Kiemelt hírek

Sorozat-megszakító veszprémi siker

A Veszprém FC hazai pályán 3-1-re győzött a Ferencváros II ellen az NB II Nyugati-csoportjában harmadik fordulójában.
NB II, Nyugati-csoport, 3. forduló
Veszprém FC – Ferencváros II 3-1 (1-0)
Veszprém, 400 néző. Játékvezető: Kovács G.
Veszprém: Kádár B. – Garai, Hegedűs Gy., Hevesi-Tóth, Bosnjak – Ihász, Szöllőskei (Finta, 60.), Thiago (Schleer, 81.), Burcsik – Novothny S., Alex (Nikolin, 65.). Vezetőedző: Vágó Attila
FTC: Jova – Tóth B., Józsi Gy., Fitos (Szabó R., 80.), Gárdos – Tóth A., Varga B. (Papp M. a szünetben), Fülöp N., Vattai – Vass M., Peszmeg (Antal Zs., 71.). Vezetőedző: Lipcsei Péter
Gólszerzők: Alex (28.), Novothny S. (54.), Finta (73.), illetve Tóth B. (60.)

Van úgy, hogy az embernek nincs kedve focimeccsre mennie Veszprémben!

Az újságíróra ez persze nem vonatkozik, hiszen kötelességtudat is van a világon! De a szurkolók enyhén szólva sem tolongtak a futball- és atlétikapálya keresztezéséből létrejött ösztövér létesítményben. Pedig a veszprémiekre enyhén szólva ráfér a bíztatás, hiszen az előzetes fogadkozásokkal ellentétben nagyon úgy tűnik, ebben a szezonban is a kiesés elkerüléséért kell harcolniuk, bár az kétségtelen, hogy a Sopron és az Ajka ellen is szerencsétlen körülmények között szenvedtek vereséget az első, illetve a második fordulóban.

Különösen a megyei rivális, immár évek óta sokkal jobban teljesítő ajkaiak győzelme lehetett fájó a veszprémi drukkerek számára, és azt se felejtsük, hogy ebben a csodálatos nyári időben sokkal hívogatóbb volt az egyik balatoni stand csábítása, mint a stadion kényelmetlen padsoraiban gutaütést kapni a rekkenő hőségben. Igazság szerint az utóbbi években a Ferencváros is elég sokat vesztett vonzerejéből, így nem csoda, hogy mindössze körülbelül háromszázan voltak kíváncsiak a találkozóra.

Az FTC veretlenül érkezett Veszprémbe, de az első percekben a hazaiaknak voltak óriási gólhelyzeteik, amelyek azonban sorra kimaradtak. Egy héttel ezelőtt, az Ajka ellen is úgy kapott ki odahaza a VFC, hogy végigtámadta a meccset, de a rengeteg lehetőségéből egyet sem tudott kihasználni, viszont kapott egy potyagólt. A Ferencváros második csapatát számos élvonalbeli labdarúgóval erősítette meg a szakmai stáb, a bakonyiaknál viszont hat idegenlégiós is bevetésre várt. Közülük ugye csak hárman lehetnek egyszerre a pályán a másodosztályban, de ez a szabályozás minden bizonnyal elkerülte a klubvezetők figyelmét az igazolási időszakban…

A kilencedik percben kimarat az első nagy fővárosi helyzet, ez pedig mindkét szurkolótábort tűzbe hozta, és élénk hangpárbaj kezdődött. A várakozásoknak megfelelően őszinte futballt, nyíltsisakos támadójátékot láthattak a nézők mindkét együttestől. A 17. percben a veszprémiek kapusa, Kádár Balázs a levegőben úszva ütött ki egy bombaerős szabadrúgást, ezzel bizonyította, hogy valójában nem olyan rossz kapus ő, mint azt a múlt heti potya mutatta!

A két edző közül Vágó Attila csípőre, Lipcsei Péter karba tett kézzel figyelte az eseményeket, de mindketten a sárga műanyagszalaggal megjelölt területükön belül maradtak. Pedig bőven akadtak izgalmas pillanatok, a 24. percben például a Veszprém szöglete után az egyik menteni igyekvő FTC-játékos majdnem öngólt fejelt, majd Burcsik Martin közeli lövését védte vetődve Jova Levente. A 28. percben aztán már ő is tehetetlen volt, mert a szélen elnyargaló utánpótlás-válogatott Burcsik hajszálpontosan ívelt a brazil Alex elé, ő pedig könnyedén a hálóba továbbított (1-0).

