Légiósok

„Kleinheisler jó srác, nem izgulja túl a dolgot”

Lisztes Krisztiánt nem kérdezték meg Brémában honfitársáról, de ennek kifejezetten örül; Kleinheisler szerinte jó befektetés lesz egykori klubjának.

A sokat dícsért, egyre megbízhatóbban játszó Kleinheisler László nem az első magyar középpályása a Werder Bremennek. Ki ne emlékezne rá, Lisztes Krisztián éveken át volt alapember a zöld-fehéreknél, Bundesligát is nyert a fénykorát élő brémai csapattal. A jelenleg az FTC-nél dolgozó egykori fradista, stuttgarti majd brémai Lisztes a Rangadó.hu-nak beszélt arról, mit gondol az „utód” esélyeiről, illetve eddigi teljesítményéről.

Jól eladható sztori

– Nagyon örültem neki, hogy ismét egy magyar játékosnak sikerült Brémába igazolni, ahogy hallom ráadásul kifejezetten meg vannak elégedve Lacival. Szurkolok a csapatnak, hogy első osztályban maradjanak, szerencsére az utolsó eredményeik jól alakultak. Kleinheisler Laci remek csapatot talált magának, ahol minden esélye megvan, hogy fejlődjön – jelentette ki Lisztes Krisztián. Aki pontosan tudja, nem könnyű egy fiatal tehetségnek érvényesülnie a német bajnokságban, de nem is lehetetlen. Főleg, ha megvan benne a kellő lazaság.

– Én is fiatalon, húsz évesen kerültem ki annak idején a Bundesligába, ő is be fog tudni illeszkedni, ahogy nekem is sikerült. Mentalitásához szerintem közel áll a német foci. Ráadásul az ő története afféle kuriózumnak számít még arrafelé is, hiszen a magyar harmadosztályból ritkán kerül oda játékos. Az újságokban jól el lehet adni a sztoriját. De a lényeg, hogy látom benne az elhivatottságot – és azt is, hogy egy jó alkat, mert nem izgulja túl a dolgokat. Pozitív személyiség, egy jó értelemben vett egyszerű srác, aki jól fogja meg a dolgokat.
– Én jobban izgulós típus voltam, ő szerencsésebb ebből a szempontból. Vagy csak jobban palástolja az izgalmat. Bennem jó nagy adag drukk volt, igaz, ez segítség is lehet, kell a nagy adag adrenalin, hogy az ember felvegye a ritmust. Az évek során aztán levetkőztem a drukkot. Laci jó versenyzőtípus: azért a Felcsútból vagy a Videoton második csapatából odakerülni hatalmas ugrás, el is bizonytalanodhatott volna. Meg kell küzdenie még sok mindennel, hiszen konkurenciaként kezelik, ki kell verekednie magának a stabil helyet a csapatban, de jó úton halad – fejtegeti Lisztes.

Nem kérdeztek róla, de ez jó

A németek udvariasan és elismerően nyilatkoznak Kleinheislerről, a sajtója is jó, az edzője dícséri – de a szép szavak mögött nyilván kemény harcot kell vívnia, egy idő után az előélet már nem sokat ér, ezzel az egykori brémai középpályás is tisztában van:
– Nyilvánvaló, hogy csak a teljesítmény számít. Tele vannak légiósokkal a klubok, ezért nem jelenthet hátrányt neki, hogy Magyarországról jött, ő is egy a sok külföldi játékos közül. Sőt, remélem, ez picit én is segítettem neki azzal, hogy ott játszottam, talán pozitívumként kezelik, hogy ő is magyar – véli Lisztes Krisztián, aki ennél közvetlenebbül viszont nem járult hozzá Kleinheisler szerződtetéséhez, mert nem keresték meg előtte. Mint mondja, ez tulajdonképpen jó jel volt.
– Nem beszéltem senkivel az ottaniak közül róla, nem kérdeztek. A jelenlegi vezetőedzővel, Viktor Szkripnyikkel még együtt játszottam, ő sem hívott fel, és ennek kifejezetten örülök, mert azt jelzi, nagyon biztosak voltak a dolgukban s bíztak Laciban. A Werder anyagi lehetőségeit ismerve tudni lehetett, hogy nagy igazolásokra nincs pénz – Laci mindenképpen jó megoldás volt. Ő egy befektetés is lehet a klubnak, aki már most is hasznos tagja a csapatnak.

Jönniük kell majd a góloknak

Hogy merre vezethet innen a vörös hajú középpályás útja, még nem tudni, hiszen Lisztes Krisztiánnak is voltak kanyarok a pályafutásában. Mások ma a Werder Bremen lehetőségei, mint az ő idejében, de ez még előnyére is válhat a „magyar Scholesnak”.
– A jövővel kapcsolatban nehéz jósolni. A Bréma messze van jelenleg a bajnokcsapat korszaktól, de amikor én odakerültem, akkor sem számított esélyesnek. A családias hangulat akkor is, most is jellemző a klubra. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer megint meglepetéscsapat legyenek, bár a Bayern és a Dortmund dimenzióját nehéz megközelíteni. Nyilván előbb-utóbb azt várják majd Lacitól, hogy neki is szerepe legyen egy felfelé ívelő Werder Bremenben, jöjjenek a gólok, gólpasszok, biztos, hogy számolnak vele. Nem vették volna meg, ha nem így lenne. Amikor a kiesés ellen harcol a csapat, sokkal nehezebb megfelelni a közönség elvárásainak az igazolásokkal, ilyenkor mindenkinek fel kell mutatnia egy minőséget. És úgy látom, hogy Kleinheisler ennek megfelelt – összegzi eddigi tapasztalatait Lisztes Krisztián.

Olvasói sztorik