Légiósok

Angyalföldről az Ördögök közé

A tizenöt éves Hutvágner Gergő meggyőzte a Manchester United kapusedzőit; hamarosan eldől, hogy visszatérhet-e az Old Traffordra.

Meglehetősen nagy utat tett meg – egyelőre főleg földrajzi értelemben – Hutvágner Gergely, a Vasas Kubala Akadémia tizenöt éves kapusa. A Dunaharaszti MTK-ban kezdett védeni nyolc éve, most pedig a Manchester Unitednél lapogatták a vállát egy jól sikerült próbajáték után. A Rangadó.hu-nak erről az útról és a lehetséges folytatásról beszélt a fiatal kapus, aki három korosztállyal edz és játszik itthon, közben pedig várja a választ Manchesterből.
– Az egri nemzetközi kapustáborban választottak ki tavaly. Ez egy alapítvány által támogatott esemény volt, egy rendes edzőtábor, ahol minden nap meghaltunk a munkában. Nyolc kapusedző figyelt minket és választotta ki közülünk a két legjobbat. A jutalom egy utazás volt Billy Stewart akadémiájára. Ő a Liverpool egykori kapusedzője. Brynben laktunk, egy negyedosztályú angol csapatnál edzettünk. Az egyik nap az U18-as csapattal dolgoztam, akikkel a Manchester United hasonló korosztályos csapatának a kapusedzője is foglalkozik. Ő ajánlott be a Unitedhez. Egy hétre kaptam meghívást, de előtte Billy Stewart még meghívott plusz egy hétre, hogy felkészítsen a spéci angol gyakorlatokra: rengeteget dolgoztunk lábbal, illetve a kijöveteleket gyakoroltuk – meséli Hutvágner Gergő, aki hazaérkezése óta már megjárta az U16-os válogatott telki edzőtáborát is.

– A Manchester Unitednél aztán egy szabályos próbajátékon voltam. Tizenöt éves vagyok, de az U18-as együttessel is edzettem az U16-osok mellett, egyszer pedig meccsen is kipróbáltak a Sunderland elleni bajnokin. Jól ment, nyertünk 3-1-re, fogtam egy ziccert, lábbal sokszor jól avatkoztam játékba, a forgatásaim is jók voltak. Megdícsértek utána – idézi fel a legnagyobb élményt a fiatalember. A manchesteri edzésekről azt mondja, nagy megrázkódtatást nem jelentettek neki:
– Nem voltak annyira összetettek, mint itthon, ott kifejezetten négy dologra specializálódik a képzés: beadások, lábbal való játék, labdafogás – nem szeretik, ha a kapus nem fogja, hanem üti a labdát –, illetve a különböző szögből érkező lövések hárítása. Alan Fettis, a Manchester United egyik főállású kapusedzője beszélt velem a meccs után, csupa pozitívumot mondott, tulajdonképpen nekem kellett elmondani, hogy mi volt, amiben még fejlődhetnék, mert ők csak dícsértek.
Ezek után igen jó esélye van az angyalföldi srácnak egy manchesteri szerződésre, gondolhatnánk és Hutvágner Gergő is reménykedik benne, de a dolog nem ilyen egyszerű. Fettis azt mondta neki, ha rajta múlna, azonnal leigazolná, de mindenkivel egyeztetni kell, aki érintett az utánpótlásban, ahogyan fogalmaztak a „boss”-ok véleménye nélkül nem lehet dönteni: ebbe az erőnléti edzőktől kezdve a mezőnyjátékosokkal foglalkozó szakemberekig sok mindenki beletartozhat.
– Mondták, hogy még ne éljem bele magam, de azok alapján, amiket korábban mondtak, én már beleéltem… Szerintem van realitása, hogy sikerül, hiszen csupa pozitív visszajelzést kaptam. Úgy érzem, lehetek olyan, vagy akár jobb kapus is, mint azok, akikkel ott találkoztam és együtt edzettem – véli a magyar tehetség.

A Rangadó.hu-n nemrég írtunka liverpooli korosztályos csapatokat megjárt magyar fiatalokról, akik közül végül senki sem került oda a nagycsapat, a Premier League közelébe, feltettük a kérdést Hutvágner Gergőnek is, nem tart-e attól, hogy egy manchesteri szerződés még nem jelent semmi garanciát a profi karrierrel kapcsolatban. Úgy véli, mindenképpen érdemes lenne belevágni.
– Tudom, nem mindenkinek van jó véleménye erről, egyesek szerint nem érdemes egy kapusnak ilyen fiatalon kimenni külföldre. De én úgy érzem, pont azokban a dolgokban kell fejlődnöm, amiket odakint gyakoroltunk, ezért szakmailag mindenképpen megérné. És hát egy Manchester Unitednek nehezen mond nemet az ember, ha hívják… Ha meglesz az engedély, mindenképpen szeretnék kimenni. Ha addig esetleg adódna más lehetőség, az egy másik helyzet lenne.
A Vasasnál is számolnak vele, az első féléve zökkenőmentes volt, azonnal sikerült beilleszkednie. Az U16-os, U17-es és U19-es csapatnál is megfordult, utóbbinál még csak edzéseken – nyilván nem csak miatta, de mindhárom együttes a felsőházban szerepel a bajnokságban. Hutvágner Gergő 193 centi magas, robosztus alkatú felnőtt kapus lehet belőle, amit Angliában szeretnek az edzők. Kedvenc kapusa Gianluigi Buffon, de a Premier League hálóőrei között is van, akire példaként tekint: Petr Cech, az Arsenal kapusa. A manchesteri próbajáték alatt a nagycsapat sztárjaival is összefutott néha az edzőközpontban (a kapus Romero a kesztyűjét is felpróbálta egyszer) – bízik benne, egyszer a pályán is lesz alkalma találkozni a Premier League csatáraival. Rajta nem fog múlni, hogy a jövőben Cech vagy Buffon szintjén játszhasson.

Olvasói sztorik