Légiósok

„Dzsudzsák egy jó Serie A-csapatban kezdő lehetne”

Nagy Ádám a Premier League-ben vagy Olaszországban most még szenvedne.

Novemberben kétnapos tanfolyamon tartott előadást Riccardo Guffanti, a világ egyik legnagyobb játékosmegfigyelő hálózatával rendelkező Udinese megfigyelője, azaz scoutja. Az olasz klub nagyobb scouthálózatot üzemeltet, mint a Barcelona, többet is költ rá. Összesen 25 megfigyelő dolgozik náluk főállásban, plusz legalább ennyien mellékállásban. Évente 15 millió eurót költ a klub a játékosmegfigyelésre, olyan sztárokat neveltek az európai focinak, mint Alexis Sánchez (Arsenal), Mauricio Isla (Juventus), Kwadwo Asamoah (Juventus) vagy Mehdi Benatia (Bayern München). Guffantit a vs.hu kérte meg, hogy scoutolja le a jelenlegi legértékesebb magyar játékost, Dzsudzsák Balázst és az egyik legnagyobb ígéretnek tartott Nagy Ádámot.

Dzsudzsák? „Mintha félelmei lennének”

– Dzsudzsák Balázs szélső támadó középpályásként van mindenhol feltüntetve, de ahogy néztem a játékát, szerintem abszolút alkalmas lenne arra is, hogy középen játsszon, akár a középpálya és a csatársor között, amolyan irányítóként – kezdte a Bursaspor szélsőjének elemzését az olasz szakember.

Guffanti szerint Dzsudzsáknak megvan a fizikai felépítése és a technikai tudása ahhoz, hogy egy minőségi középpályás legyen, de ahhoz, hogy még eredményesebben játsszon, nemcsak a szélen, hanem középen, a kapu előtt is többet kellene felbukkannia.

– Sokkal hatékonyabb lenne, ha a középső területeket is bejátszaná. A labdaátvétele kiváló, jó a labdaérzéke, jó a rúgótechnikája, és bár főleg bal lábbal ér a labdába, de jobbal is ügyes. Koordinált a játéka, a kontráknál is dinamikusan hozza fel a labdát, nemcsak az indulósebessége kiváló, hanem hosszú távon is gyors.

Az olasz szakember megdicsérte a pontos indításait is, de szerinte Dzsudzsáknak a test test elleni párharcokban keményebben kellene odatennie magát: úgy fogalmazott, hogy ilyen helyzetekben „mintha félelmei lennének”, hiányzik belőle a jó értelemben vett agresszivitás. Hozzátette, hogy ez egy olyan paraméter, amelyben 28 évesen is fejlődhet Dzsudzsák Balázs.

– A védekezésben is van még hova fejlődnie, támadásban jól helyezkedik, de védekezésben nem mindig, és gyakrabban kellene kisegítenie a társait is. Összegezve: Dzsudzsák Balázs egy olyan játékos, aki egy jó Serie A-csapatban stabil kezdő lehetne – mondta.

Nagy Ádámnak fizikálisan még formálódnia kell

Nagy Ádám néhány hónap alatt robbant be a magyar focielitbe, a Ferencváros mellett a magyar válogatottban is kulcsjátékos lett, a Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján klubtársát, az eltiltott Gera Zoltánt nemhogy jól helyettesítette, de a mezőny egyik legjobbja volt. Azonnal elkezdtek érte jelentkezni a klubok, Nagy azonban meghosszabbította a szerződését a Ferencvárossal, ahol még fejlődni szeretne. Amikor Ricardo Guffantinak megemlítették Nagy Ádám nevét, egyből felcsillant a szeme.

– Az a fiatal, vékony, de gyors játékos a Ferencváros középpályájáról? Tudom, hogy kiről beszél – mosolygott sejtelmesen, majd megígérte, hogy megnézi több meccsen is a 20 éves játékost. Ezután kielemezte nekünk Nagy játékát, és összességben ő is arra jutott, hogy nagyon tehetséges, de azért még van miben fejlődnie.

– A védelem előtt játszva legfőképpen a játékszervezésben kell jeleskednie, és ezt meg is teszi. Nem egy masszív felépítésű játékos, az izomzata gyenge – kezdte az Udinese megfigyelője.

Guffanti szerint ugyanakkor a sebessége és a dinamikája rendkívül jó Nagynak, és kiemelte, hogy a kis területen való játékban is nagyon hatékony: – Technikailag ügyes, a labdaátvételben és labdatartásban kiváló. Védekezésből támadásba gyorsan és precízen vált át. Gyorsan megjátssza a rövid passzokat, és a hosszabb indításai is egész jók.

Az olasz szakember szerint Nagy jól olvassa a játékot, ki tudja következtetni az ellenfél támadóinak mozgását, ugyanakkor nehezen tudja leütközni az ellenfelet a gyengébb testfelépítése miatt.

– Lehetne még határozottabb, de mindenképp egy jó játékosról beszélünk. Fizikálisan még formálódnia kell, mert egy Premier League-ben vagy egy Serie A-ban most még szenvedne, de a jövőre nézve nagyon jók az előjelek vele kapcsolatban – tette hozzá.

A vs.hu teljes cikkét itt találja.

Olvasói sztorik