Kiemelt hírek

Egy kapushiba döntött a végén

A Kecskemét 2-1-re győzött a Diósgyőr otthonában az OTP Bank Liga harmadik fordulójában.
OTP Bank Liga, 3, forduló
Diósgyőri VTK – Kecskeméti TE-Ereco 1-2 (1-1)
Diósgyőr, 6000 néző. Játékvezető: Farkas Á.
DVTK: Rados – Vadász, Budovinszky, Gal, Gohér – Dobos, Lippai, Abdouraman, Luque – George (Bacsa, 69.), Seydi. Vezetőedző: Benczés Miklós
KTE: Ribánszki – Alempijevic (Dosso, 57.), Radanovic, Balogh B., Mohl – Cukic (Bertus, 75.), Ebala (Litsingi, 46.), Savic – Gyurcsó, Tököli, Foxi. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Budovinszky (28.) illetve Tököli (30.), Dosso (89.)
Kiállítva: Gohér (44.)

A Kecskemét még soha nem szerezett pontot a Diósgyőr otthonában. Az élvonalban eddig négyszer találkozott a két csapat, ebből kétszer győzött a Diósgyőr hazai pályán, egy vereség és egy döntetlen a mérleg Kecskeméten.

Francisco Gallardo, Pál Szabolcs, Vicente Arze és Savo Rakovic sem állhatott Benczés Miklós vezetőedző rendelkezésére a borsodiaknál. Előbbi kettő eltiltása miatt (Pál ráadásul sérült is), Arze és Rakovic pedig sérülés után lábadozik. A Kecskemét együttesében az egyik új szerzemény, Maynard továbbra sem bevethető.

Remekül kezdett a DVTK, és majdnem gól is lett belőle, a második percben Abdouraman indította a balszélen Menougongot, aki a megfelelő pillanatban nem lőtt, kisodródott, végül egy kecskeméti védő mentett az ötös bal sarkánál. A másik oldalon a hetedik percben Gyurcsó hatalmas helyzetben, 12 méterről fél méterrel a kapu mellé lőtt. Hamarosan Lippai Ákos lőtt harminc méterről alig fölé, Ebala talpalását nem fújta le a játékvezető, inkább szögletet adott.

A sarokrúgás után többen is a földre kerültek a hazaiak közül, de a bíró sípja most is néma maradt. Meglehetősen idegesen, időnként kapkodva kezdett mindkét csapat, amely az iramra és a helyzetek számára pozitív, a kivitelezés minőségére és a pontosságra negatív hatással volt. A 19. percben Dobos került nagy helyzetbe, de a tizenhatoson belül összeütközött Ribánszki kapussal, és a földre került. A büntető elmaradt, mert Dobos lesen volt.

Egy perccel később a lövő erejét és pontosságát már a Ferencváros ellen is bizonyító Luque bombázott harminc méterről, Ribánszki vetődve védett, de pont Menougong elé ütötte a labdát, aki azonban nagy helyzetben, tíz méterről jóval a kapu fölé bombázott. A 28. percben megszerezte a vezetést a Diósgyőr! Ebala fellökte Luquét húsz méterre a kaputól, szabadrúgás. A sértett múlt heti, FTC elleni szabadrúgásgólja miatt ezúttal is minden kecskeméti az ő lövését várta, nem is ugrottak fel a sorfal tagjai, amikor Budovinszky Krisztián kapura bombázott, a kapus is csak beleérni tudott a labdába, amely így a jobb felső sarokba vágódott (1-0).

Két perccel a találat után máris egyenlített a KTE! Foxi ívelt be a baloldalról, harminc méterről szabadrúgást, Tököli levette a labdát az őt szabadon hagyó Vadász mellett az ötös jobb sarkánál, majd három védő között laposan a hosszú sarokba gurított (1-1). Rados kapus nem zárta jól a szöget! A vezetést is megszerezhették volna az alföldiek, Foxi 16 méterről lőtt, a hazai kapus azonban szögletre tornázta a léc alá tartó labdát. A 37. percben Seydi került helyzetbe, de nem lőtt időben, kisodródott, ekkor középen Menougong várta a labdát, ám Seydi ekkor lőtt, Ribánszki védett.

A 43. percben váratlanul megfogyatkozott a DVTK! Gyurcsó lépett volna ki a tizenhatosnál, de Gohér fellökte, egyből piros lap! A szabadrúgást Foxi lőtte, középre, de Radosról kipattant a labda, amelyet öt méterről Tököli pörgetett a lécre. A labda onnan nem sokkal a gólvonal elé csapódott, tehát nem volt bent, a játékvezető jogosan nem ítélt gólt. A félidőben 1-1-es döntetlennel, és a hazai szurkolók tüntető füttykoncertje kíséretében vonultak az öltözőbe a csapatok.

A diósgyőriek egy héttel korábban a Ferencváros otthonában is emberhátrányban szereztek pontot, most erre készültek hazai környezetben, a Kecskemét ellen is. Ennek megfelelően a DVTK dolgozta ki a második félidő első helyzetét, Abdouraman harminc méterről lőtt, de nem találta el a kaput. A másik oldalon Radosnak kellett kivetődve mentenie Foxi elől. Az 52. percben Foxi a kaputól hat méterre nem lőtt, hanem Tököli felé passzolt, rosszul tette, mert a labda elakadt egy hazai védőben.

Kisvártatva Seydi lépett ki a tizenhatoson belül, el is lőtte a labdát, de Ribánszki az ötös sarkán vetődve védett. Az 59. percben Luque szabadrúgását védte Ribánszki. A 63. percben Mohl beadása után Budovinszky lábáról éppen csak saját kapuja mellé pattant a labda. A kapus hiába nyújtózkodott, nem tudott volna hárítani. Újabb három perc elteltével Dosso adott be, Foxi kapásból, elvetődve lőtt, a labda a felsőlécről vágódott ki! A 67. percben Ribánszkinak kellett védenie Seydi ollózását.

Újabb borsodi szabadrúgás, most Budovinszky vállalta, a kecskemétiek kapusa ezúttal már résen volt és hárított. Diósgyőri szöglet után Ribánszki megsérült, de az ápolás után folytatni tudta a játékot. A borsodiak egyébként magabiztosan uralták, irányították a játékot annak ellenére, hogy kevesebben voltak a pályán, mint a látogatók. Nyilván támadott volna a KTE, de nem tudott, mert a Diósgyőr uralta a mezőnyt. Helyzetig ebben az időszakban a hazaiak sem jutottak.

A 79. percben Rados kapus kidobta a labdát a mezőnybe, de a játékszer egy pillanatra beragadt a kesztyűjébe, és egy kecskeméti játékos elé pattant. A hálóőr végül becsúszva szerelt. Néhány perccel később Dosso adott középre, Rados csúnyán elvétette a labdát, de Vadász Viktor felszabadított. A 85. percben Gyurcsó felszabadító rúgását Ribánszki megfogta, a játékvezető ezt hazaadásnak minősítette. Túl szigorúan… A közvetett szabadrúgást Luque küldte rá 12 méterről, de kipattant a blokkolókról, Budovinszky próbálkozása szintén.

A 89. percben megszerezte a győztes gólt a Kecskemét! Foxi beadására rosszul jött ki a második félidőben elég sokat bizonytalankodó Rados, így Dosso a kapuba tudott fejelni (1-2).

A Diósgyőr közelebb állt a győzelemhez, a játék képének talán a döntetlen is megfelelt volna. A látottak alapján a kecskeméti siker nem volt benne a pakliban, de réges-régi igazság, hogy a futballt gólra játsszák, abból pedig az alföldiek szereztek többet! A borsodiak teljesen jogosan bosszankodhatnak: nyerhető meccset buktak el.

Benczés Miklós, a Diósgyőr vezetőedzője: – Vegyes érzelmek kavarognak bennem. Elégedett vagyok, mert a múlt hetihez képest sokat javult a játékunk, sok helyzet dolgoztunk ki, emberhátrányban is. Csalódott vagyok, mert volt olyan játékosunk, aki nem úgy teljesített, ahogy elvárható lett volna. Gólra gólt kellett volna szereznünk, de Menougong kihagyta a lehetőséget. Abban az időszakban úgy tűnt, hogy sokgólos győzelmet arathatunk. Egy buta figyelmetlenség miatt góllal büntetett minket a Kecskemét. Ezután is megvoltak a lehetőségeink, helyzeteink. A kiállítás után már nyilvánvaló volt, hogy nem lesz fölényes a sikerünk, de mindent megtettünk a győzelemért, mi támadtunk többet. Egy kis tüske van bennem…
Tomiszlav Szivics, a Kecskemét vezetőedzője: – Rosszabb játékot nyújtottunk a második félidőben, pedig emberelőnyben voltunk. Sokat hibáztunk, fölöslegesen feszültek voltak a játékosok. Ész nélkül támadtunk, nem szerveztük a játékot úgy, ahogy kell. Erről majd beszélnünk kell a csapattal! Szerencsénk volt, legyünk őszinték! De sokszor az utolsó percben buktunk, most valamit visszakaptunk a sorstól. Izgalmas meccs volt, sok helyzettel. Szerintem nem sok csapat fog tudni itt nyerni.
Olvasói sztorik