Kiemelt hírek

Megszakadt a bajnok idegenbeli átka

A Videoton FC 1-0-ra nyert a Ferencváros otthonában az OTP Bank Liga 11. fordulójában.
OTP Bank Liga, 11. forduló
Ferencvárosi TC – Videoton FC 0-1 (0-1)
Albert Stadion, 5000 néző. Játékvezető: Kassai
FTC: Jova – Maróti, Balog, Klein, Junior – Morales (Rósa, 59.), Otten – Jovanovic, Tóth B., Hakola (Oláh L., a szünetben) – Pölöskei (Lisztes, 67.). Edző: Détári Lajos, Nagy Tamás
Videoton: Tujvel – Brachi, Caneira, Vinicius, Filipe – Tóth B., Mitrovics, Elek Á., Walter (Polonkai, 88.) – Brandao (Vasziljevics, 76.), Alves (N. Nikolics, 82.). Vezetőedző: Paulo Sousa
Gólszerző: Alves (15.)

A mérkőzés rendkívüli pikantériáját az a közismert tény adta, miszerint a két együttes legutóbbi találkozásakor a Videoton 5-0-ra nyert az Albert Stadionban. Ez idén március közepén történt, és a címvédő fehérváriak azóta nem nyertek bajnoki meccset idegenben!

A Ferencváros színeiben még nem léphetett pályára a japán Homma Kazuo, aki sajtóhírek szerint hétfő délelőtt 10 órakor írja alá szerződését, tehát a leigazolása immár tény. A hazaiaknál hosszú idő után kimaradt a kezdőből Oláh Lóránt, a vendégeknél Sándor György sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, helyette Elek Ákos kezdett. A Videoton tizenegy kezdőjátékosából kilenc külföldi volt, az összesen benevezett 18 futballistából pedig 14… Tehát a magyar bajnokcsapat 18 fős keretében mindössze négy magyar található.

Érdekesség, hogy Németországból egy autóbusznyi Zwickau-szurkoló érkezett a mérkőzésre. Mint közismert, a Videoton drukkerei régóta baráti viszonyt ápolnak a német szurkolókkal. A rangadó előmérkőzése tulajdonképpen a két együttes szombati NB II-es összecsapása volt, amelyet 5-3-ra nyert az FTC ugyanitt, hazai pályán, a visszafogadott Liban Abdi három góljával!

A két szurkolótábor jóvoltából remek hangulatban kezdődött a mérkőzés, egy meglehetősen ramaty állapotban lévő pályán…Ne feledjük, hogy a találkozót az a Kassai Viktor vezettek, aki legutóbb a Honvéd–Videoton meccsen bíráskodott az élvonalban, azóta ilyen-olyan indokkal, vagy éppen indok nélkül jegelték.

A Ferencváros támadólag lépett fel, egyértelműen aktívabban kezdte az összecsapást. Eleinte komoly helyzet ugyan nem alakult ki, de a hazaiak jóval többet birtokolták a labdát.

A hatodik percben a kivetődő Jova Levente csípte el a labdát André Alves elől, ez volt az első nagy helyzet. A nyolcadik percben ismét ugyanezen koreográfia alapján történt minden, megspékelve azzal, hogy a két játékos össze is ütközött, Alves nagyot esett, de a labda már nem volt a közelben, így szó sem lehetett tizenegyesről. A tízedik percben az FTC szabadrúgása után a labda átcsorgott a sorfalon, egy hazai és a fehérvári játékos is bele tudott még érni, de végül Tomas Tujvel zsákmánya lett. A folytatásban küzdelmes mezőnyjáték zajlott a pályán, majd némileg váratlanul, jelentős előzmények nélkül megszerezte a vezetést a Videoton! A jobb oldalon Junior mellett Walter adta be a labdát, a kaputól mindössze egy méterre, teljesen egyedül helyezkedő Alvesről lemaradt Maróti, így a székesfehérvári akadálytalanul fejelhetett a hálóba (0-1).

A találat után megint a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok, jelentősebb gólveszély nélkül, viszont ebben az időszakban egyre több volt a szabálytalanság. A Videoton térfelén pattogott a labda, majd a 28. percben Jovanovics veszélyes beadását Tujvelnek kellett kibokszolnia. Egy perc múlva Mitrovics könyökölte le Moralest, majd Tujvel fejelte meg labdafogás közben Kleint. Tujvel lenn maradt és Klein feje is vérzett. Egy újabb Videoton-szabálytalanság után Kassai Viktornak kellett figyelmeztetnie Détári Lajost, az FTC szakvezetőjét, akinek dühe egyébként teljesen érthető volt, hiszen a játékvezető nem igazán volt képes korában tartani a bajnokcsapat rugdosódóit. Más kérdés, hogy ha ők a labdarúgásnak ezt a válfaját részesítik előnyben, akkor valószínűleg képtelenség jobb belátásra bírni őket…

A várakozásoknál gyengébb első félidő után, egygólos vendégvezetésnél jött a megváltó szünet.

A 46. percben Nikola Mitrovics elől mentett nagyot Jova, majd egy perc múlva szintén Mitrovics próbálkozott, de 16 méteres szabadrúgását nagy bravúrral, vetődve védte a kapus. Az 52. percben Pölöskei Péter a kaputól négy métere fejjel megcsúsztatta a labdát, de fölé szállt. A játék megint a két tizenhatos között zajlott, aztán a 63. percben André Alves kapott ragyogó passzt Elek Ákostól, egyes-egyedül mehetett a kapu felé, de 14 méterről fölé-mellé emelt. A 74. percben előbb Lisztes Krisztián labdáját Oláh Lóránt ívelte be, de Tujvel kapus kipaskolta, majd a túloldalon Alves lövés a kapufát is súrolva hagyta el a játékteret.

Érdekes mérkőzés volt, hiszen a színvonal elmaradt a várakozásoktól, de a Videoton tulajdonképpen megérdemelten nyert, hiszen rendkívül taktikusan őrizte vezetését. A Ferencváros hiába próbálkozik, már egymást követő harmadik alkalommal nem tudott gólt szerezni.

Olvasói sztorik