Légiósok

Nikolicsnak a vérében van a gólszerzés

A lengyelek összeállításából kiderül, hogy rekordgyanús idénykezdetet produkált a varsói Legia csatára.

Kapcsolódó cikkek

Egygólos meccsenkénti átlagot produkál a lengyel bajnokságban a varsói Legia magyar válogatott csatára, Nikolics Nemanja, és a remek statisztika továbbra is visszatérő téma a helyi sportsajtóban.

A Videotontól igazolt 27 éves csatár az eddigi kilenc meccsen kilenc alkalommal volt eredményes, a varsóiak góljainak 43 százaléka az ő nevéhez fűződik. Ráadásul a csapattársait sem hagyja cserben, hiszen több gólpasszt is kiosztott már nekik.

Az eddigi teljesítménye szinte példa nélküli, egyetlen kivételtől eltekintve. A Zalaegerszegről igazolt lett Artjoms Rudnevs ugyanis a 2011–2012-es idényben az első kilenc fordulóban 14 gólt lőtt; ezt nehéz szinte lehetetlen lesz felülmúlni, mivel háromszor is mesterhármast ért el. A hátralévő húsz bajnokin nyolcszor talált be, vagyis 22 góllal zárta az évadot. Legutóbb Grzegorz Piechna volt olyan eredményes, mint Nikolics, ő tíz évvel ezelőtt szintén kilenc góllal kezdte az idényt kilenc forduló alatt.

Ha csak a Legia csapatát vizsgáljuk, akkor 23 évet kellvisszamennünk az időben, az 1992–1993-as szezonig. Akkor Maciej Sliwowski kezdett remekül, ő nyolc gólnak örülhetett kilenc kör alatt, az idényt 25 találattal zárta, de ebből hármat utólag töröltek, mert a lengyel labdarúgó-szövetség szerint az utolsó fordulóban a Wisla Kraków elleni 6-0 bunda volt.

Michal Zewlakow, a Legia sportigazgatója kijelentette: a gólszerzés a vérében van Nikolicsnak. Boguslaw Lesnodorski klubelnök felidézte, hogy már egy évvel ezelőtt leigazolták volna, megtették az ajánlatukat a Videotonnak, de a fehérváriak nagyon magas összeget, másfél millió eurót kértek érte. Miroslav Radovic távozása után törekedtek a megfelelő pótlására, de nem tudtak alkudni a Videotonnal, ezért meg kellett várniuk, amíg lejár a szerződése, és átigazolási díj nélkül megszerezhetik.

A cikk megjegyzi, hogy az Európa Ligában nem olyan jók a magyar válogatott játékos mutatói, hiszen hat meccsen két gólt szerzett. A román Botosani és az albán FK Kukesi ellen volt eredményes, a további négy mérkőzésen nem.

És végül mindez a számok nyelvén: a bajnoki meccseken eddig 28 kapura lövése volt (ebből 22 találta el a kaput), kilenc gólt szerzett, ami 32 százalékos hatékonyságot jelent; az Európa Ligában viszont 13 próbálkozásból két gól született, ami csak 15 százalékos hatékonyság.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik