Kiemelt hírek

Kiütéses főpróba Izland ellen!

A magyar válogatott 4-0-ra nyert Izland ellen, felkészülési mérkőzésen, a Puskás Ferenc Stadionban.
Felkészülési mérkőzés
Magyarország–Izland 4-0 (2-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10000 néző. Játékvezető: Stark (német)
Magyarország: Bogdán – Varga J., Lipták (Juhász, a szünetben), Korcsmár, Laczkó (Halmosi, 85.) – Vadócz (Priskin, a szünetben), Elek – Koman, Hajnal (Koltai, 76.), Dzsudzsák (Czvitkovics 86.) – Rudolf. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Izland: Magnússon – Saevarsson (Adalsteinsson, 74.), I. Sigurdsson (Valgardsson, 52.), Hreidarsson (Helgason, 68.), Gudmundsson – Bjarnason, Gunnarsson (Fjóluson, 66.), E. G. Jónsson, Gíslason – Gudjohnsen (Smárason, 85), Helguson (Finnbogaso, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ólafur Jóhannesson
Gólszerzők: Koman (32.), Rudolf (45.), Dzsudzsák (59.), Elek (88.)

A svédek elleni Európa-bajnoki selejtezőn a védelem két alapembere, Juhász Roland és Vanczák Vilmos nem szerepelhet majd eltiltás miatt a magyar válogatottban, így ők nem is kezdtek Izland ellen. Előbbi csak a kispadon kapott helyet, míg utóbbi nem játszott. Gera Zoltán, Szabics Imre és Németh Krisztián lábadozik, ezért ők is kihagyták az Izland elleni összecsapást.

A magyarok alakították ki az első veszélyhelyzetet, a negyedik percben Rudolf Gergelyt akasztották húsz méterre az izlandi kaputól. Hajnal Tamás tekerte rá a labdát a baloldalról, nagyjából egy méterrel a hosszú felső sarok fölé. A nyolcadik percben Koman Vladimir ugratta ki a baloldalon remekül Rudolfot, aki nem tudta hét méterről átemelni a kifutó kapuson a labdát.

Két perccel később jöttek az izlandiak, Bjarnason lőtt 22 méterről, nem sokkal a bal sarok mellé. Jó iramban kezdődött a találkozó, de az első félidő felénél visszaesett az iram. Aztán sokáig semmi különös nem történt, viszont a 32. percben gólt lőttek a mieink! Koman vitte fel a labdát, senki nem támadta, így 19 méterről a jobb sarokba lőtt (1-0)! A 42. percben Dzsudzsák lépett ki egy hosszú indítással, de a kilépő kapus fölött nem tudta átemelni a labdát.

https://www.youtube.com/watch?v=ioY_fTjRj5M&

Az első periódus lefújása előtt jött a slusszpoén, Rudolf egy remek kiugratással kilépve higgadtan kicselezte a kapust, majd a hálóba gurított (2-0).

Az első tíz percben mindkét kapu előtt alakultak ki veszélyes helyzetek, a magyarok először Hajnal szabadrúgásánál, majd Rudolf pörgetésénél találhattak volna az izlandi hálóba. Utóbbi esetben Magnússon kapusnak szerencséje is volt, vetődés közben kapott bele a magyar csatár kissé alacsonyra sikeredett emelésébe. Ezután a harmincadik percig inkább a mezőnyben folyt a küzdelem, a színvonal is csökkent, kapkodóvá vált a játék, majd Koman a 32. percben egy húszméteres átlövéssel megszerezte a vezetést a hazaiaknak. A szünet előtti utolsó percben a leshatárról induló Rudolf kapott remek kiugratást, s a kimozduló kapust kicselezve az üres kapuba gurított megduplázva a magyar előnyt.

https://www.youtube.com/watch?v=qIfHrcBE3is&

A 48. percben Priskin iramodott meg a jobb oldalon, beadása elsuhant Hajnal előtt, két méterre a kaputól. Az 55. percben Rudolf lőtt nyolc méterről, balról a rövid felső felé, de bravúrral védett az izlandiak kapusa. Az 59. percig kellett várni a harmadik magyar gólra: Dzsudzsák Balázs egy gyors labdaszerzés után a tizenhatos bal oldaláról ballal kilőtte a hosszú sarkot (3-0).

https://www.youtube.com/watch?v=ELdKfjuq_Vo&

A 61. percben Gudjohnsson lőhetett tizenegy méterről, de Bogdán nagy vetődéssel kipiszkálta a labdát a léc alól. A 68. percben Dzsudzsák lőtt jobbról, 18 méterről, a bal oldali kapufára. A 78. percben egy izlandi akció végén Varga József mentett nagyot a bal oldali ötösön. Kisvártatva Dzsudzsák gurított balról középre, ahol Koltai elől mentett az utolsó pillanatban Fjóluson, majd Juhász fejelt az ötösről a kapu fölé.

A 88. percben vált kiütésessé a magyar siker! Czvitkovics szöglete után Prskin a kapufára csúsztatott, a kipattanót Elek Ákos ballal a jobb alsóba bombázta (4-0)!

A második játékrész óriási hazai helyzettel indult, majd Hajnal indította jó ütemben az elmélázó izlandi védők közül kilépő Dzsudzsákot, aki magabiztosan lőtt a kapus mellett a hálóba. A folytatásban is több lehetőséget alakítottak ki a magyarok, Bogdánnak mindössze egyszer kellett komoly védést bemutatnia, a hajrában ráadásul Elek is betalált. Az eredmény összességében tükrözte az erőviszonyokat, Egervári Sándor tanítványai megérdemelten nyerték meg a találkozót.

Nagyszerű siker, pláne ahhoz képest, hogy a meccs előtt 3-3 volt a két csapat örökmérlege, a gólkülönbség pedig 9-10…

https://www.youtube.com/watch?v=hUQsU_foxJ4

Olvasói sztorik