Légiósok

Huszti a Frankfurt legjobbja?

Bogdán csapata leggyengébb értékelésével bír, Szalai jól debütált Hannoverben.

Kapcsolódó cikkek

A WhoScored.com portál mértékadónak számít a topligákban és az angol második vonalban, a Championshipben, valamint néhány egyéb bajnokságban mutatott játékosteljesítmények mérésének tekintetében. A honlap minden pályára lépő játékost pontoz, ami alapján a szezonra vonatkoztatva átlagot számít. A Rangadó.hu most annak járt utána, az érintett bajnokságokban játszó légiósaink hogyan teljesítenek csapatukhoz képest.

Legtöbb légiósunk esetében sajnos felettébb kicsi a minta, mivel sajnálatosan kevésszer lépnek pályára klubcsapataikban. Bogdán Ádám egy Premier League-meccsen van túl a szezonban, a Watford elleni 3-0-ás vereség alkalmával nem túl meglepő módon csupán roppant alacsony 5,36-os értékelést kapott a 10-es skálán. Mivel a javításra nem volt lehetősége, ezért a Pool idén bevetett összesen 25 játékosából egyelőre ő a legrosszabb átlagértékeléssel bíró.

A másodosztályban Tőzsér Dániel játékát figyelhetjük, igaz egyelőre csak 8 meccsen került pályára idén. Az értékelések alapján ez nem is annyira meglepő, hiszen ezeken átlagban csak 6,61-es értékelést gyűjtött, ami csak a 19. helyre elég a QPR-ben. Összesen 29 játékos kapott szerepet idén a csapatban.

Meglehetősen csekély a mintha Balogh Norbert esetében, aki nemrég tette át székhelyét a Serie A-ban játszó Palermóhoz, és azóta egyszer kapott lehetőséget, csereként. A Genoa elleni vereség alkalmával 6,12 pontot kapott, ami a becseréléskor kapott 6-os alapértéknél valamivel magasabb, de az átlagot tekintve természetesen inkább gyenge. Balogh a Palermo 27 játékosából 25., de a mögötte álló két labdarúgó, Giuseppe Pezzella és Antonio La Gumina összesen mindössze 34 percre került gyepre a szezonban.

A holland Eredivisie-ben a nigériai-magyar Otigba Kennethre is figyelhetünk, aki szerencsés helyzetben van, hiszen rendszeres játéklehetőséggel bír. 11 meccsen vetették be, átlaga 6,56-os, ami a 21 labdarúgó közül a 13. helyre elég.

Szintén ebben a bajnokságban szerepel a De Graafschap magyar szélsője, a 20 éves Vida Krisztofer, aki egyetlen idei gólját az Ajax ellen 2-1-re elveszített mérkőzésen jegyezte, ezen felül egy gólpassza is van. 1035 percet tudhat maga mögött, 6,44-es átlagértékelése a 13. legjobb a bajnokságban egyelőre sereghajtó csapatán belül.

A Bundesligában több honfitársunk is játszik, vagy legalább kerettag. Inkább utóbbi mondható el Stieber Zoltánról, aki nemrég a Nürnberghez távozott a több játéklehetőség reményében – az ősszel ugyanis mindössze 6 percet játszott a Bundesligában, azt két különböző becserélés alkalmával. Értékelése 6,11-es, 24 közül a 20. Érdekesség, hogy még így is jobb, mint az az Ivica Olic, akit 8-szor cseréltek be, illetve az az Artjoms Rudnevs, aki korábban a ZTE-nél is megfordult és idén csak 13 percet kapott eddig.

Huszti Szabolcs a télen tért vissza Európába Kínából, egyenesen az Eintracht Frankfurthoz. Azóta egy találkozón játszhatott, de nem is akárhogy: a Wolfsburg legyőzése alkalmával végig pályán volt és a mesterhármast szerző Meier, valamint Aigner mögött 7,49-es értékelésével csapata harmadik legjobbja lett, az átlagokat tekintve pedig jelenleg a legkiemelkedőbb játékos a Frankfurt keretében.

Szalai Ádám második idei Bundesliga-csapatát fogyasztja, miután Hoffenheimben csak 107 percet kapott az ősszel. A játék sem igazán ment jól, ezt mutatja 6,23-as átlaga, amivel a 24 fős keretből mindössze 20. legjobbnak számít. Hannoverben ellenben egy nem túl tudatosnak tűnő gólpasszal jelentkezett be (igaz, csapata végül kikapott), végigjátszotta a Darmstadt elleni találkozót és 7,9-es értékelést kapott. Ez – még ha egy meccs után is – a jelenlegi legjobb átlagnak számít a keretben.

Németh Krisztián pazarul teljesített idén az amerikai ligában, az MLS-ben. A Sporting Kansas színeiben a bajnokságban 11 gólt és 6 gólpasszt jegyzett, átlagban kerek 7-es értékelést hozott. Bár összességében ennél vannak jobb számadatok is, Németh így is a csapat erősségei közé tartozik, a 9. legjobb ez alapján.

Törökországban két légiósunk futballozik jelenleg. Futács Márkó 4 meccsen 83 perc alatt igyekezett hozzátenni valamit az utolsó helyen szerénykedő Mersin játékához, de mivel átlaga az induló 6 alatt, 5,95-ön áll, ez aligha sikerült. 23 játékosból 20. legjobbnak számít ezzel.

Dzsudzsák Balázs ellenben a Bursaspor egyik sztárjának számít, így 17 meccsen pályára is lépett csapatában, amely nem a várakozásoknak megfelelően szerepel idén. 3 gólnál és 4 asszisztnál jár, átlaga azonos, kerek 7 Németh Krisztiánnal. Ő viszont ezzel a számmal nem 9., hanem 4. csapatán belül – a legjobb Serdar Aziznak 7,29 van.

Két olyan magyar játékos van tehát (Huszti és Szalai), aki aktuális csapatában a legjobbnak számít, de mindketten csak egy-egy meccsen vannak túl. Összességében inkább az a jellemző, hogy mellőzött légiósaink kevés bevetésük alkalmával sem tudtak túl sok mindent hozzátenni a találkozóhoz, így átlagukat tekintve is inkább a csapat vége felé kullognak.

A lengyel bajnokság – ahol nagy számban szerepelnek válogatott játékosaink, köztük a góllövőlista éllovasa, Nikolics Nemanja – sajnos nem szerepel a WhoScored statisztikái között – pedig sokat mondó, hogy Nikolicsot több fronton is az ősz legjobbjának választották, míg például a Wislában szereplő Guzmics Richárd éppen csak lemaradt klubján belül a dobogóról az ősz legjobbja szurkolói szavazáson.

Olvasói sztorik