Kiemelt hírek

Siófoki diadal a Ferencváros ellen

A BFC Siófok hazai pályán 2-1-re nyert a Ferencváros ellen a Ligakupa B-csoportjának első fordulójában.
Ligakupa, B-csoport, 1. forduló
BFC Siófok – Ferencváros 2-1 (1-1)
Siófok, 500 néző. Játékvezető: Radványi
Siófok: Mester – Mogyorósi, Fehér Zs. (Huszák, a szünetben), Horváth B., Lattenstein (Gadó, 75.) – Sowunmi, Rebryk (Köntös, 62.), Szabó J., Pécseli – Lengyel, Horváth A. Edző: Horváth Károly, ifj. Michalecz István
FTC: Jova – Tóth A., Vattai, Balog Z. – Fitos (Szabó R., 70.), Peszmeg (Antal Zs., 72.), Vass (Pölöskei II P., 84.), Gárdos (Papp M., 62.), Józsi – Pölöskey, Varga B. (Nyilasi B., a szünetben). Edző: Nagy Tamás, Lipcsei Péter
Gólszerzők: Lengyel D. (13.), Sowunmi (61.) illetve Pölöskei I P. (20.)

Az már néhány órával a meccs előtt kiderült, hogy Détári Lajos nem ezen a meccsen mutatkozik be a Ferencváros kispadján. A kedden kinevezett szakmai igazgató edzés tartott az NB I-es keret tagjainak Budapesten, a siófoki mérkőzésen pedig Nagy Tamás és Lipcsei Péter irányította az FTC-t, amely alapvetően a másodosztályú csapatával lépett pályára a Ligakupa-meccsen, megerősítve néhány élvonalbeli játékossal.

Néhány korábbi információ tisztázódott a Balaton-partiakkal kapcsolatban: Farkas János valóban visszatért Tatabányára, a paksi Szabó János valóban Siófokon folytatja a játékot, viszont Denis Rebryk nem ment Gyirmótra, és Nikházi Márk mégsem igazolt a balatoniakhoz az MTK-tól.

A kezdéskor a vendégszektorban csak néhányan lézengtek, és ez a folytatásban sem változott, 27 FTC-szimpatizánst sikerült összeszámolnunk. A ferencvárosi drukkerek korábban is bojkottálták a Ligakupát, most pedig a meccs időpontjában az Albert Flórián Stadion előtt demonstráltak. A vezetők közül Kubatov Gábor és Orosz Pál is Siófokra utazott, és a helyszínen tekintette meg a meccset.

Az FTC eleinte agresszív letámadással igyekezett megzavarni a hazaiakat, de a Siófok többet birtokolta a labdát, és elsősorban a széleken próbáltak a fővárosiak védelme mögé kerülni. Az ötödik percben Sowunmi tört be a tizenhatoson belülre, de kisodródott, és nem jutott el lövésig, az ötös vonalánál szerelték. A kilencedik percben Pölöskei I Pétert ugatták ki, de hosszú volt a labda, a ferencvárosi játékos nem érte utol.

A tízedik percben Fehér Zsolt buktatta Pölöskei I Pétert a tizenhatoson belül, a játékvezető jogos tizenegyest adott. A büntetőt azonban a sértett a kapu fölé bombázta! A 13. percben szabadrúgást végezhetett el a házigazda a tizenhatos csücskétől. A beívelt labdát, Lengyel Dániel zavartalanul levehette, majd a kimozduló Jova Levente mellett a kapuba továbbíthatta (1-0).

A 15. percben Varga Bence fejelt alig kapu fölé egy ferencvárosi szabadrúgást, és innentől kezdve megint az FTC uralta a játékot, sorra jöttek a veszélyes szögletek és beadások. Nem is maradt el az egyenlítés, a huszadik percben Gárdos vette fel a labdát a balszélen, beadása visszapattant egy védőről, de második nekifutásra már Pölöskei I Péterhez passzolt, aki a tizenhatoson belül teljesen egyedül érkezett, és a hálóba passzolta a labdát a tehetetlen Mester Tamás mellett (1-1).

