Kiemelt hírek

Győzelem! Megtört a svéd átok!

A magyar válogatott 2-1-re nyert Svédország ellen Európa-bajnoki selejtezőn, a Puskás Ferenc Stadionban.
Európa-bajnoki selejtező, E-csoport
Magyarország – Svédország 2-1 (1-0)
Puskás Ferenc Stadion, 25000 néző. Játékvezető: Skomina (szlovén)
Magyarország: Király – Varga J., Korcsmár, Lipták (Sándor Gy., 74.), Laczkó – Elek Á., Pintér Á. – Koman, Hajnal, Rudolf G. – Szabics (Priskin, 79.). Vezetőedző: Egervári Sándor
Svédország: Isaksson – Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt – A. Svensson (Elm 54.), Källström (Wernblom, 87.), S. Larsson (Toivonen, 67.), Wilhelmsson – Elmander, Ibrahimovic. Vezetőedző: Erik Hamrén
Gólszerzők: Szabics (44.), Rudolf (90.) illetve Wilhelmsson (60.)
Finnország – Moldova 4-1

A meccs előtt a két szövetség vezetői közös ebéden vettek részt. A svédek a legmagasabb szinten képviseltették magukat a találkozón, hiszen a delegáció tagja volt többek között Lars-Ake Lagrell, a szövetség elnöke is. Az MLSZ elöljárói közös ebéden látták vendégül a svéd vezetőket, a találkozón részt vett dr. Csányi Sándor elnök, dr. Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor alelnök is. A két szövetség hosszú ideje kiváló kapcsolatot ápol egymással, ennek megfelelően vidám, baráti hangulatú volt a találkozó.

Kevesebb, mint egy órával a kezdés előtt a magyar drukkerek még csak szállingóztak a stadionba, ugyanakkor a vendégszektor mintegy háromnegyede már megtelt. Sajnálatos, hogy az első percekben még nem volt teltház, mert folyt a beléptetés… A hazai játékosok annak tudatában léptek pályára, hogy a magyar válogatott továbbjutási esélyei csak győzelem esetén maradtak volna meg.

Az ötödik percben Pintér Ádám lábát akasztották a tizenhatoson belül, a játékvezető azonban nem fújta be a tizenegyest… Elég nagy hiba volt az esettől egyébként meglehetősen távol helyezkedő bíró részéről. A 16. percben egy szabadrúgás után Hajnal Tamás passzát követően Szabics Imre kevéssel maradt le a labdáról a bal saroknál. Két perc múlva egy baloldali beadás után Oscar Wendt kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, de a jogosan megítélt büntetőből Hajnal a keresztlécet találta el!

Zajlottak az események, a 27. percben két szép cselt követően Elmander találta telibe a bal kapufát, majd ismétlésként újra lőtt, de a védők blokkoltak, így ha nem is sokkal, de a kapufa fölött hagyta el a labda a játékteret. A 29. percben Kim Källström lőtt szabadrúgást nagyjából 22 méterről, Király Gábor nagyot vetődött, és védett. Damir Skomina játékvezető a svédek kárára is tévedett: a 35. percben Ibrahimovic és Király Gábor egyszerre rajtolt egy labdára. Amikor az AC Milan játékosa látta, hogy a magyar kapus fogja megkaparintani az, akkor lefékezett és összehúzta magát, de a lendületesen érkező hálóőr ráugrott a hátára. Mindez ráadásul néhány centivel az ötösön kívül történt. Az eset szinte szót sem érdemelne, de jött a bíró, és teljesen fölöslegesen sárga lapot adott Ibrahimovicsnak.

A 42. percben Koman Vladimir adta el a labdát, Johan Elmander lecsapott rá, megiramodott, majd rávezette Lipták Zoltánra, sőt el is vitte mellette, kapura lőtt, de nem talált. Egy perccel később megléptek a magyarok, Rudolf Gergely hajszálpontos passzal szolgálta ki Szabics Imrét, aki hasonlóan gyönyörű mozdulattal pöccintette át a labdát a kivetődő Andreas Isaksson kapus fölött (1-0)!

Volt még egy támadásunk az első félidőben, Varga József pontosan passzolt Rudolf elé, aki ígéretes helyzetben rettenetesen találta el a labdát. Szünet!

Az 51. percben Wendt passzolt Rudolf elé a tizenhatoson belül, de a magyar játékos az ötös sarkán Isaksson kapusba lőtt. Egy perc múlva Rudolf adott kiválóan Hajnal elé, de elpattant tőle a labda. Az 56. percben a csereként beállt Rasmus Elm ívelt nagyszerűen Ibrahimovicshoz, aki teljesen egyedül fejelhetett nyolc méterről, de Király vetődve védett. A hatvanadik percben Koman passzolt Hajnalhoz, aki a kapu előtt helyezkedő Rudolfot hozta játékba, ő viszont egyrészt lesen volt, másrészt Isaksson elcsípte előle a labdát.

Ahogy sejthető volt, a kihagyott helyzetek nem maradtan büntetlenül… Az ellentámadás során Elmander ment el négy magyar védő között, majd a középen üresen érkező Christian Wilhelmssonhoz gurított, aki a kapu bal alsó sarkába gurított (1-1). A 63. percben Elm adott mesterien a magyar kaputól kilenc méterre egyes-egyedül várakozó Ibrahimovic elé, aki azonban nem tudott beleérni a labdába. A 72. percben Wilhelmsson ívelte keresztbe a labdát Király Gábor fölött, de a Laczkó szorításában érkező Ibrahimovic nem találta el jól.

A 81. percben Källström lőtt a tizenhatos vonaláról, de a labda néhány centivel elkerülte a kapufát. A 87. percben kimaradt a meccslabda! Varga József ugratta ki tökéletesen a válogatottban most bemutatkozó Stieber Zoltánt, aki teljesen egyedül fordulhatott kapura, de Isaksson kivetődve védett. A kipattanó labda Komanhoz került, aki messziről az üres kapura ívelt, de néhány centit tévedett: fölé!

Mégsem az volt a meccslabda! A kilencvenedik percben Priskin Tamás nagyszerűen vitte el a labdát egészen a tizenhatos és az alapvonal találkozásáig, majd beadott, középen pedig Rudolf Gergely az üres kapuba passzolt (2-1)! A 94. percben távolról végzett el szabadrúgást Svédország, a labda veszélyesen száguldott a magyar kapu felé, de szerencsére senki nem ért bele, és a játékvezető lefújta a meccset!

Megtört a 16 éves svéd-átok, 1995 után újra győzött a magyar válogatott, így továbbra is esélye van a továbbjutásra!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik