Légiósok

Mervó Bence is ott akar lenni az Európa-bajnokságon

Az FC Sion fiatal magyarjának honfitársa, Vanczák Vilmos fordítja az edző francia utasításait.

Kapcsolódó cikkek

Mervó Bencének komoly eseményeket tartogathat ez az év. A nyári U20-as világbajnokság felfedezettje az új-zélandi torna óta nem léphetett pályára tétmérkőzésen, ugyanis a svájci élvonalban szereplő FC Sion csak a nyári átigazolási szezon vége után szerezte meg a játékjogát. Idén azonban már játszott: az „étvágyát” tökéletesen tükrözi, hogy rögtön az első felkészülési mérkőzésén gólt szerzett – írja cikkében az utanpotlassport.hu.

– Negyvenöt percet játszottam az Aalen ellen, ahogy mindenki, és sikerült meghálálnom a bizalmat. Centerként számítottak rám. Már közel háromnegyed éve ezen a poszton játszom, így nagyon jól érzem itt magam. Remélem, hamarosan tétmeccsen is megmutathatom, mit tudok. Hogy mikor? A bajnokság február elején kezdődik – jegyezte meg a fiatal játékos.

Bár nem léphetett pályára, Mervó ősszel sem tétlenkedett.

– Sokan furcsállhatják, de semmi szabadidőm nem volt. A csapattréningeken kívül ugyanis külön edzéseket végeztem. Ezenkívül csak a regenerálódással voltam elfoglalva. Nem volt egyszerű, mert míg a kortársaim szórakozni jártak, én edzettem. Hétvégeként akár haza is utazhattam volna, de inkább maradtam. Monoton volt, de biztos vagyok benne, hogy a befektetett munka megtérül, közben pedig mentálisan is erősebb lettem.

Ráadásul közben a nyelvtanulásra is nagy súlyt fektetett.

– Eddig inkább az angolt erőltettem, már jól kommunikálok a társakkal. A francia még nehezen megy, de Vanczák Vilmos felhívta rá a figyelmemet, hogy eltart egy-másfél évig, amíg megértem a többieket. Nem egyszerű nyelv, de azon vagyok, hogy minél hamarabb megtanuljam.

Apropó Vanczák: a klub másik magyarja rengeteget segített Mervónak a beilleszkedésben.

– Az edzőnk például csak franciául beszél, Vili fordít nekem. Nagyon jól kijövünk, de nemcsak emberileg van rám jó hatással. Kitűnő játékos, akitől mindig lehet tanulni. Rendkívül profi, nem véletlenül van itt már kilenc éve.

A rutinos védő abban is segít, hogy könnyebben feldolgozza a család hiányát.

– Ha elönt a magány, akkor csak a célt látom magam előtt, és arra gondolok: ahhoz még fejlődnöm kell. Itt van például az Európa-bajnokság. Aki ismer, tudja, hogy a címeres meznél fontosabb nem létezik számomra. Azért dolgozom, hogy a kontinenstornán is büszkén képviselhessem hazámat.

Ahhoz először természetesen az kell, hogy bekerüljön a Sion kezdőcsapatába. Ami már csak azért sem lesz egyszerű, mert várható komoly sztár érkezése a támadósorba. Korábban Ronaldinhóról cikkeztek, de valószínűleg nem aranylabdás lesz a vetélytárs.

– Szinte biztos, hogy jön még nagy név. Az elnökünkről azt mondják: ha valakit meg akar szerezni, megszerzi. De én egyáltalán nem bánnám, mert ha tényleg jó játékos, akkor csak tanulnék tőle.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik