Kiemelt hírek

Kiütéssel rajtolt a bajnokcsapat

A címvédő Videoton FC hazai pályán 4-0-ra kiütötte a hosszú ideig emberhátrányban játszó MVM Paksi FC-t az OTP Bank Liga második fordulójában.
OTP Bank Liga, 2. forduló
Videoton FC – MVM Paksi FC 4-0 (2-0)
Székesfehérvár, 2000 néző. Játékvezető: Berger
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., Vaskó – Szakály D. (Szolnoki, 85), Mitrovics, Sándor Gy., Vasziljevics (Nikolics, 70.) – Walter Fernandez, Alves (Evandro, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Báló – Heffler N. (Hrepka, 43.), Sifter, Sipeki (Gévay, 71.), Bartha – Böde (Szabó J., 40.), Magasföldi. Vezetőedző: Kis Károly
Gólszerzők: Vasziljevics (4., 68.), Alves (38.), Nikolics (86.)
Kiállítva: Bartha (36.)

A bajnokcsapat spanyol védője, Hector Sanchez Cabrera szerdán, az osztrák Sturm Graz elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn rúgást kapott a lábára, ezért a Paks ellen a keretbe sem került be. A lábfeje csütörtökre csúnyán bedagadt. Hosszabb kihagyásra azonban nem kell számítania, mert a sérülése annyira nem súlyos, hogy műteni kelljen. Elek Ákos kimaradt a fehérváriak kezdőjéből, állítólag fáradtság miatt. A hazai kezdőcsapat pontos összetételével kapcsolatban egyébként akadt egy kisebb zűrzavar, hiszen különbözött a helyszínen, papíron kiosztott, illetve az interneten olvasható névsor, ráadásul a valóságban egy harmadik verzió érvényesült…

A hivatalos tájékoztatás szerint Paulo Sousa vezetőedző adminisztratív, az orvosi igazolásokat érintő okok miatt kényszerült változtatni a kezdőcsapaton. Mindenesetre az előzetesen megadott keretből kikerült Polonkai Attila, Nagy Dániel és Hidvégi Sándor.

A paksiak boldogabban, de fáradtabban várhatták a kezdést, hiszen bár 3-0-ra nyertek a norvég IL Tromsö otthonában, Európa Liga-selejtezőn, meg kellett küzdeniük az utazás okozta fáradtsággal is, míg a Sturm Grazot 3-2-re legyőző, ám a Bajnokok Ligája-selejtezőből kieső fehérváriak az elmaradt továbbjutás miatt voltak csalódottak. A Paks a bajnokság első fordulójában hazai pályán 3-2-re nyert a Kecskemét ellen, a Videoton viszont most lépett először pályára az új idényben, ugyanis a Siófok elleni találkozót elhalasztották.

Némi meglepetésre a lelátók a kezdéskor meglehetősen foghíjasak voltak. Pedig volt látnivaló bőven, a harmadik percben Alves lövése elakadt Égerben, a lepattanóra Sándor György startolt, azonban Csernyánszki elrúgta előle a labdát. És a negyedik percben máris megszületett a címvédő első gólja az új szezonban, Sándor György adott remek labdát Vasziljevicsnek, aki a kifutó Csernyánszki mellett hajszálpontosan tekert a kapuba (1-0).

A paksiak ezután a mezőnyben egyenrangú ellenfelei voltak a Videotonnak, jelentős helyzetet azonban nem tudtak kidolgozni. Nem úgy a fehérváriak! A 16. percben Mitrovics szöglete után a labda átpattogott a teljesen üresen álló Sándor György lábai között, majd visszakerült hozzá, akkor meg öt méterről a keresztlécet találta telibe! Még mindig nem volt vége a flipperezésnek, André Alves körülbelül tizenegy méterről fejelt a kapu mellé.

A legnagyobb probléma az volt a vendégek védekezésével, hogy képtelenek voltak kiszorítani a Videoton támadóit a tizenhatoson kívülre, így a szórványos hazai próbálkozások szinte minden alkalommal potenciális gólveszélyt jelentettek.

A 36. percben a játékvezető jóvoltából eldőlt a mérkőzés. Bartha László rossz ütemben csúszott oda Sándor Györgynek, azonnal villant a piros lap! Elképesztő, túlságosan szigorú ítélet volt. A hazaiak azonnal ki is használták emberelőnyüket, hiszen egy perccel később Brachi jobbról érkező beadását Alves fejelte a kapuba (2-0).

A 43. percben kettőt cserélt Kis Károly, a Paks mestere, lehívta Heffler Norbertet és Böde Dánielt, és beküldte Hrepka Ádámot, valamint Szabó Jánost. Más érdemleges már nem történt az első félidőben, a szünetben tehát 2-0-ra vezetett az emberelőnyben játszó Videoton.

A második szakasz eleje eseménytelen mezőnyjátékkal telt, de nem kellett sokat várni az újabb izgalmas jelentekre. Az 51. percben André Alves tette-vette a labdát, már csak hat méterre volt a kaputól, de szerelték a Paks védői. Közvetlenül ezután ismét a hazaiak kerültek helyzetbe, de a megfelelő pillanatban elmaradt a lövés, és amikor Vasziljevics gólt szerezhetett volna, már lesen volt.

A 61. percben megint Vasziljevics került óriási helyzetbe, de két méterre a kaputól rosszul találta el a labdát, majd Sándor György a tizenhatos vonalánál látványos luftot rúgott, majd a földre huppant. Vasziljevics nagyon élt! A 68. percben pontos passzal szolgálta ki André Alvest. Ő forgolódott egy kicsit, majd vissza a feladónak alapon kiugratta Vasziljevicset, aki zavartalanul lőhetett Csernyánszki mellett a hálóba (3-0).

A 74. percben Alves adott be Nikolicsnak, aki elől Gévay az utolsó pillanatban szögletre mentett. Mindeközben a Videoton szurkolótáborában nagy felfordulás támadt. Ahogy a drukkerek előre jelezték, negyedórával a lefújás előtt elhagyták szektorukat, de előbb még kifüggesztettek egy transzparenst, a következő felirattal: Bűnözők ítélkeznek szurkolók felett! Miközben a fanatikusok a huligántörvény elleni tiltakozásul éppen kivonultak a lelátóról, a biztonsági őrök elkezdték leszedni a kiírást. Erre a szurkolók visszarohantak, hosszas megbeszélés kezdődött. Végül a karhatalom szava bizonyult erősebbnek, a felirat lekerült, az ultracsoportok zászlóival együtt! Az akciót élénk füttyszó kísérte.

A 82. percben Nikolics lőtt mintegy húsz méterről, a megpattanó lövést Csernyánszki bravúrral hárította. A 86. percben Nikolics lőtt 13 méterről, a Paks kapusa ujjheggyel kitornászta a labdát. A következő akciónál már tehetetlen volt, Nikolics ezúttal távolabbról, mintegy húsz méterről próbálkozott, bombalövése védhetetlennek bizonyult (4-0). A végén még volt egy hazai próbálkozás a portugál újonc, Evandro részéről, amely az oldalhálóba kötött ki. Az utolsó pillanatban az egyik paksi a tizenegyes-pontnál elfeküdt, és kézzel mentett, a bíró azonban megkönyörült a vendégcsapaton, nem adott büntetőt, inkább lefújta a meccset.

Több gól tehát már nem esett, a fehérvári szurkolók alaposan megünnepelték kedvenceiket, akik teljesen megérdemelten győztek. Más kérdés, hogy a Paks veresége szalonképesebb lett volna, ha végig tizenegy emberrel játszhat…

Olvasói sztorik