002 óta – egy belgiumi kitérő kivételével – a skandinávoknál futballozik. Az április 3-án induló másodosztályú idény előtt volt miről mesélnie.

– Jól sikerült a felkészülésünk. Úgy érzem, az egész keret készen áll a bajnoki rajtra. Január hatodikán kezdtük az alapozást, három hónapos munka van mögöttünk, fizikailag rendben vagyunk, jó eredményeket értünk el az edzőmérkőzéseken – kezdte az értékelését a korábban a Strömsgodsettel az élvonalban bajnoki címet nyerő játékos.

– Egészséges átalakulás ment végbe a szünetben. Három-négy olyan játékos távozott, aki nem volt meghatározó az előző évben, és ugyanennyien érkeztek, ők mindannyian rutinos játékosok, a csapat erősségei lehetnek. A juniorból ketten kerültek fel hozzánk. A csapat magja megmaradt, és úgy gondolom megvan a megfelelő arány a fiatal és tapasztalt játékosok között a keretben.

Kovács a tavalyi bajnokságot az élvonalban, a 11. helyen végző Sarpsborg együttesénél fejezte be, ahol azonban kevés játéklehetőséget kapott, és mindössze egy gólt szerzett. A Sandefjord 16 pontot szerezve végzett az utolsó helyen az előző idényben, de a tízszeres magyar válogatott szerint egyértelműen vissza fognak jutni az első osztályba.

– Egyértelműen a visszajutás a cél. Egy év bőven elég lesz nekünk a másodosztályban. Véleményem szerint a Mjöndalen, a Fredrikstad és a mi csapatunk lesz harcban a feljutásért. A mezőny azonban sokkal jobban együtt van, sokkal szorosabb, mint az élvonalban. Rakkolós foci lesz, egyetlen mérkőzésünk sem lesz könnyű, minden hétvégére keményen fel kell készülnünk, ha el akarjuk érni a kitűzött célt. Nehéz harminc összecsapás vár ránk.

A Strömsgodsetnél 2012-ben 14 találattal gólkirályi címet szerzett, ám ezt a teljesítményét idén felül akarja múlni, 38 éves kora ellenére.

– Természetesen vezéregyéniség akarok lenni, ezért is vagyok itt. Nem csak a csapat szempontjából vannak céljaim. Egyéni célom, hogy minimum 15 gólt szerezzek ebben a szezonban. Bízom benne, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy a csapat visszajusson az őt megillető helyre. Jól sikerült a felkészülésem, teljesen sérülésmentesen, bár ez számomra már megszokott, hiszen kevés alkalommal voltam a pályafutásom során sérült. Jó formában érzem magam, és egy hét múlva végre itt a bajnokság, ahol újra pontokért játszhatunk. Majdnem minden mérkőzésen kezdőként léptem pályára és három gólt is sikerült szereznem, de ezek a találatok még nem annyira fontosak, az első fordulótól kell elkezdenem a gólgyártást.

A Salgótarjánban nevelkedett csatár a hosszútávú céljairól is beszélt. A tervei között nem szerepel, hogy hazatér. Norvégiában képzeli el a jövőjét, nem költözik vissza Magyarországra. Természetesen szeretne a foci közelében maradni, ehhez ért, sok mindent átélt pályafutása során és úgy gondolja, hogy kellő tapasztalatot szerzett ez idő alatt, amit szeretne később átadni a fiataloknak is edzőként. Ez egyelőre azonban kiszámíthatatlan, bármi lehetséges, akár klubvezetőként is megállná a helyét.

A magyar válogatott Európa-bajnoki esélyei mellett sem mehettünk el szó nélkül, valamint a pótselejtezős ellenfelünk, a norvég válogatott is szóba került.

– Remélem minden játékos egészséges lesz az Európa-bajnokságra, és megmarad az a mag, amely a selejtezők során szerepelt. Biztos vagyok benne, hogy egy-két pontot ott is fogunk tudni szerezni, Ausztria és Izland ellen is van esélyünk erre, vagy akár a győzelemre is. Király, Dzsudzsák és Gera rutinja nagyon sokat fog jelenteni, rajtuk sok fog múlni. Itt a norvégoknál ugyanaz maradt a keret magja, mint a magyarok ellen. A múlt évi csalódást elfelejtették, és előretekintve próbálnak felkészülni a világbajnoki selejtezőkre. A stáb is ugyanaz, és éppen csütörtökön játszották az első mérkőzésüket 2016-ban. Gól nélküli döntetlent értek el Észtország ellen. A játék elég gyenge volt, és az eredménynek sem lehetett igazán örülni.

Olvasói sztorik