Kiemelt hírek

A Vasast padlóra küldték Kispesten

A Budapest Honvéd hazai pályán 4-0-ra nyert a Vasas-Híd ellen az OTP Bank Liga harmadik fordulójában.
OTP Bank Liga, 3. forduló
Budapest Honvéd – Vasas-Híd 4-0 (2-0)
Bozsik Stadion, 1500 néző. Játékvezető: Oláh G.
Honvéd: Kemenes – Lovric, Debreceni, Botis, Novák – Tchami, Németh N., Akassou, Abass (Hidi, 52.) – Délczeg (Vernes, 41., Hajdú, 62.), Danilo. Vezetőedző: Supka Attila
Vasas: Ilizi – Polényi (Simek, 57.), Kovács G., Mileusnic, Katona – Jokic, Bakos, Arsic (Bárányos, 46.), Kulcsár D. – Homma (Beliczky, 68.), Simic. Vezetőedző: Komjáti András
Gólszerzők: Kulcsár (öngól, 13.), Németh N. (45., 88.), Danilo (tizenegyesből, 82.)
Kiállítva: Mileusznics (83.)

Jól kezdett mindkét csapat, bár az első tíz percben komoly helyzet nem alakult ki, élvezetes mezőnyjáték folyt a pályán, látványos volt a játék.

A 13. perc nem hozott szerencsét a Vasasnak! Megszületett a szezon első öngólja. Az egész úgy kezdődött, hogy Danilo indította nagyszerűen Abasst a jobboldalon, aki hat méterről lőtt, Ilizi bravúrral védett, a labda az oldalhálóba vágódott. A szöglet után Botis fejelt Debreceninek, aki ugyancsak fejjel továbbította a labdát a kapu felé. Az ötös előtt álló Kulcsár Dávid menteni akart, ám mégis a saját kapujába fejelt, Ilizinek esélye sem volt hárítani (1-0).

Támadásban maradt a Honvéd, a 18. percben Akassou vágta előre a labdát, Danilo lódult meg vele, simán lefutotta Mileusznicsot. A védő rángatta a mezét, majd a tizenhatoson belül egy szabályos becsúszással szerelte, így oda lett a hatalmas lehetőség. A visszahúzásért járt volna a sárgalap…

A Honvéd tudatosan átadta a területet ellenfelének, és a kontrákra apellált. Jól alkalmazták a hazaiak ezt a taktikát, gyakran vezettek veszélyes ellentámadásokat. A Vasas ritka próbálkozásai közül az egyiket a 27. percben láthatták a szurkolók, Simic fejelt egy szögletet követően kiszorított pozícióból a kapu mellé.

A 38. percben Mileusznics és Délczeg együtt ugrottak fel fejelni, a Vasas-védő könyöklése nyomán felszakadt a bőr a Honvéd-csatár fején. Egy pillanat múlva már ömlött is belőle a vér, csúnya látvány volt… Délczeg nem is tudta folytatni, Vernes érkezett a helyére. Az első félidő lefújása előtt növelték előnyüket a kispestiek: Tchami szögletét kifejelték a védők, Németh Norbert a labdaátvétel után egyből kapura lőtt, és a játékszer Ilizi lábai között a kapuba vágódott. A hálóőr nem tehetett a gólról, mert a védők takarásában nem láthatta a labdát (2-0).

A hazaiak rögtön a meccs elején magunkhoz ragadták a kezdeményezést, Danilo és Abass gyorsaságát kihasználva nagyon veszélyesen játszottak. Találatokat ennek ellenére két pontrúgás után szereztek, így már a szünet előtt kétgólos előnybe kerültek. A Vasas nem sokat mutatott, jelentős elképzelés nélkül játszott. Az angyalföldiek helyzetét nem könnyítette meg, hogy a Honvéd általában gyorsasági fölényben volt a párharcok, a támadások során.

A második szakasz elején sokáig semmi említésre méltó nem történt, egyik kapu sem forgott veszélyben. A 62. percben Délczeg Gergely helyére beállt Vernes Richárdot is sérülés miatt kellett lecserélni. A 72. percben a harmadik Honvéd-szöglet után majdnem megszületett a harmadik gól! Botis fejelt kapura négy méterről, a labda azonban ezúttal elakadt a védőkben, akik végül felszabadítottak. Egyébként ebben az időszakban kevés volt a futball, a játékosok inkább a fetrengéssel és a szabálytalankodással voltak elfoglalva.

Ennek megfelelően Katona Máté buktatta Lovricsot a tizenhatoson belül a 82. percben, Oláh Gábor játékvezető teljesen jogosan tizenegyest ítélt, de a vétkesnek elfelejtett sárga lapot adni, pedig már volt neki egy, úgyhogy ki kellett volna állítani! A büntetőt Danilo – ahogy a Haladás ellen kétszer – ezúttal is magabiztosan bombázta a kapuba (3-0).

Hamarosan villant a piros lap is, de nem Katona, hanem Mileusznics kapta, méghozzá a második sárga után, ami Tchami buktatásáért járt neki. Egy perc múlva Katona lerántotta Tchamit, de ezúttal is a pályán maradhatott. Úgy látszik, ő Oláh bíró kegyeltje… A negyedik gólt is megszerezték a kispestiek, Németh Norbert duplázott! A 88. percben az egész meccsen nagyszerűen játszó Tchami húzott el a jobboldalon. Beadására Németh érkezett, és nyolc méterről nagy erővel a kapuba bombázott (4-0).

„Egy szöglet fél gól” – így szól a mondás, ami ezúttal is igaz volt, hiszen a Honvéd négy sarokrúgásból két találatot jegyzett, s ezzel az első félidőben megalapozta a sikert. A Vasas csekély ellenállást fejtett ki, aztán a második periódus végén összeomlott, s csúnyán beleszaladt a késbe. Az angyalföldieknek már három vereségük van három forduló után, és a játékuk láttán ez nem is meglepő, a Honvéd ugyanakkor az első körben, hazai pályán elszenvedett vereség után immár másodszor nyert úgy, hogy mindkét alkalommal négy gól lőtt!

A kispestiek ezt megelőzően utoljára 2005. május 4-én tudták legyőzni hazai környezetben az angyalföldieket.

Supka Attila, a Honvéd vezetőedzője: – A számszerű eredménnyel elégedett vagyok, de az első félidőben szerényebb teljesítményt nyújtottunk, mint Szombathelyen. Akadozott a játékunk, de a második felvonásban felpörögtünk, agresszívabbak lettünk, és sokszor szereztünk labdát. Megbeszéltük, hogy nyomás alatt tartjuk ellenfelünket, de ezt az első részben nem igazán tudtuk megvalósítani, de a másodikban már inkább bejött. Vissza tudtunk támadni, és hibára kényszeríteni a Vasast. Amikor odamentünk, labdát is tudtunk szerezni.
Komjáti András, a Vasas vezetőedzője: – Hogy kinél volt a labda, az egy dolog, de négy gólt kaptunk… Jobb, ha most csendben maradok, mert ha megszólalnék, bizonyára olyanokat mondanék, amiket nem kellene. Ez elsősorban a saját csapatomra vonatkozik…
Olvasói sztorik