Légiósok

Bundázó edzője lett Guzmics Richárdnak

Dariusz Wdowczyk a krakkói Wisla harmadik trénere a mostani idényben.

A vasárnap délutáni sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették, hogy Dariusz Wdowczyk lett a krakkói Wisla új vezetőedzője. Ő már a harmadik az idei szezonban: Kazimierz Moskalt decemberben váltotta Tadeusz Pawlowski, akit két héttel ezelőtt menesztettek…

„Biztosak lehetünk benne, hogy Wdowczyk személye sem örvend majd osztatlan népszerűségnek Krakkóban” – írja az ekstraklasa.hu.

Nem csak azért lehet problémás, mert alapvetően varsói – játékosként a Gwardia, a Legia, majd a Polonia csapatánál is megfordult –, hanem azért is, mert bő tíz évvel ezelőtt bundabotrányba keveredett, amit el is ismert.

2008 márciusában tartóztatták le azzal a váddal, hogy a Korona Kielce vezetőedzőjeként játékvezetőket vesztegetett meg. Másnap kiengedték, de elismerte az ellene felhozott vádakat és együttműködést tanúsított a hatóságokkal. Végül gyorsított eljárásban folytatták le az ügyet: a kielcei Járási Bíróság három év szabadságvesztésre ítélte, öt évre felfüggesztve, valamint 100 ezer zloty pénzbüntetést kapott és három évre eltiltották a sporttal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A lengyel szövetség hét évre tiltotta el és 20 ezer zloty büntetést szabott ki rá. Végül 2012. július 5-én a hétéves eltiltást felfüggesztették és visszakapta edzői licencét…

Wdowczyk egyébként a Korona Kielce után edzősködött még a Legiánál, majd a skót Livingstonnál, végül a Poloniánál. Ekkor lépett életbe az eltiltása, így 2009 és 2013 között nem vállalhatott munkát. 2013–2014-ben a Pogon Szczecin edzője volt.

A botrányok mellett ugyanakkor kétségtelen, hogy sikerei is voltak a Wisla új trénerének. 2000-ben bajnok, Ligakupa- és Szuperkupa-győztes lett a Poloniával. A Korona Kielcét a harmadosztályból az első ligába vezette. A Legiával 2006-ban rögtön bajnok lett. Később a Pogont előbb benntartotta az Ekstraklasában, majd a negyedik helyig vezette, a rájátszásban azonban a hetedik helyen végeztek.

Wdowczyknak most sem lesz könnyű dolga: a Wisla 26 meccs után 26 ponttal a 14. helyen áll. Bár a bajnokság nagyon szoros, így a Termalica és a Jagiellonia legyőzésével akár még a felsőház sem elérhetetlen, de egyetlen hiba is elég, hogy a kiesés szélére sodródjanak.

Az új edző közölte: nem foglalkozik a lehető legrosszabb forgatókönyvvel, hallani sem akar a kiesés lehetőségéről. Sőt, azt szeretné, ha a játékosok ismét emelt fővel járnának, és büszke lennének arra, hogy a Wislában futballozhatnak.

A klubelnök leszögezte, hogy Wdowczyk volt az első számú jelöltje, nem végső elkeseredésében választotta őt. „Közismerten erős karakter, aki korábban nagyon jó munkát végzett, és széleskörű ismeretekkel rendelkezik. Úgy gondoljuk, képes új szellemiséget meghonosítani az öltözőben” – közölte Piotr Dunin-Suligostowski.

Dariusz Wdowczyk szuperlatívuszokban beszélt a klub létesítményeiről, amelyek a csapat rendelkezésére állnak, valamint a szurkolókról. „Pályafutásom során első alkalommal lesz lehetőségem ilyen remek feltételek között dolgozni. Nem tudom elképzelni, hogy a Wisla kiessen. Úgy vélem, a szurkolók támogatásával el fogunk kezdeni a várakozásoknak megfelelően szerepelni” – mondta.

Olvasói sztorik