Kiemelt hírek

Ha nem lő gólt, kikap az Újpest

Az Újpest 1-0-s vereséget szenvedett a Győri ETO FC otthonában az OTP Bank Liga második fordulójában.
OTP Bank Liga, 2. forduló
Győri ETO FC – Újpest FC 1-0 (0-0)
Győr, 1500 néző. Játékvezető: Solymosi
Győr: Stevanovic – Takács Á., Fehér, Djordjevic, Völgyi – Koltai, Pilibaitis (Windecker, 85.), Trajkovic – Ji-Paraná, Simon A. (Aleksidze, 67.), Dudás (Dinjar, 76.). Vezetőedző: Csertői Aurél
Újpest: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Wilson, Pollák – Böőr (Bognár, 73.), Egerszegi, Markovic (Popovics, 46.), Simon K. (Balogh B., 58.) – Lázár, Kabát. Vezetőedző: Mészöly Géza
Gólszerző: Pilibaitis (53.)

Meglepően szerény érdeklődés mellett kezdődött a találkozó szombat este nyolc órakor, Győrben. Furcsa, hogy ennyire kevesen voltak kíváncsiak a bajnokságot idegenbeli sikerrel kezdő ETO első hazai mérkőzésére.

Pedig a találkozó nem kezdődött rosszul, az első percek kifejezetten élvezetes futballt hoztak. A második percben Völgyi Dániel távoli szabadrúgását magabiztosan hárította Balajcza Szabolcs, aztán a hatodik percben Kabát Péter szöglete után a gólvonalon álló Trajkovic fejelte ki a labdát.

A folytatásban elsősorban mezőnyjáték folyt a pályán, helyzet nem igazán alakult ki. A 13. percben Simon András esett el a tizenhatoson belül védője mellett, a tizenegyes azonban elmaradt. Egy perccel később Simon megforgatta Dvorschák Gábort, de 11 méterről a kapu fölé bombázott. Ez volt a Győr addigi legnagyobb helyzete! Hamarosan Koltai Tamás beadását kellett tisztázniuk az újpesti védőknek, a kaputól mindössze két méterre.

Megélénkült a játék, nem volt megállás, Linas Pilibaitis 17 méterről, senkitől sem zavartatva lőhetett, bombája a kapufán csattant, onnan pedig visszavágódott a mezőnybe. Egyértelműen átvette az irányítást a Győr, ezt azonban nem tudta gólra váltani. A 26. percben Kabát estében kézzel ért a labdához, de nem kapott lapot.

Egy ügyes szabadrúgás-variációt követően Balajczának kellett védenie egy győri fejest. A 29. percben Koltai átszaladt az újpesti védelmen, majd pontos lövést eresztett meg, Balajczának akadt vele dolga… Támadásban maradtak a kisalföldiek, a 34. percben Dudás Ádám tekerte el a labdát néhány centivel a kapufa mellett.

A 38. percben Dudás szabadrúgása veszélyesen kanyarodott, és bár elkerülte volna a kaput, Balajcza vetődve kiütötte a labdát. A 43. percben Kabát szabadrúgását Pollák Zoltán alig fejelte a kapu fölé. Az első félidő utolsó percében Dudás újabb próbálkozása csak fél méterrel kerülte el a kaput. Jó játék volt, gól nélkül.

Kiváló futballt hozott a második szakasz eleje is, a 47. percben Koltai beadása után Dudás a kapu előterében belebotlott a labdába, amely arrébb perdült, és máris elmúlt a veszély. Két perccel később Takács Ákos berobogott a tizenhatoson belülre, egészen az alapvonalig futott, majd középre adott, de a labda minden csapattársa mellett elpattogott.

Az 52. percben a brazil Ji-Paraná indította parádésan Dudást, aki csak második szándékkal tudott lőni. A labda lepattant, majd Koltai beadását fogta Balacjza. Az 53. percben megszületett a győri gól, amely egy ideje érett már! Koltai bombázott húsz méterről, a labda a kapufáról Pilibaitis elé vágódott, aki a földön fekvő Balajcza mellett, senkitől sem zavartatva a hálóba passzolt (1-0).

A találat után a hátrányba került Újpest átvette a kezdeményezést, és a játék ezután a győri kapu előtt folyt. A hazaiak később kijöttek ellenfelük szorításából, de helyzetet nem tudtak kialakítani. Mindkét oldalon voltak próbálkozások, de számottevő veszélyt egyik sem jelentett.

Az Újpest a második meccsét is 1-0-ra vesztette el, mert ezúttal sem volt elég átütőerő a játékában. A Győr megint nyert, mert többet tett a sikerért, és több veszélyt jelentett ellenfele kapujára.

Csertői Aurél, a Győr vezetőedzője: – Ha mindig jól tudnánk játszani, nem lenne ellenfelünk! Rengeteg helyezet dolgoztunk ki, de magunknak tettük nehézzé a végét. Jobban kell koncentrálnunk, de összességében megérdemelt a sikerünk. A végén mindent egy lapra feltéve támadott az Újpest, mi pedig biztonságira játszottunk az utolsó negyedórában. Ez a három pont nagyon fontos, lélekben felszabadultak a srácok.
Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője: – Volt néhány kemény, határozott ütés hátulról, amit elnézett a játékvezető, de nem ezen múlt… A második félidőben nagyon akarta a gólt a csapat, mindent megtett az egyenlítésért. Drukkereink kitartóan buzdították fiatal együttesünknek, köszönöm a közönségnek! Ebből lehet építkezni. A pontrúgások után sokkal gyorsabban kell kijönnünk, és megtámadni a labdás embert. Voltak jó teljesítmények, ez bíztató a jövőre nézve. Két vereséggel kezdtünk, de bízom benne, hogy megmarad az elszántság, és hamarosan elkezdünk lépeget felfelé.
Olvasói sztorik