Légiósok

Futács Márkó lemondott az Európa-bajnokságról

A térdműtét után lábadozó csatár a télen mindenképp távozott volna a török Mersintől, de a sérülés miatt meghiúsul a klubváltás.

November közepén egy hétközi edzésen szenvedett súlyos térdsérülést a török élvonalban szereplő Mersin magyar támadója, Futács Márkó. A háromszoros válogatott csatár külső oldalszalagja szakadt el a térdében, és Székesfehérváron meg is operálták. A műtét után már otthon lábadozó 25 éves játékos a Rangadó.hu-nak nyilatkozott a történtekről, a visszatéréséről, a jövő nyári Európa-bajnokságról és törökországi légióstársáról, Dzsudzsák Balázsról is.

– Most már abban a stádiumban vagyok, hogy itthon gyógytornázok, elkezdtem mozgatni a lábam. Pénteken volt két hete a műtét, most vették ki a varratokat, úgyhogy szépen-lassan, de haladok előre – kezdte Futács Márkó.

– Mennyi időt jósolnak a szakemberek, mikor térhet vissza a pályára?

– Mindenkinek másképp reagál a teste, és sok minden függ a rehabilitációtól is. Nem nagyon voltam sérült, azt mondják, hogy legeslegrosszabb esetben ez a sérülés félév kihagyást szokott jelenteni, de én azért bízom benne, hogy egy hónapot el tudok majd csalni. Ami biztos, hogy siettetni nem fogom, mert ez pont egy olyan sérülés, amiből megfontoltan kell visszatérni. Ki kell várni a különböző időszakokat, és akkor majd lépcsőzetesen fogok visszajönni.

– Klubja, a Mersin tavaly a török bajnokság meglepetéscsapata volt újoncként, idén azonban eddig csupán egyszer nyertek…

– Legutóbb kikapott a csapat a sereghajtótól, úgyhogy most azonos ponttal állunk az utolsó helyen. Nem túl rózsás a helyzet, de most lesz négy-öt nyerhető meccs. Csak drukkolni tudok, hogy rálépjenek arra az útra, hogy egy-két győzelemmel talán kijöjjenek a kiesőzónából, hiszen a pontokban nincsenek nagy különbségek. Remélem a legjobbakat, de egyelőre valóban nem néz ki túl jól a dolog.

– Mit szól a válogatott sikereihez? Lát rá esélyt, hogy jövő nyáron ott legyen Franciaországban az Európa-bajnokságon?

– Természetesen nagyon örültem neki. Ez egy nagyon nagy dolog, minden magyar szurkoló erre várt, de nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ennek a részese. A sérülésem miatt reálisan nézve szerintem arról is lemondhatok, hogy bejátsszam magam a nyárig a válogatottba. Emiatt egy picit persze csalódott is vagyok, de szerintem ez normális, hiszen minden profi sportoló csalódott lenne egy ilyen szituációban. Legjobb esetben március végén, április elején tudnék elkezdeni edzeni a csapattal, és nem gondolom, hogy egy ilyen féléves kihagyás után oda tudnék kerülni. Nagy csoda lenne, de persze minden előfordulhat. A legfontosabb számomra most, hogy minél előbb tünetmentesen visszatérjek a pályára. Egyelőre nagyon messzinek tűnik az, hogy a nyáron ott legyek az Európa-bajnokságon. Pláne úgy, hogy lassan másfél nem voltam válogatott, talán ez kicsikét még messzebb lök a kerettől.

– A sérülése előtt nem kapott túl sok játéklehetőséget a Mersinben. Egy esetleges téli klubváltás nem került szóba, vagy nincs a terítéken?

– De szóba került, a télen mindenképpen szerettem volna váltani, de a sérülés miatt ez most teljesen tárgytalanná vált. Most lett volna még néhány kupameccs, amin játszhattam volna, és akkor utána megnéztük volna, hogy milyen lehetőségek adódnak a téli átigazolási szezonban.

– A magyar válogatott csapatkapitányával, Dzsudzsák Balázzsal ketten képviselik a magyar légiót Törökországban. Szoktak beszélni, tartják a kapcsolatot?

– Természetesen tartjuk a kapcsolatot. Beszéltünk akkor is, amikor kijött, meg meccsek után is szoktunk. A válogatott selejtezők után is megbeszéltük a történteket, úgyhogy rendszeresen beszélgetünk.

– Hogyan látja, milyen az ő törökországi megítélése?

– Szerintem teljesen pozitív az ő személyes megítélése. A Bursaspor talán nem úgy szerepel, ahogy várták, de a Balázs a meccseken mindig hozza, amit kell. Úgy gondolom, hogy mindent megtesz a pályán azért, hogy pozitívan lássák a teljesítményét.

Olvasói sztorik