Kiemelt hírek

Tripláztak ellenünk az olaszok

A magyar U21-válogatott 3-0-ra kikapott Olaszországtól Európa-bajnoki selejtezőn, Székesfehérváron.
U21 Európa-bajnoki selejtező, 7. csoport
Magyarország – Olaszország 0-3 (0-0)
Székesfehérvár, 700 néző. Játékvezető: Soares (portugál)
Magyarország: Gulácsi – Szokol, Fodor F., Kádár (Kálnoki-Kis D., 71.), Sváb – Kiss M., Tajthy – Bódi (Gyurcsó, 83.), Gosztonyi, Balázs B. (Bertus, a szünetben) – Futács. Szövetségi edző: Róth Antal
Olaszország: Pinsoglio – Santon, Crescenzi, F. Rossi, Capuano – Caldirola, Saponara (Donati, 83.), Marrone, Florenzi – Gabbiadini (Destro 75.), Borini (Paloschi, 85.). Szövetségi edző: Ciro Ferrara
Gólszerző: Gabbiadini (46., 62.), Borini (82.)
Kiállítva: Futács (90.)

A Magyar Labdarúgó Szövetség többször nyomatékosan felívta a szurkolók figyelmét, hogy a mérkőzés napján a Sóstói Stadion pénztárai biztonsági okokból nem nyitnak ki, de belépőket egészen a 17 órás kezdésig be lehet szerezni a stadion közelében, három üzletben. Nos, mivel egyszerűen nem fért a fejünkbe, milyen biztonsági okokról lehet szó, megkérdeztük Illyés Mártontól, az MLSZ sajtómunkatársától, hogy valójában mit is jelent ez?

Elmondta, hogy ez mostantól kezdve valószínűleg minden hazai válogatott meccs előtt így lesz. Hozzátette: nemzetközi gyakorlatot követ a szövetség, hiszen ez a módszer az európai kupákban már elterjedt. A biztonsági okokról szólva kifejtette, hogy így mindenki egy előszűrésen megy keresztül, amelynek köszönhetően nagyobb eséllyel iktathatók ki a veszélyes cselekményre készülő személyek.

A rendszer alkalmazása ezúttal nem igazán volt indokolt, hiszen a felnőtt válogatott esti mérkőzésének tévéközvetítése miatt a fiatalok összecsapása hétköznaphoz képest meglehetősen korán, délután öt órakor kezdődött, ráadásul a televízió szintén élőben sugározta, ezért sajnálatosan kevés, mindössze nagyjából hétszáz néző gyűlt össze a lelátókon.

Ahogy várható volt, az olasz sajtó és média jelentős érdeklődést mutatott a mérkőzés iránt. Az itáliai tudósítók elsősorban Kálnoki-Kis Dávid nevét, illetve Fodor Ferenc klubcsapata, a Kozármisleny kiejtését gyakorolták, és a végére egészen belejöttek! Róth Antal szövetségi edző két helyen változtatott az Írországban pályára küldött kezdőcsapaton: bekerült az együttesbe a korábban sérüléssel bajlódó Kádár Tamás, míg az eltiltását töltő Iszlai Bencét az újpesti Tajthy Tamás helyettesítette.

A találkozót a helyszínen tekintette meg Mészöly Kálmán és Gellei Imre is. Illetve volt egy ember, akiről nem derült ki, hogy kicsoda, de az egyértelműen látszott, hogy kísértetiesen hasonlít Andrew G. Vajna filmproducerre. A kezdőrúgás előtt elhangzott a két csapatkapitány Fair Play-felhívása, és kiírták a villanyújságra a játékvezetői négyes neveit. Utóbbi csak azért volt meglehetősen érdekes, mert a portugál bíróknak fejenként négy nevük volt, így alig-alig fért fel a táblára! A két ország himnuszát eleinte elég érdekes mixben játszották le, de végül ez is rendben volt.

Nem volt viszont rendben a kezdőrúgás, amelyet szabálytalannak ítélt a játékvezető, ezért meg kellett ismételni. Ilyenre is ritkán van példa. Az olaszok már a második percben gólhelyzetet dolgoztak ki, de a negyedik percben a magyarok is eljutottak riválisuk kapujáig. Hamarosan jött egy tizenegyesgyanús szituáció Gulácsi Péter kapuja előtt, de a bíró nem látott szabálytalanságot, az olaszok reklamáltak is rendesen! A 11. percben Gosztonyi András nagyjából 28 méterről végezhetett el szabadrúgást, de a labda egy-két méterrel a kapu fölött hagyta el a játékteret.

