Kiemelt hírek

Legutóbb 16 éve nyertünk a svédek ellen

A magyar válogatott legutóbb 1995 áprilisában győzte le a svéd csapatot, Halmai Gábor góljával.

A két együttes eddig negyvenháromszor találkozott egymással. A mérleg: 17 magyar és 16 svéd győzelem, továbbá tíz döntetlen. A tétmérkőzéseket tekintve tizenháromszor csapott össze a két válogatott: három magyar siker mellett három alkalommal döntetlen lett az eredmény, míg hétszer a svédek örülhettek.

A mieink pályaválasztásával legutóbb 2009. szeptember ötödikén találkozott a két gárda, akkor a Puskás Ferenc Stadionban drámai körülmények között, Zlatan Ibrahimovic 94. percben szerzett góljával 2-1-es vendégsiker született. Legutóbb 2010. szeptember harmadikán játszott egymással a két válogatott, akkor Stockholmban a hazaiak győztek 2-0-ra. A magyarok a legutóbbi győzelem óta hatszor kikaptak, s egy döntetlent értek el.

A két nemzeti csapat pénteken 19 óra 45 perctől játszik Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést a Puskás Ferenc Stadionban, ezért a Rangadó.hu úgy gondolta, a főhős segítségével felidézi az 1995. április 26-án történteket. Külön érdekessége a meccsnek, hogy a győztes magyarok részéről mindössze egy lövés találta el a svéd kaput, és abból Halmai révén már a második percben megszületett a győztes gól.

A 39 éves, székesfehérvári születésű Halmai Gábor a Videoton, Kispest-Honvéd és az MTK színeiben összesen 218 magyar élvonalbeli meccset játszott, és 25 gólt szerzett. Háromszoros bajnok és háromszoros Magyar Kupa-győztes. 1993 és 1996 között a belga Ekeren, 2000 és 2003 között pedig az izraeli Hapoel Tel Aviv légiósa volt. A válogatottban 57 találkozón négy gólt lőtt. Jelenleg a Halmill Team Tanácsadó Kft. egyik tulajdonosa. Cégének 44 százalékos részesedése van az NB I-es csapatot üzemeltető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-ben.

„Azt a betyárját, de szép gól volt!”

– Mivel védekező középpályás voltam, nem lőttem túl sok gólt a válogatottban, ezért az összesre emlékszem – mesélte a Rangadó érdeklődésére Halmai Gábor. – Ebből természetesen kiemelkedik a svédek elleni találat, hiszen az ellenfél abszolút esélyesebb volt nálunk, hiszen egy évvel korábban nagy bravúrral világbajnoki bronzérmet nyert, ez mindenképpen tiszteletparancsoló volt. Részünkről nagy fegyvertény volt a győzelem. A második percben sikerült betalálnom, és az Eurosporton végül ez lett a forduló gólja. Erről én nem tudtam, Belgiumban mondták az akkori csapatársaim, miután visszatértem a klubomhoz.

Ahogyan 16 éve, úgy most is nagy bravúr lenne Svédország legyőzése a magyar válogatott részéről.

– Annak idején is mindenki a svédeket tartotta esélyesnek, de akárki jön ide, egy sportoló nem úgy megy ki a pályára, hogy kapjunk ki egy kicsivel, vagy legyen döntetlen, hanem úgy, hogy megpróbálunk nyerni – vélekedett Halmai. – Sose gondoltam volna, hogy 2011-ben az lesz a téma, hogy utoljára az én gólommal nyertünk komoly tétmeccsen. Ráfér a ráncelvarrás, a fejlődés a válogatottra, bár most, Egervári Sándor szövetségi kapitány irányításával pozitív jelek mutatkoznak. Nincs könnyű dolga a vezetőedzőnek a sok sérülés miatt. Egervárival baráti a kapcsolatunk, a privát életben is összejárunk, de a szakma mindig előjön. Azt mondom, komplett csapattal lenne esélyünk a győzelemre, de a sérülések megbolygatták a csapatot. Közhely, de mindig az a legjobb magyar válogatott, amelyik kimegy a pályára. Akárkik játszanak, megpróbálják megverni ezt a svéd válogatottat. Ez a meccs komoly motiváció, hiszen együttesünknek vannak még tervei ebben a csoportban.

Hogy a Haladásról is essék szó: a szombathelyiek rosszul kezdték a bajnokságot, de az elmúlt három meccsen már két győzelem és egy döntetlen volt a mérlegük.

– A Kecskemét elleni döntetlent fájlaltuk, de a Ferencváros otthonában nyerni mindig bravúr – mondta Halmai Gábor. – Vujovics érkezésével a csatáraink konkurenciát kaptak, ez össze is kapja őket, de igazándiból mindig a győzelmek kovácsolják össze a csapatot. Ilyenkor az önbizalom is megnő, tehát pszichés vonzatai is vannak, ezért volt fontos a siker.

Európa-bajnoki selejtező, 1995. április 26.
Magyarország – Svédország 1-0 (1-0)
Népstadion, 8300 néző. Játékvezető: López Nieto (spanyol)
Magyarország: Végh – Csábi, Mészöly, Lipcsei, Mracskó – Halmai, Illés, Kozma, Csertői (Szlezák, 88.) – Sallói, Vincze (Urbán, 68.). Szövetségi kapitány: Mészöly Kálmán
Svédország: Ravelli – Nilsson, P. Andersson, Kamark, Ljung – Schwarz, Alexandersson (Gudmundsson, 83.), Mild (R. Andersson, 63.), Zetterberg – Ingesson, K. Andersson. Szövetségi kapitány: Tommy Svensson
Gólszerző: Halmai (2.)
Statisztika
Szöglet: 5-5
Les: 2-2
Kaput elkerülő lövés: 6-8
Kaput eltaláló lövés: 1-3
Szabálytalanság: 30-17
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik