Kiemelt hírek

Külföldi góllövők jelentős visszaesése

A magyarok eredményessége stagnál az OTP Bank Ligában, a légiósoké meglepően gyengült!

Kapcsolódó cikkek

Két héttel ezelőtt arról írtunk, hogy az élvonal első és második fordulójában a gólok hatvan százalékát idegenlégiósok szerezték, és csak negyven százalékát magyarok. Abban az időszakban kereken ötven gól esett, ebből húszat lőttek honfitársaink, és harmincat külföldiek.

Mivel újabb két forduló eltelt, megnéztük, mi a helyzet ezen a téren, és örömmel tapasztaltuk, hogy a trend megfordult! Az mindenképpen rossz hír, hogy az első és a második kör ötven találata után a harmadik és a negyedik fordulóban mindössze harminc gól esett. Ez sajnos alapos visszaesés, de rendkívül érdekes, hogy a magyar labdarúgók gyakorlatilag tartják korábbi teljesítményüket, hiszen míg korábban húsz, a most vizsgált periódusban csak eggyel kevesebb, tehát 19 gólt szereztek. A külföldiek eredményességének visszaesése rendkívül látványos, hiszen csak 11 alkalommal találtak be 16 mérkőzésen.

Ha azt kérdezzük, hova tűntek a légiósok, akkor meg kell jegyeznünk, hogy az általánosítás ebben az esetben sem helyes, hiszen például a Honvéd brazilja, Danilo szorgalmasan lövöldözi a büntetőket, így már négy gólnál jár, a pápai Maric pedig az Újpest és a Siófok után a Paks hálójába is betalált. Ők vezetik a góllövőlistát, egyaránt négy találatot jegyeznek. Háromgólos a debreceni Coulibaly, aki még az első fordulóban, a Vasas ellen triplázott, vele holtversenyben ott van a kaposvári Perics, aki a Ferencváros elleni gólját a Videotonnak lőtt duplájával fejelte meg.

Az egyetlen háromgólos magyar a pécsi Horváth Zsolt, aki a Haladás, a Vasas és a Zalaegerszeg életét is megkeserítette, de hű társa a gólszerzésben Nagy Olivér is, aki a Vasas és a Ferencváros elleni találkozót is eldöntötte. Szintén kétgólos a győri Dudás, illetve a debreceni Bódi, és az ő esetükben is ki kell emelni, hogy ezek rendkívül fontos, meccseket eldöntő találatok voltak, de igazságtalanok lennénk, ha a kispesti Németh Norbert Vasas elleni duplájáról megfeledkeznénk.

Röviden összefoglalva: természetesen nem vagyunk külföldi-ellenesek, de statisztikai tény, hogy a gólok száma az első osztályban a légiósok eredménytelensége (vagy visszafogott eredményessége) miatt esett vissza az elmúlt két hétben.

Olvasói sztorik