A 19. percben Bódi Ádám próbálkozott a szélről, de lövésszerű beadását magabiztosan hárította Carlo Pinsoglio. A 22. percben Gulácsinak akadt komoly feladata, de ő is megoldotta. A két együttes közötti – feltételezett – tudásbeli különbség nem látszott, mindkét válogatott hátsó alakzata magabiztosan oldotta meg feladatát. Kár volt elkiabálni, mert ezután támadásba lendületek a vendégek. A 25. percben nagy helyzetet dolgozott ki Olaszország: Gabbiadini fejelte le a labdát Borininek, aki 16 méterről lőtt, Gulácsi magabiztosan védett, a kipattanó labdát pedig a védők kifejelték.

Két perccel később Saponara lőhetett 14 méterről, Gulácsi a helyén volt, aztán megint Gabbiadini előtt adódott nagy lehetőség, a magyar kapus már verve volt, de a labda elsuhant a kapufa mellett. Gabbiadini röpke három perc alatt mesterhármast érhetett volna el! A harmincadik percben előbb Gosztonyi 24 méteres lövése szállt egy méterrel a kapu mellé, majd Bódi ívelt át a tizenhatoson, labdája pontos volt Balázs Benjáminnak, de nagy helyzetben kapu mellé fejelt.

Élvezetes, eseménydús volt a játék, de ekkor már látszott, hogy a magyarok hátsóalakzata rendkívül sebezhető. A 36. percben egy szabadrúgás után Borinit mindenki őrizetlenül hagyta, ő ezt azonnal kihasználta, de lövése nyomán a labda a keresztléc és a kapufa találkozásáról vágódott vissza a mezőnybe, az ismétlést pedig Gulácsi hárította. A 44. percben megint Gabbiadini veszélyeztetett, 11 méterről leadott lövésébe bravúrral belekapott Gulácsi, így a labda elvánszorgott a kapufa mellett.

A szünetben tehát gólnélküli döntetlen volt az állás, de akkor sem szólhattunk volna egy szót sem, ha mondjuk 4-0-ra vezetnek az olaszok…

35 másodperc telt el a második félidőből, a magyarok még labdához sem értek, de Santon végigszáguldott a térfelünkön, a tiszta helyzetben várakozó Florenzit hozta játékba, aki középre adott, Gabbiadini pedig közelről a bal sarokba fejelt (0-1). Amire nem volt elég az olaszoknak 45 perc, arra most elég volt 35 másodperc…

Az 57. percben egy magyar szöglet után Sváb Dániel lőtt nagy erővel, de Pinsoglio magabiztosan védett. A 62. percben Borini indult el a magyar kapu felé. Lesen volt, ám a partjelző nem intett. Ráadásul kézzel tette maga elé a labdát, ezt már jelezte az asszisztens. A játékvezető lefújta az akciót, de közben Kádár Tamás előbb fellökte Borinit, majd ráesett, végül a lábánál fogva elkezdte húzni! Furcsa jelenetsor volt… Egy perc múlva megint Borini lépett ki, ezúttal szabályosan, lőtt is, de Gulácsi bravúrral védett.

A 66. percben 23 méterről végzett el szabadrúgást az olasz válogatott, a labda előbb lepattant a magyar sorfalról, de az Atalanta játékosa, Gabbiadini kapásból a hálóba bombázott (0-2). A 76. percben Futács Márkó tört kapura, az ötös közelében elesett, de a játékvezető nem fújt semmit. Szerintünk helyesen. Fél perc múlva a csereként beállt Bertus Lajos cselezte be magát egészen az ötös sarkáig, már a kapust is elfektette, de lövés helyett egy olasz játékosnak passzolt.

A 82. percben Fabio Borini és Mattia Destro lépett ki a magyar védők közül, mindketten lesen voltak, de ezt a partjelző ezúttal is elnézte. Destro lövését védte Gulácsi, az olasz elesett, a labda elpattant, de ez sem volt elég a mieinknek, hogy tisztázzanak, Destro visszaszerezte a játékszert, középre passzolt, ott pedig érkezett Borini, és a kiszolgáltatott Gulácsi mellett a hálóba továbbított (0-3).

A kilencvenedik percben második sárga lapja miatt a bíró kiállította Futács Márkót.

A szinte minden párharcot megnyerő, gyorsasági- és mezőnyfölényben játszó olaszok teljesen megérdemelten nyertek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik