Légiósok

Miriuta hazatért Cottbusba

„Nagyon örülök, hogy újra itthon lehetek” – nyilatkozta régi-új csapatánál.

Kapcsolódó cikkek

Tíz forduló után a húszcsapatos tabella 18. helyén áll a német harmadosztályban az Energie Cottbus, ezért nem csoda, hogy a múlt hétvégén edzőváltásra került sor. Az egykori magyar válogatott játékos, a Győri ETO közelmúltbeli trénere, Miriuta László visszatért korábbi sikerei színhelyére, hiszen annak idején futballozott a kelet-német klubban, majd az edzői karrierjét is ott, az utánpótlásban kezdte.

A szerdai, Holstein Kile elleni vesztes meccset még csak a lelátóról nézte, de csütörtökön hivatalosan is bemutatták a sajtónak, és az első edzését is megtartotta. A kispadon szombaton, Magdeburgban mutatkozik majd be.

Wolfgang Neubert elnök aklub honlapján üdvözölte az edző trénert, és elmondta, hogy Miriuta a tárgyalások során szinte azonnal igent mondott, ez is mutatja, milyen lelkesen vág bele az új feladatba.

– Mindig figyelemmel kísértem a pályafutását. Az első lépéseket ifjúsági szinten edzőként éppen itt tette meg, nemrégiben pedig a román élvonalban dolgozott, most pedig készen áll, hogy sikeresen tevékenykedjen nálunk. És nem azért követtem őt, mert annak idején gólt rúgott a Bundesligában, hanem azért, mert ő egy jó edző – magyarázta a klubelnök.

– Nagyon örülök, hogy újra itthon lehetek – mondta Miriuta László a szerződése aláírása után. Az egykori kiváló középpályás Romániában a marosvásárhelyi ASA, a CFR Cluj és a Ceahlaul Piatra Neamt, Magyarországon pedig a Győri ETO edzője volt. Játékosként 121 tétmérkőzést játszott az Energie színeiben, 23 gólt lőtt, jelentős részüket a Bundesliga élvonalában. Nagyban hozzájárult, hogy a klub feljusson, és a következő két évben benn is maradjon.

A 47 éves tréner természetesen tájékozódott a hivatalba lépése előtt az új csapatáról, látott néhány meccset az interneten, a Holstein Kiel ellenit pedig a lelátóról.

– Néhány taktikai dolgot már láttam is vesztes meccsen, amin változtatni szeretnék, de ezeket a csapattal fogom megvitatni. Ez védekezésre vonatkozik inkább, mint a támadásra. Sokkal hatékonyabbnak kell lennünk – magyarázta Miriuta. Annyi bizonyos, hogy nagy hangsúlyt helyez majd a rögzített helyzetek kivédekezésére, hiszen a Kiel elleni is szöglet után kapták az egyik góljukat.

Bár Miriuta egykor kreatív támadójátékos volt, de a csapatok többnyire kevés gólt kapnak az ő irányítása alatt. Ez a célja Cottbusban is.

– Minél kevesebb gólt kapunk, annál több pontot szerzünk – mondta az edző, aki annak a híve, hogy az egész csapat védekezzen, ne csak a védelem. – A következő néhány hétben semmilyen szépségversenyt nem rendezünk, a táblázaton viszont el kell indulnunk felfelé. Akkor vonzó a futballunk, ha nyerünk.

A mentalitását át kívánja adni a játékosainak, győztes típusú személyisége, magabiztossága a csapat segítségére lehet; most sem a hibákat, ecsetelte, hanem a pozitívumokra, a keret minőségére helyezte a hangsúlyt.

A csapat egyik legtapasztaltabb játékosa, Torsten Mattuschka még látta játszani Miriutát, aki aztán az edzője is volt egy ideig az utánpótlásban. Érdekesség, hogy az új tréner a segítőjét, Ronny Thielemannt, valamint Thomas Hoßmang U19-es edzőt és Dirk Keller rehabilitációs edzőt is jól ismeri, hiszen annak idején együtt játszottak. De a Magdeburg elleni meccsre nem azért utaznak, hogy barátkozzanak, hanem azért, hogy pontot szerezzenek – zárul a klub honlapjának cikke.

Olvasói sztorik