Támadásban maradtak a fővárosiak, a 24. percben Józsi György gurította le a labdát a baloldalra Tóth Axelnek, aki középről, húsz méterről, nagy erővel alig bombázott a kapu fölé. A 32. percben Sowunmi tört be a tizenhatoson belülre két ember szorításában, de középre tudott passzolni, ahonnan a labda az ötösön várakozó Horváth Bence elé került, azonban mielőtt kapura tudott volna fordulni, a ferencvárosi védők felszabadítottak. A 34. percben Rebryk fejelhetett volna nyolc méterről, de hiába ugrott, a labda arasznyival elszállt a feje felett.

A 36. percben Horváth Bence kapott labdát nyolc méterre az FTC kapujától. Csak a kapussal állt szemben, de nem tudta elhúzni mellette a labdát, inkább belebombázta. Az ellentámadás végén Pölöskei I Péter nyolc méterről lőtt fölé. A negyvenedik percben Varga Bencét hagyták őrizetlenül a siófokiak, tizenegy méterről próbálkozott, el is pörgette a labdát Mester tamás mellett, de a kapufa mellett is…

A 44. percben Sowunmi szerzett labdát a szó pozitív értelmében agresszíven az oldalvonalnál, majd beszaladt a tizenhatoson belülre, de senki nem segített neki, így a labda Jova Levente zsákmánya lett.

A második félidő legelején a Ferencváros rögtön támadásba lendült, de előbb a csereként beállt Nyilasi Bálintot, majd Gárdos Andrást szerelték a hazaiak a tizenhatoson belül. A 48. percben Rebryk tört be a tizenhatoson belülre, veszélyes helyről lőhetett, de addig vacakolt, amíg Balog Zoltán odaért, és bevetődve blokkolt. Az 53. percben óriási ferencvárosi lehetőség maradt ki! A gólvonaltól két méterre helyezkedő Fitos László felé ment a labda, de az utolsó pillanatban rávetődött Mester Tamás.

Nem sokkal később Sowunmi ment el a baloldalon, visszajátszotta a labdát Rebryknek, aki 17 méterről Jova Leventét találta telibe. Az 59. percben Sowunmi körülbelül 15 méterről, ígéretes helyzetből lőhetett volna, de a legrosszabb megoldást választotta: a semmibe fejelte a labdát. Az FTC ebben az időszakban is többet birtokolta a labdát, fölényben játszott, de a 61. percben mégis a Siófok szerzett gólt! Egy húszméteres beívelést Sowunmi kapásból, hat méterről bombázott a hálóba. Hatalmas gól volt, Jova Leventének esélye sem volt (2-1).

A 69. percben előbb Mester Tamás védett nagyot, majd a másik kapu előtt Sowunmi rázta le a védőjét, de nyolc méterről Jova Levente kezeibe emelt. A 73. percben előbb Horváth Bence, majd Huszák Tamás lövését védte Jova. Az első próbálkozás volt igazán nagy lehetőség! A 84. percben óriási szerencséje volt a siófoknak! Papp Máté fejelt hét méterről, Mester Tamás már verve volt, a labda átszállt felette, de a kapufára hullott, majd onnan visszapattant a mezőnybe, ahol egy védő felszabadított.

Kisvártatva Jova Levente csak második próbálkozásra tudott hárítani egy közeli siófoki próbálkozást. A játékvezető már az óráját nézte, amikor egy ferencvárosi csúsztatott fejes elsuhant a kapufa mellett, a második oldalon pedig egy bátor ívelés tévesztett célt, így maradt a 2-1 a hazaiak javára! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a játék képe és a helyzetek száma alapján a döntetlen lett volna igazságos.

Olvasói sztorik