Kiemelt hírek

Elszántan, önbizalommal telve

Rendkívül pozitív hozzáállással készül a Sturm Graz elleni visszavágóra a Videoton.

Kedden délután, egy nappal a Videoton–Sturm Graz mérkőzés előtt sajtótájékoztatót tartottak Székesfehérváron, amelyen megjelentek a Bajnokok Ligája-selejtező főszereplői. Az eseményen a Rangadó is ott volt, és két játékost meg is szólaltatott!

– A futballban semmi sem lehetetlen, csak hinni kell benne – ez volt Paulo Sousa nyitómondata a sajtótájékoztatón. – Ahogy már korábban is mondtam, a két kapott gól erősen csökkenti az esélyeinket, de nem adjuk fel, pozitívan állunk a feladathoz. Azt is hangsúlyoztam már, hogy együttesem játékával nem voltam elégedetlen az első mérkőzésen, az eredménnyel természetesen igen. Fiatal együttesünk van, ilyen találkozók kellenek a fejlődésünkhöz. Csapatot építünk, persze szeretnénk nyerés közben építeni, és ehhez nagyon fontos az önbizalom!

Elővételben körülbelül nyolcezer jegyet már eladtak, tehát még az sem elképzelhetetlen, hogy teltház lesz szerda este!

– Az idegenbeli meccsen is nagyszerűek voltak a szurkolóink – folytatta a portugál szakvezető. – Rendkívül fontos számunkra, hogy a magyar közönség végig bíztatott minket, szurkolt nekünk Klagenfurtban is. Bízom benne, hogy az eredmény ellenére a mutatott játékunk meggyőző volt számukra is. Mint mondtam, a legfontosabb a csapatépítés. Az ellenfelet már jól ismerjük, de minden meccsen más a stratégia. Elsősorban saját magunkra szeretnénk koncentrálni.

Felvetődött egy érdekes kérdés: Paulo Sousa játékos-pályafutása során volt-e olyan nemzetközi kupapárharc, amelyet a csapata kétgólos hátrányból fordított meg?

– Emlékszem egy esetre, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében történt – nosztalgiázott mosolyogva a portugál. – Én a Juventus játékosa voltam, az első meccsen kikaptunk a Real Madridtól, de a visszavágón, Torinóban sikerült kiharcolnunk a továbbjutást, és végül megnyertük az egész sorozatot. Persze, minden mérkőzés és minden körülmény más. Egyébként én mindig csapatban gondolkodom, számomra például a védelem sem négy embert jelent, hanem egy védekező csapatot.

A magyar bajnokcsapat mestere elmondta még, hogy játékosai gyakorolták a tizenegyesrúgásokat, de nem a mostani párharc miatt, hanem azért, mert megpróbálnak mindig minden helyzetre felkészülni, ez tehát része a megszokott edzésprogramnak. Sousa kiemelte, ha a tervekkel ellentétben mégsem sikerül a továbbjutás, leginkább azért lesz csalódott, mert csapata az első meccsen úgy játszott, ahogy szerették volna. Ha mégis búcsúra kényszerülnek, mindenképpen analizálni fogják a mérkőzéseket, levonják a tanulságokat, hogy ebből is építkezhessenek.

A Videoton védője, Horváth Gábor korábban a svájci Grasshoppers és a szlovén NK Maribor ellen is gólt szerzett a nemzetközi kupában.

– Bosszantott minket az első mérkőzés eredménye – mesélte a 26 éves védő. – Alaposan felkészültünk ellenfelünkből, de két hibát vétettünk, s mindkettőt megbüntették az osztrákok. Csatát nyert a Sturm Graz, de háborút nem, hiszünk a továbbjutásban, és ez a pozitív hozzáállás jellemezte a felkészülésünket is.

Gosztonyi András a sajtótájékoztatón kiemelte, nem ismernek lehetetlent, felkészültnek érzik magukat, győzni szeretnének, és hisznek a továbbjutásban. A 21 éves középpályás a Rangadó kérdéseire is válaszolt.

– A nagy sajtó- és médiaérdeklődés ellenére van még olyan kérdés, amit nem tettek fel önnek a párharccal kapcsolatban?
– Szerintem már minden kérdés felvetődött valamilyen formában – mondta Gosztonyi. – Természetesen próbálunk mindenre válaszolni, és ezzel nincs is gond, mert már folyamatosan a mérkőzés jár a fejünkben.

– Foglalkoztatja még az első meccs, vagy már csak a visszavágóra gondolnak?
– Az első mérkőzés utáni este már azzal foglalkoztunk, hogy mi lesz az itthoni meccsen. Reméljük, hogy győzelem lesz, erre koncentrál az egész csapat.

