Légiósok

Dárdai maga sem tudja, hogyan tud ilyen sikeres lenni

Mint mondta, az ificsapatoknál is működött az, ami most a Herthánál.

Kapcsolódó cikkek

„A siker titka az, hogy nem kérek a játékosoktól olyat, amit nem tudnak megcsinálni” – nyilatkozta az MTI-nek Dárdai Pál annak kapcsán, hogy csapata, a Hertha BSC – hatalmas bravúrt végrehajtva – a két nagy „ász”, a Bayern München és a Borussia Dortmund mögött harmadik helyen zárta az őszi szezont a német bajnokság élvonalában.

A berlini együttes túlnyomóan fiatal, alig ismert, tapasztalatlan játékosokból áll, a Herthát idén február óta irányító magyar vezetőedzőnek mégis sikerült a maximumot kihoznia belőlük.

– Nem tudom, hogyan csinálom, de az ificsapatoknál – ahol korábban dolgoztam – szintén sikerült a maximumot kihozni a játékosokból. Talán értek a nyelvükön, vagy – mint mondtam – csak azt kérem tőlük, amire képesek – jelentette ki Dárdai, aki azt azonban elismerte, hogy – szavai szerint – össze is kell rakni egy csapatot úgy, hogy az sikeres legyen.

– Nem elég a győztes mentalitás, nem elég csak jól játszani, a lényeg az, hogy a végén hány pontot sikerül összegyűjteni.

Szerinte ez pedig nem olyan egyszerű dolog, viszont az egyszerű labdarúgás a legjobb labdarúgás és a Hertha BSC – mint hangsúlyozta – „egyszerű focit játszik”.

A mostani nagy siker ellenére a harmadik hely nem ismeretlen Dárdai Pál számára. 2008-ban egy ideig szintén „dobogós” helyen állt az együttes, az edző akkor a svájci Lucien Favre volt, és Dárdai Pál még aktív játékosként a középpályán rúgta a labdát.

– Akkor hasonló évünk volt, majdnem bajnokok lettünk, de elrontottuk az utolsó négy fordulóban – emlékezett vissza, és talán ezért is a mostani várakozásokról óvatosan nyilatkozott. – Erősíteni most nem fogunk, sok játékosom van, egy egészséges konkurenciaharc előreviszi a csapatot, és nem lesz túl kemény felkészülés.

A játékosként 61-szeres válogatott szakember az MTI-nek elmondta, az elmúlt szezonban még az volt a cél, hogy ne essen ki a csapat, s erre épült a játékfilozófia, amely sikeres volt. A mostani cél, hogy ezt a játékfilozófiát, amelyet egyre jobban alkalmaznak, nyárig megtartsák. Szavai szerint nem az a legfontosabb, hogy hány pontot szerez a csapat, hanem az, hogy „legyen egy játékkultúra, egyfajta rövidpasszos, tudatos foci, amelyben nagyon sokat kell futni.”

– A játékosok jól csinálják, élvezik, a kultúra működik – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Hertha BSC ezt a játékot kívánja folytatni tavasszal is. – Hogy hány pontot szerzünk, azzal most nem is szeretnék foglalkozni – jelentette ki, hasonlóan vélekedve az esetleges európai kupaszereplés esélyeiről is.

– Úgy gondolom, hogy ha tavasszal jól kezdünk, ha az első meccsen, az Augsburg ellen nyerni tudunk, az nagy előrelépés lehet abba az irányba, hogy szép évet zárjunk – mondta Dárdai, aki szerint az együttes jelenleg egy tanulási folyamaton megy keresztül, és nem szeretné túlzott elvárásokkal terhelni a játékosokat.

Dárdai úgy vélte, a mostani harmadik hely szép karácsonyi ajándék a berlini szurkolók számára:

– Ez volt a cél, a több tízezres szurkolótábor most nagyon boldog. Egy biztos, nagyon szeretnek bennünket a szurkolók, és remélhetőleg így megy tovább a szekér.

A Hertha magyar edzője a szokásoktól eltérően ezúttal nem Magyarországon tölti a karácsonyt. Édesapja, idősebb Dárdai Pál – a Pécs egykori kiváló labdarúgója, majd trénere, aki annak idején játékosként a B-válogatottig vitte – a családdal Berlinben karácsonyozik. Közismert, hogy fiának ő a legfőbb tanácsadója, akivel minden mérkőzés előtt és után is konzultál. És hogy mit tanult tőle, azzal kapcsolatban az ifjabb Dárdai Pál az MTI-nek azt válaszolta: „emberséget, ami a legfontosabb.

A válogatott volt trénerének – akinek berlini kötelezettségei miatt Bernd Storcknak kellett átadnia a stafétabotot – hangsúlyozottan csakis szurkolóként nyilatkozott a magyar nemzeti tizenegy franciaországi esélyeiről.

– Remélem a csapat tovább erősödik, kihasználva azt az eufóriát is, ami most tapasztalható, és sikerrel veszi az akadályokat – jelentette ki.

Olvasói sztorik