A folytatásban tovább gyarapította a kihagyott helyzetek számát a VFC, de így is folyamatos, élvezetes volt a játék. Csak akkor torpant meg néha a játék, amikor a labda a vonalon túlra pattant. Nem voltak labdaszedők, így meglehetősen körülményesen került vissza a játékszer a futballistákhoz, legtöbbször a fotósok, illetve a helyi műsorközlő jóvoltából. Úgy látszik, Veszprémben a labdaszedő-probléma nem csak a röplabdások számára megoldhatatlan… Az utolsó percekben némileg alábbhagyott a lendület, ezt valószínűleg már a játékvezetőt sem szórakoztatta, ugyanis egyetlen pillanatnyi hosszabbítás nélkül lefújta az első félidőt.

A kőkorszakból ránk maradt villanyújság már jó ideje nem működik a veszprémi stadionban, így akik a szünetben toppatak be, a közönség segítségére szorultak a részeredmény megérdeklődésével kapcsolatban.

– Jó szar meccs, mi?! – kérdezte a helyi műsorközlő. Persze csak négyszemközt, a mikrofon ki volt kapcsolva.

De nem! Tényleg nem szar, hiába mondja! Nem tudni, ő mihez szokott, vagy éppen mihez hasonlítja ezt a találkozót, mert nem egy Barcelona – Real Madrid, az biztos, még csak nem is egy Debrecen – Győri ETO, de tudni kell mindent a helyén kezelni, ez pedig egy kifejezetten élvezetes másodosztályú mérkőzés volt. Az 54. percben talán már ő is megenyhült, hiszen egy gyors hazai támadás során egyik veszprémi fejről a másikra pattant a labda, végül Novothny Soma bólintott az FTC kapujába (2-0).

A második találat után ismét a kapus, Kádár Balázs pillanatai következtek, mert kapujához szegezte a házigazdát a Ferencváros. Amikor a tehetséges, húszéves hálóőr már verve volt, mellé szegődött a szerencse, ám a hatvanadik percben góllá érett a fővárosiak fölényem Tóth Bence szépített, ez pedig garancia volt arra, hogy a folytatásban is legalább olyan lendületes és szórakoztató lesz a játék, mint eddig volt.

Nem is kellett csalatkozni, ez így is történt! Továbbra is az FTC volt kezdeményezőbb, helyzeteket is kialakított, de a másik oldalon is akadtak lehetőségek. A 71. percben Gárdos András lépett ki a veszprémi védők közül, teljesen egyedül roboghatott a kapu felé, de a játékvezető az asszisztens jelzésére, les címén megállította. Tévesen! Aztán a 73. percben a mezőny legalacsonyabb tagja, a csereként beállt szerb Vitomir Nikolin elszaladt a szélen, néhány méter megtétele közben kicselezett három ferencvárosit, majd hajszálpontosan középre adott, ahol a másik veszprémi cserejátékos, Finta Péter várta a labdát, és a kiszolgáltatott Jova Levente mellett a kapuba továbbította (3-1).

Néhány perccel később Novothny Soma hagyta faképnél őrzőit, és a tizenhatos vonalán tanítanivaló mozdulattal átemelte a labdát az FTC kapusán, de a játékvezető a női partjelző intésére les miatt nem adta meg a bakonyiak negyedik gólját. A találat szépségdíjas, az ítélet viszont téves volt, hiszen lesről szó nem volt. A másik oldalon Tóth Bence csavart alig a kapu fölé szabadrúgásból a 81. percben. Öt perccel később ismét egy életveszélyes szabadrúgás okozott aggodalmat a hazaiak körében, de ez is kimaradt. Ferencvárosi szöglet után Hegedűs Gyulának a gólvonalról kellett kirúgnia a labdát, ezzel pedig percekre felszabadult a bakonyiak kapuja.

Több gól már nem esett, így megszakadt a Ferencváros győzelem- és a Veszprém vereségsorozata. Összességében mindenképpen megállapítható, hogy egy élvezetes, izgalmas, lendületes meccsen a helyzeteit jobb arányban értékesítő dunántúliak megérdemelten nyertek 3-1-re.

Van úgy, hogy az embernek nincs kedve focimeccsre mennie Veszprémben!

Pedig megéri!

Hétfőn exkluzív interjút olvashatnak Vágó Attilával, a Veszprém FC vezetőedzőjével, itt, a Rangadón!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik