Légiósok

Gosztonyi: jól megy, ha nem így lenne nem játszanék

A Slask Wroclaw magyar légiósa, Gosztonyi András az eddigi lengyel tapasztalatairól és Mervó Bencéről is nyilatkozott a Rangadónak.

Remekül kezdte lengyelországi pályafutását a Slask Wroclaw magyar légiósa, Gosztonyi András. A 25 éves támadó középpályás januárban, a Haladás csapatától igazolt a lengyel bajnokságba, ahol a tavasszal eddig mindhárom bajnokin kezdőként kapott lehetőséget. Gosztonyi klubja jelenleg a 14. helyen áll a bajnokságban, a múlt héten pedig Mervó Bence személyében újabb magyar játékost igazolt. A korábbi U20-as világbajnoki bronzérmes játékos a Rangadónak mesélt eddigi lengyel tapasztalatairól.

– Jól érzem magam, minden rendben van. Ez a második hónapom Lengyelországban, és úgy érzem, hogy maximálisan sikerült beilleszkednem. Minden úgy történt, ahogy gondoltam. Nem volt semmilyen problémám, elfogadtak a társak, a játék is egyre jobban megy, és az a legfontosabb, hogy rendszeresen játszok. Egy erősebb bajnokságban pályára lépek folyamatosan, ezért úgy érzem, hogy jó döntést hoztam – kezdte Gosztonyi András.
– Hogy tetszik a lengyel élet, milyen a város, ahol él?

– A párommal költöztem ki, de az edzéseken kívül igazából olyan nagy dolgokat nem csinálunk, elvagyunk, mint a befőtt. Itthon sok focit nézünk a televízióban, követem az otthoni sporteseményeket, szerdán is néztem például a Videoton kupamérkőzését. Wroclaw egy igazi nyüzsgő, „cosmopolitan” város.

– Három bajnoki mérkőzésen vannak túl a tavasszal. Mennyire elégedett az eddigi szerepléssel?

– Egy győzelem, egy döntetlen és egy vereség eddig a mérlegünk, úgyhogy mindenféle eredményt felvonultattunk. Van egy kis hiányérzetem, ugyanis Jagiellonia vendégeként egy-nullás vezetésről kikaptunk kettő-egyre, sajnos mondhatom, hogy két potyagólt kaptunk. A döntetlenre végződő meccset is megnyerhettük volna, végig támadtunk, birtokoltuk a labdát, próbáltunk győzelemre játszani, de végül null-null lett. Azt gondolom, hogy lehetnénk előbbre is, és a következő fordulókban megpróbálunk minél jobb eredményeket elérni. Igazából nincsenek megfogalmazva célok, de minél több meccset meg akarunk nyerni. Nincs így konkrétan kitűzött célunk, de szeretnénk minél előrébb végezni.
– A saját teljesítményét miképp látja? Jól megy a játék?
– Úgy érzem, hogy abszolút pozitív teljesítményt nyújtottam mindhárom mérkőzésen. A lengyel bajnokság a ritmusában, és a fizikális dolgokban sokkal erősebb, mint a magyar, de azt gondolom, hogy nincs rám panasz. A saját teljesítményemet amúgy sem nekem kell értékelnem, a visszajelzések viszont teljesen rendben vannak. Ha nem így lenne, akkor gondolom nem játszanék, ez eléggé egyértelmű.
– Örült egy honfitárs, Mervó Bence érkezésének? Könnyebb a dolga, hogy tud valakivel magyarul is beszélgetni?
– Neki az a fontos, hogy játsszon, bizonyára ezért érkezett hozzánk. Be kell verekednie magát a csapatba, és csakis saját magán múlik, hogy ez sikerül-e neki. Nem sokat számít, hogy tudok valakivel magyarul kommunikálni, az öltözőben úgyis angolul beszélünk. Persze jó dolog, ha van a közelben egy honfitárs, de azért jött, hogy játsszon, és én is azért vagyok itt, hogy futballozzak.

– A Lengyelországban szereplő magyarokkal tartja a kapcsolatot?

– Kádár Tamással és Nemanja Nikoliccsal szoktunk néha beszélni, és ennyiben ki is merül ez a dolog – mondta végül Gosztonyi.

Olvasói sztorik