– Milyennek ismerték meg a Sturm Graz csapatát?
– Erős focit játszanak. Ezt mi próbáljuk kihasználni a magunk módján, reméljük, hogy szerdán sikerülni fog.

– Az ellenfél megkezdte szereplését az osztrák bajnokságban a hétvégén, a Videoton viszont elhalasztotta a nyitómeccsét. Vajon melyik a jobb taktika?
– Ez igazából majd a meccsen derül ki, szerintem nem osztott, nem szorzott volna, ha játszunk a Siófok ellen, az meg a Sturm dolga, hogyan viszonyul ehhez az egészhez.

– Hogy zajlott a taktikai felkészülés, melyek a Sturm Graz gyenge pontjai, amelyekre Paulo Sousa felhívta a figyelmüket?
– Hülyén jönne ki, ha erre most válaszolnék! Maradjon a mi titkunk, és szerda este ki fog derülni!

Az első mérkőzést 2-0-ra megnyerő Sturm Graz szakvezetője udvariasan, diplomatikusan, de határozottan nyilatkozott az első mérkőzés tapasztalatairól, a visszavágóval kapcsolatos várakozásokról, és az ellenfélről egyaránt.

– Ismerem Paulo Sousát, ezért úgy gondolom, nem fog egyből kockáztatni – vélekedett Franco Foda. – A Videoton oda fog figyelni a védekezésre is, nehogy gólt kapjon, és lehetetlenné váljon a továbbjutása. A mi célunk viszont éppen ez, erőteljes támadójátékkal gólt szeretnénk szerezni. Nem tudom, hogy ellenfelünk milyen állapotban van. A saját együttesemtől fizikailag és fejben is mindig a maximumot kérem, játékban persze van még mit javulnunk.

A Sturm edzője szerint semmi különös nem fog történni, ha nem járnak sikerrel, és esetleg kiesnek.

– Minden erőnkkel tovább akarunk jutni, most ez az elsődleges feladat, de az élet megy tovább – vélekedett Foda. – Nem okozott meglepetést a Videoton, mivel tudtuk, hogy jó csapatról van szó, és ennek megfelelően is játszott az első összecsapáson. Kiegyenlített volt a játék, az első félidőben nem úgy teljesítettünk, ahogyan igazából tudunk. Egyre jobban belelendülünk, és az az elvárásom, hogy ezúttal kilencven percen keresztül játsszunk jól, és jussunk tovább!

Természetesen az osztrák csapat játékosait Szabics Imre képviselte a sajtótájékoztatón, és ezúttal is derekasan állta az újságírók kérdéseit.

– Nem szabad hagyni, hogy a Videoton beszorítson minket – mondta a sajtótájékoztató hivatalos részében Szabics Imre. – Egy gólt mindenképpen lőnünk kell, hogy a magyar csapat nehéz helyzetbe kerüljön, ez megkönnyítené a továbbjutásunkat. Kulturált körülmények közé érkeztünk, bizonyára mindenki tudja és megérti, hogy nem a hazám ellen, hanem a Sturm Grazért küzdök, ezért nem számítok negatív fogadtatásra. Egyébként szerintem nem optimális, hogy egy ilyen fontos párharcot a bajnoki szezon megkezdése előtt rendezni.

A kedd esti edzés előtt a magyar válogatott csatár is a Rangadó rendelkezésére állt.

– Talán nem is került szóba, hogy megkezdték a bajnoki szereplést, 1-1-es döntetlent játszottak a nyitófordulóban a Ried otthonában. Milyen mérkőzés volt?
– Elhoztunk egy pontot az aktuális kupagyőztestől, úgy gondolom, hogy elégedettek lehetünk az eredménnyel, hiszen az a helyzetek alapján inkább számunkra kedvező. Az is mutatja a csapattunk erejét, hogy az ellenfélnek volt több lehetősége, mégis el tudtunk hozni egy pontot.

– Dicsérték a Videotont az első mérkőzés után. Milyen csapatot ismertek meg a magyar bajnokban?
– Mezőnyben teljesen egyenrangú ellenfeleink voltak Klagenfurtban, csak a helyzetek számában billent a mérleg nyelve a mi oldalunkra. Nem szabad lebecsülni őket, a kettő-nullás első meccs miatt megnőttek a továbbjutási esélyeink, de veszélyes csapat a Videoton!

– Milyen taktikával lépnek pályára szerda este?
– Biztos, hogy nem csak a védekezésre fogunk koncentrálni, hiszen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy ha sikerülne itt egy gólt szereznünk, akkor nehéz helyzetbe kerülne a Videoton.

Csak a rend kedvéért: a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának visszavágója szerdán 20 óra 30 perckor kezdődik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik