Légiósok

Magyar csata a Lengyel Kupa döntőjében?

Lengyelországban mindkét "magyaros" csapat talpon van még a kupában: a Legia és a Lech a döntőben találkozhat.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Kupához hasonlóan a Lengyel Kupa is az utolsó stádiumába ért, sőt náluk már az elődöntő mezőnye is csaknem teljes. Az első osztály két “magyar” csapata, a Nemanja Nikolicsot foglalkoztató Legia Varsó és a Lovrencsicset, Kádárt és Holmant is a soraiban tudó Lech Poznan egyelőre egyaránt résztvevő.

Már az ágakat is ismerni: a kialakítás alapján a Legia egészen a döntőig elkerülheti a Lech Poznant, így honfitársaink a legnívósabb színtéren találkozhatnának. Természetesen mindkét csapat előtt áll ugyanakkor akadály, hiszen a Varsó a Zaglebie Sosnowieccel, a Lech pedig Slask Wroclaw-Zawysza Bydgoszcz párharc (első meccs: utóbbiak otthonában 0-0) győztesével találkozik majd az elődöntők folyamán. A 2014-15-ös szezonban is e két csapat játszotta a Lengyel Kupa fináléját, akkor a lengyel nemzeti arénában, a Stadion Narodowyban 45000 néző előtt 2-1-re győztek a fővárosiak.

https://www.youtube.com/watch?v=hLq5VP3KMBM

A Legia útja az “alsó” ágról vezetett ide és nem nevezhető éppenséggel könnyűnek. Augusztusban az első osztályban most nyolcadik Górnik Leczna ellen idegenben 2-0-ra győztek, majd a 11. Lechia Gdansk következett és 4-1-el abszolválták a kört (akkor Nikolic is betalált), a nyolc között pedig a másodosztályú Chojniczanka Chojnice állta útjukat, őket kettős sikerrel, 2-1 és 4-1-es eredménnyel ejtették ki (Niko a visszavágón lőtt gólt). Az elődöntőben szintén két meccses párharc során egy újabb másodvonalbeli együttes, a saját osztályában élbolyban tanyázó Zaglebie Sosnowiec lesz az ellenfél. A papírforma szerint a Legiának nem lehet probléma a továbbjutás és a döntős szereplés.

A másik ágon a Poznan a nyári fordulóban a másodosztály sereghajtójával került össze és Holman Dávid duplájával győzött idegenben. A folytatásban a most élvonalbeli, 7. Ruch Chorzów érkezett és egy öngóllal sikerült rajtuk is túljutni, így a negyeddöntőben az alsóházas Zaglebie Lubin ellen már két meccset kellett megvívni. Mindkét összecsapást sikerült megnyerniük egy 81., illetve 90. perces találattal, így a már említett Bydgoszcz (2. osztály) és Wroclaw párharcából várhatják ellenfelüket, a visszavágót december 16-án rendezik. A Wroclaw nem fut jó szezont, 15 meccsen 14 pontot szorgoskodott össze, ezzel csak a 14. pozíciót foglalják el. A Poznan számára egyébként az említettek közül egyetlen győzelem sem számított feltétlenül “kötelezőnek”, legalábbis ha a bajnokságbeli szereplésüket vesszük alapul, hiszen továbbra is az utolsó előtti helyen állnak.

A Lengyel Kupa elődöntőit 2016-ban rendezik meg majd.

Olvasói sztorik